Home » Izdvojeno » Podizanje novca sa računa za preduzetnike paušalce

Podizanje novca sa računa za preduzetnike paušalce

Prvog marta stupila je na snagu uredba po kojoj su preduzetnici koji porez na dohodak građana plaćaju na paušalno utvrđen prihod (tzv. paušalci) i obveznici koji su u sistemu samooporezivanja, a nisu se opredelili na ličnu zaradu u obavezi da unesu i poziv na broj, koji je u najmanju ruku nezgrapno objašnjen u saopštenju Poreske uprave.

U saopštenju se navodi da se zadužuje po modelu 97, a poziv na broj je objašnjen na sledeći način:

KK (kontrolni broj), ŠOP (šifra opštine plaćanja) i PIB/JMBG

Zapravo, reč je o broju koji je svakom paušalcu dobro poznat, a nalazi se u rešenju (konačnom ili akontacionom) o porezu na prihode i doprinosima koje uplaćuje. Dakle, upisujete poziv na broj koji vam je dodelila poreska uprava.

Šifra plaćanja je 141, ukoliko novac podižete na šalteru banke, odnosno 241, ukoliko je u pitanju elektronsko bankarstvo.

About Sandra Kravitz Simonović

Web preduzetnica od 2011. godine - osnovala agenciju Šnajderaj, za krojenje društvenih mreža po meri, koju 2013. zbog proširenja posla preimenuje u agenciju za poslovno (web) savetovanje Marketing ITD. Govorila na nekoliko regionalnih konferencija, rado prenosi drugima znanje i iskustvo. Srećna mama Mateja i Maše. Preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

Check Also

Zašto bi trebalo da podržite male preduzetnike oko sebe

Ne smatram da ću time što ću čestitku/ukras/poklon kupiti od nekog poznanika, ili nekog ko prodaje na ulici, putem Fejsbuka i slično nauditi velikim kompanijama, niti da ću obeštetiti sve naše delte i ušća i maksi i mini prodavnice i korporacije. Takođe, ne mislim da ću uticati na mir u svetu niti na to da nestane gladi. Uticaću na to da jedan običan, najobičniji čovek dobije nadoknadu za svoj trud, za ono što voli da radi, i radi to od srca.

8 comments

 1. Hm, a šta sa onima koji novac podižu direktno sa bankomata (imam platnu karticu banke koja je vezana za tekući račun preduzetničke radnje/agencije)?

 2. Ako podizem novac kako to radim preko naloga za prenos? Ja sam prosli put to uradio preko naloga za isplatu preko materjalnih troskova? Moje pitanje je: da li preko crvenog naloga vrsim isplatu (salter) sifra 141 i poziv na broj 97…?

 3. Zamolila bih za kratko preciziranje : Na mom rešenju imam 2 varijante tih brojeva, jedan sa pib -om na kraju , drugi sa jmbg na kraju .Koji da koristim za podizanje zarade ?

  Drugo pitanje : Ako sa šifrom 141/241 podižem iznos sa Rešenja PU ( osnovicu )
  a sa kojom šifrom podižem ostatak novca ( troškove i slično ) ?

  Hvala

 4. Imam isto pitanje kao Milenino prvo pitanje. Očekujemo odgovor Sandra :)

 5. Zatvoriti sve banke, osloboditi se korporacijskih okova, preci sa Win na Lin, pare slati online i podizati na bankomatu, biti freelancer i slobodnjak u dusi…

 6. Dodjoh da postavim pitanje i vidim da je neko vec pitao i da ste odgovorili. Hvala na azurnosti, zaista znace odgovori, pogotovo u slucajevima kad ljudi ne rade transparentno ili neadekvatno objasnjavaju svoje procese. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *