uz dužno poštovanje izuzecima, umesto što širite maloumne mejlove, onu ‘borbu’ protiv raka i nazive pića, posetite LEKARE, zakažite PREGLEDE i po mogućstvu snimanje spravom koja se odaziva na ime MAMOGRAF! Vaš mrtvi status vas NEĆE izuzeti iz statistike gde svaka peta žena bla, ali pregled HOĆE! Kada nešto za promenu URADITE, skenirajte NALAZ i okačite. MOŽDA ćete uticati i na svest drugih. Ako imate svoju.

Aleksandra Karan

I, dobro, smete li da priznate (ako ne javno, onda sama sebi) kada ste poslednji put bile na pregledu tih lepih dekoltea i isfriziranih međunožja? Hihi haha jao, međunožje, hajde da se smejemo sad ovome i ne čitamo post dalje haha hihi.

Dobra osobina, a ujedno i loša osobina, raka grlića materice jeste ta što može biti bez simptoma 5 godina, pa i duže. (Dobra osobina, jer ovo takođe znači da može biti izlečiv, ukoliko se otkrije na vreme)

Pet godina.

Toliko imate vremena da ga otkrijete na vreme.

Načelnik prokupačke službe za Zdravstvenu zaštitu žena Zdravstvenog centra Toplica Branislav Ivković izjavio je danas (24.02.2010. prim.aut.) da je Srbija prva u Evropi po smrtnosti obolelih od raka grlića materice i upozorio da su loša obaveštenost i slaba kontrola glavni razlozi za to.

Šta vam ovo govori? Sramota, je l’ da?

Da li ste bile u poslednjih 5 godina na ginekološkom pregledu? Jeste li uradile čuveni Papa-Nikolau test?

Dobra osobina, a ujedno i loša osobina, raka dojke jeste ta što može biti bez simptoma 8 godina, 10 godina, pa i duže. (Dobra osobina, jer ovo takođe znači da može biti izlečiv, ukoliko se otkrije na vreme)

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Zoran Rakočević kaže da je najbolji primer koliko kod nas nije zastupljena prevencija podatak koliko žena oboleva od tumora dojke.

“U Srbiji više od 60 odsto žena se javlja lekaru kada je tumor veličine između dva i dva i po centimetra i kada već postoji širenje bolesti. Kada se žena javi sa tumorom dojke čija veličina nije veća od deset milimetara, izlečenje je veće od 95 odsto. To važi i za gotovo sve ostale vrste tumora”, rekao je prof. dr Rakočević.

Osam godina da se otkrije na vreme.

Samo 20 odsto obolelih od raka na vreme se javi lekaru, pa kod nas smrtnost od ove opake bolesti raste 1,3 odsto godišnje dok u Evropi opada. Stručnjaci upozoravaju da se ranim otkrivanjem malignih oboljenja može pozitivno uticati u čak 80 odsto slučajeva.

Hajde da ne stavljamo kopiran/nalepljen tekst na status.

Hajde da pošaljemo ovaj tekst svojoj devojci, sestri, mami, tetki, svakoj devojci i ženi koju poznajemo.

Hajde da odmah pozovemo lekara i zakažemo pregled, i za sebe i za svoju majku. I sestru, i svaku dragu drugaricu.

Hajde da ne skupljamo pare za operacije.

Lakše je pozvati korisnički centar. Besplatno je!

Novosađanke: Pregled se zakazuje preko Call centra, a može ga zakazati sam pacijent, komšija ili bilo koji srodnik. Izvolite link za Službu za zdravstvenu zaštitu žena.

Ako žene iz drugih krajeva Srbije imaju problem da pronađu telefone, neka mi se jave, staviću ih ovde.

Nema izgovora.

Neka vam zakazivanje pregleda bude prva sledeća stvar koju ćete uraditi.

Kada se žena javi sa tumorom dojke čija veličina nije veća od deset milimetara, izlečenje je veće od 95 odsto. To važi i za gotovo sve ostale vrste tumora.

Mislite o tome.

I uradite nešto protiv statistike!

DODATAK: Ako vam ja nisam bila dovoljno ubedljiva, ovaj tekst sigurno hoće: Žena hrabrost by Mooshema