Podizanje novca sa računa za preduzetnike paušalce

Prvog marta stupila je na snagu uredba po kojoj su preduzetnici koji porez na dohodak građana plaćaju na paušalno utvrđen prihod (tzv. paušalci) i obveznici koji su u sistemu samooporezivanja, a nisu se opredelili na ličnu zaradu u obavezi da unesu i poziv na broj, koji je u najmanju ruku nezgrapno objašnjen u saopštenju Poreske uprave.

U saopštenju se navodi da se zadužuje po modelu 97, a poziv na broj je objašnjen na sledeći način:

KK (kontrolni broj), ŠOP (šifra opštine plaćanja) i PIB/JMBG

Zapravo, reč je o broju koji je svakom paušalcu dobro poznat, a nalazi se u rešenju (konačnom ili akontacionom) o porezu na prihode i doprinosima koje uplaćuje. Dakle, upisujete poziv na broj koji vam je dodelila poreska uprava.

Šifra plaćanja je 141, ukoliko novac podižete na šalteru banke, odnosno 241, ukoliko je u pitanju elektronsko bankarstvo.

Sandra Kravitz Simonović

Web preduzetnica od 2011. godine - osnovala agenciju Šnajderaj, za krojenje društvenih mreža po meri, koju 2013. zbog proširenja posla preimenuje u agenciju za poslovno (web) savetovanje Marketing ITD. Predavač i konsultantkinja pri Adizes Southeast Europe – ASEE. Govorila na nekoliko regionalnih konferencija, rado prenosi drugima znanje i iskustvo. Srećna mama jednog Mateja. Preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

You may also like...

8 Responses

 1. Milan Stosic says:

  Hm, a šta sa onima koji novac podižu direktno sa bankomata (imam platnu karticu banke koja je vezana za tekući račun preduzetničke radnje/agencije)?

 2. Djordje says:

  Ako podizem novac kako to radim preko naloga za prenos? Ja sam prosli put to uradio preko naloga za isplatu preko materjalnih troskova? Moje pitanje je: da li preko crvenog naloga vrsim isplatu (salter) sifra 141 i poziv na broj 97…?

 3. milena says:

  Zamolila bih za kratko preciziranje : Na mom rešenju imam 2 varijante tih brojeva, jedan sa pib -om na kraju , drugi sa jmbg na kraju .Koji da koristim za podizanje zarade ?

  Drugo pitanje : Ako sa šifrom 141/241 podižem iznos sa Rešenja PU ( osnovicu )
  a sa kojom šifrom podižem ostatak novca ( troškove i slično ) ?

  Hvala

 4. Alex says:

  Imam isto pitanje kao Milenino prvo pitanje. Očekujemo odgovor Sandra :)

 5. Ivan says:

  Zatvoriti sve banke, osloboditi se korporacijskih okova, preci sa Win na Lin, pare slati online i podizati na bankomatu, biti freelancer i slobodnjak u dusi…

 6. Bojana says:

  Dodjoh da postavim pitanje i vidim da je neko vec pitao i da ste odgovorili. Hvala na azurnosti, zaista znace odgovori, pogotovo u slucajevima kad ljudi ne rade transparentno ili neadekvatno objasnjavaju svoje procese. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *