Home » Da mislimo o tome » Tepsija i pita

Tepsija i pita

Deceniju skoro radim jedan dodatni posao (koji mi uporno donosi više novca nego svaki full-time koji sam imala – a koliko si ih imala do sad? ): kucanje seminarskih, diplomskih, magistarskih – master, specijalističkih radova. Teme i oblasti uglavnom ekonomija i turizam. Ne bih znala da kažem tačan broj urađenih seminarskih radova i studija slučaja. Znam samo da sam diplomirala preko petnaest puta, od toga samo dva puta sa ocenom 9, svi ostali radovi su bili odbranjenje desetke. I tako dalje. Nije ovo post o tome.
A o čemu jeste? O ceni nečijeg truda.

Ne krijem koliko košta izrada – 300 dinara po stranici. Što preračunato daje da gotov diplomski sa prosečnih 40 stranica košta 12.000 dinara, odnosno, okvirnih 120€. Seminarski rad je oko 3.000 dinara, odnosno, 30€, koji cent gore-dole.

Nije tajna da se ispiti na apsolutno svakom fakultetu u Srbiji mogu kupiti. I kod apsolutno svakog profesora – arhive i infromacioni sistemi su omogućili da profesor više i ne mora da zna da li je Pera Perić kupio ispit. Prosečna cena ispita je 250€. Nema dinarske protivvrednosti. Kada je u pitanju Oktobar2 i/ili neki teži ispiti, ume cena da bude i do 800-1000€, odnosno i polovina školarine.

Nebrojeno puta se dešavalo da mi se jave studenti, pitaju za cenu i onda duvaju i huhću: jaoo, pa to je puno, može li malo jeftinije?!
Može. Gotov seminarski rad je 600-1.000 dinara. Gotov diplomski je 2.000-5.000 dinara. Ne interesuje me ako profesor provali da rad nije tvoj.
Ima ih koji sa zadovoljstvom uzmu nečiji rad. Neki se kasnije jave: provalio profa, aj piši novi. Neki se ne jave, profa ne čita.
Ima ih kojima je i to puno.
Da li ima popusta na količinu? pitao me jedan Pera Perić.
Nema.
Ne prodajem ja svinjske glave, pa da se cenkamo za količinu.

Skuplja pita od tepsije? A ti pravi prazan burek.

Ne može jeftinije.
Lenjost košta, drugari i drugarke.
Mislite o tome.

About Sandra Kravitz Simonović

Web preduzetnica od 2011. godine - osnovala agenciju Šnajderaj, za krojenje društvenih mreža po meri, koju 2013. zbog proširenja posla preimenuje u agenciju za poslovno (web) savetovanje Marketing ITD. Govorila na nekoliko regionalnih konferencija, rado prenosi drugima znanje i iskustvo. Srećna mama Mateja i Maše. Preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Check Also

Pretraga po ključnim rečima: kako oterati?

Jednom prilikom sam pročitala negde sledeći savet: kada vam dođu komšije, rođaci, bilo kakvi gosti, je l', pa ne znaju da odu, a vi baš imate svašta pametnije da radite, posolite im obuću.

7 comments

  1. Odličan tekst!Nemanja

  2. :)) hvala!

  3. Zarada na tuđoj nedokazanosti, lenjosti i gluposti kao biznis. Možda sam luda, ali to mi se dopada.Sad, mislim da bi lepo prošla i sa svinjskim glavama. :)

  4. pa vidi, pisala im ja ili im pisao neko drugi, u svakom slučaju – svaki diplomski, master/magistarski, case study.. se brani. seminarski manje-više.a kad učiš za ispit, učiš iz knjiga koje je napisao profesor, ne pišeš sopstvenu knjigu – samo skripte, eventualno. zar ne? ;)nemam uopšte moralni problem sa time, na profesorima je da provere znanje sopstvenih studenata i kome izdaju diplomu – ja ionako ne radim ništa nelegalno, čak i zakon tako kaže :)

  5. Odlična metoda za zaradu! :)
    Dokle god ima lenština biće i takvih poslova. Samo mi nije jasno kako im nije žao da daju tolike pare, lakše je da sami napišu..

  6. Lenjost košta u prenesenom i u direktnom značenju :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *