LinkedIn nije Facebook, nemojte ga tretirati tako

//LinkedIn nije Facebook, nemojte ga tretirati tako

LinkedIn nije Facebook, nemojte ga tretirati tako

U poslednje vreme primećujem da je LinkedIn sve popularniji kod nas, što je dobro, međutim, sve je više korisnika koji ga koriste na isti način kao Facebook, ne shvatajući pravila igre i koliko, zapravo, gube pokušavajući da dobiju novu publiku.

LinkedIn je zamišljen i napravljen kao mreža profesionalaca i poslovnih ljudi, koji će u toj mreži otvoriti lične profile, nešto poput online CV-a, i na taj način predstaviti sebe i ono što rade Internet javnosti. Na ovoj mreži postoje grupe u kojima se okupljaju profesionalci sa istim ciljevima i/ili interesovanjima i slično, a kompanije imaju svoje stranice, na kojima se predstavljaju javnosti, a koje mogu prikazati i statistiku te kompanije na LinkedIn-u (primer: IBM on LinkedIn, kao kompanija sa najviše zaposlenih).

O Facebooku mislim da nije potrebno dodatno govoriti: svi znamo da postoje profili namenjeni pravim osobama, fan stranice, grupe – i svi znamo na koji se način ovo pogrešno koristi, i to ne samo kod nas – čak je i sam Facebook omogućio da svoje profile možemo pretvoriti u stranice, kako bi naveo korisnike da se služe Fejsbukom na način na koji je to bilo predviđeno.

Ono što se sve češće dešava jeste da se ovo pogrešno korišćenje Fejsbuka prelilo i na LinkedIn: sve je više firmi od kojih dobijam zahtev za povezivanjem. U početku sam ih samo odbijala, sad već regularno prijavim da nije u pitanju prava osoba. Ne zato što sam zaludna, već zato što se to zove spam, ali i pogrešno predstavljanje. Ne želim da mi inbox zatrpavaju njihove poslovne ponude, jer – da su zaista poslovni, umeli bi da privuku svoje korisnike/klijente na pravi način, a ne lažnim predstavljanjem (što ovo i jeste).

Ne bih ovom prilikom javno prozivala sve pogrešno organizovane firme na LinkedIn-u, sigurna sam da i vi znate barem po jedan primer.

Photo: www.wearcapefly.com

Kada nešto ne razumete (a činjenica je da svako ko pogrešno nešto koristi ne razume kako bi trebalo to da radi na pravi način), nemojte da vas bude sramota da pitate. Raspitajte se, zatražite savet, mišljenje, pitajte oko sebe, potražite primere drugih -zapravo, Internet sve radi za vas, potrebno je samo malo guglanja.

LinkedIn poslovni profil ste vi, kao pojedinac, LinkedIn profil je vaš CV, vaša poslovna biografija. Ukoliko ga pogrešno koristite, jasno vam je koliko poslovno i profesionalno vaš nastup deluje.

Na koji način se prave stranice, pročitajte u tekstu LinkedIn: kako se pravi stranica za kompaniju (dodato 02.04.2012.)

Koliko ima korisnika LinkedIna u Srbiji pročitajte u tekstu LinkeIn u brojkama (dodato 28.09.2012.)

Ukoliko želite da se oglasite na ovoj mreži, pogledajte tekstove Reklamiranje na LinkedInu (14.09.2012.)Cena oglašavanja na LinkedInu (20.09.2012.)

By | 2011-10-03T07:57:55+00:00 October 3rd, 2011|Saveti|5 Comments

About the Author:

Web preduzetnica od 2011. godine - osnovala agenciju Šnajderaj, za krojenje društvenih mreža po meri, koju 2013. zbog proširenja posla preimenuje u agenciju za poslovno (web) savetovanje Marketing ITD. Govorila na nekoliko regionalnih konferencija, rado prenosi drugima znanje i iskustvo. Srećna mama Mateja i Maše. Preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

5 Comments

 1. ivan Oct 3, 2011 at 17:06 - Reply

  Profil za kompaniju se ne kreira na Linkedinu posebno
  – Dodajte kompaniju kao mesto gde radite i onda ste u mogućnosti da editujete stranicu te kompanije.
  – Unesite url kompanije
  – U svom profilu dodajte novi e-mail "koji koristite na tom poslu" gde je @domen isti kao i url kompanije
  – Onda vam se pojavljuje mogućnost da kreirate i modifikujete Linkedin stranicu vaše kompanije

  i bonus: Ako vam Linkedin da glupavo ime za vanity url tipa /companies/Ime_Prezime0123 slobodno pišite tehničkoj podršci i promeniće vam (ukoliko nije zauzeto, ili se sa nekim ne sukobljavate oko imena) tako sam tokom rada u DL-u sa /Direct_Link_2 promenio u /DirectLink

 2. […] smo već na temu profila na LinkedInu i o tome zbog čega ne bi trebalo da otvarate profil u ime kompanije, već stranicu. Svaki put kada […]

 3. […] ovog prostora jeste – nerazumevanje ovog medija, na šta sam skretala pažnju već u tekstu LinkedIn nije Facebook – nemojte ga tretirati tako. LinkedIn je mreža profesionalaca, nemojte se ponašati kao amateri na njoj, time što se niste […]

 4. […] Najveći problem koji sam primetila pri korišćenju LinkedIn mreže od strane kompanija sa ovog prostora jeste – nerazumevanje ovog medija, na šta sam skretala pažnju već u tekstu LinkedIn nije Facebook – nemojte ga tretirati tako. […]

Leave A Comment