Internet nije samo Facebook

iliti – šta nam se sve nudi putem weba, a mi uporno ignorišemo.

Pokušaću da u najkraćim tezama objasnim šta je to što nude i druge društvene mreže, (ovde će konkretno biti reči o Tviteru i LinkedIn mreži, a u nekom narednom broju proširujem dalje, prosto zbog dužine teksta), zbog čega bi ih valjalo koristiti i kako se na njima ponašati. Ovaj bi se tekts mogao nazvati i Social Networks for Dummies.

Prvo i osnovno: Twitter (Tviter, eng. cvrkut) – ono što se uglavnom definiše na sledeći način: to su ti statusi na Fejsbuku, samo si ograničen na 140 karaktera. Skoro pa istinito. S tim što na FB-u ne možete da uživo, odnosno, u realnom vremenu, komentarišete, na primer, Utisak nedelje, iz minuta u minut, ili da statusima izveštavate svoje prijatelje o zanimljivostima sa određene konferencije na kojoj ste trenutno. Šalu na stranu, Tviter služi mnogim boljim ciljevima. Primera radi, volite ekologiju i interesuje vas ta tema. Možete svakog dana posećivati određene sajtove koji se bave tom tematikom, pratiti putem Fejsbuk stranica to što ta udruženja i aktivisti dele na taj način, ali je mnogo zgodnije sve to pratiti putem Tvitera, iz prostog razloga što preko te društvene mreže deli mnogo veći broj informacija. Držimo se istog primera, ekologije, i dokazaću vam to preko naloga organizacije Tree Hugger, čija Fejsbuk stranica izgleda ovako: Tree Hugger Facebook, gde vidimo da su u petak, 25. marta, oni sa svojim fanovima podelili 5 linkova. Sa druge strane, imamo Tree Hugger Twitter, na kojem je u istom danu objavljeno 15 tvitova (tweet), i 2 retvita (ritvita, od retweet) drugih zanimljivih tviteraša.

Razlog za ovo je prost i jednostavan: ukoliko na Fejsbuku podelite više od 5 linkova dnevno (za manje poznate stranice se čak ne preporučuje ni više od 1 informacije na dan!), smatraće vas spamerom, i staviti na hide, ili čak kliknuti na unlike, odnosno – ne sviđa mi se. Na tviteru možete deliti linkove i informacije do mile volje – odnosno, sve dok je to smisleno. Naravno da ni putem Tvitera nije poželjno izbacivati svake sekunde novi tvit, ali mislim da se razumemo.

Kako da najbolje razumete Tviter? Otvorite nalog, gledajte da vam korisničko ime (username) ne bude predugačko, i pratite samo tviteraše iz domena svog interesovanja. Potražite velika imena glumaca koje volite, naučnike, organizacije, eksprerte i sl. i za prvo vreme samo čitajte šta oni pišu. Takođe, možete, naravno, pratiti i svoje prijatelje sa Fejsbuka ili već odakle god. Kako bilo, u početku ne savetujem pisanje, dok ne uđete malo u štos i shvatite kako to sve funkcioniše. To ne znači da mesec dana ne smete ništa da pišete, daleko bilo. Neko će  se uhodati posle sat-dva, nekom treba dva, tri dana, neko, opet, nikada neće prihvatiti Tviter. I to je okej, ali makar pokušajte.

Rečenica kojom se često objašnjava Tviter glasi:

odnosno

Fejsbuk je za ljude sa kojima ste išli u školu. Tviter je za ljude sa kojima ste želeli da idete u školu.

Nemojte samo biti uskoumni i završiti sve pre nego i počnete rečenicom: Nije to za mene / Ne razumem, a da niste ni probali.

Za ovaj put (da, naravno da sam se raspisala više nego sam očekivala) bih se osvrnula još samo na LinkedIn (Linkdin, eng. Linked in = povezan, povezani) poslovnu društvenu mrežu čiji je cilj – da vam nađe posao. Da, baš tako jednostavno. Poenta postojanja vašeg profila na Linkdinu jeste da prikažete svoju biografiju, iliti CV, kako vam lepše, svima zainteresovanima. Prosto k’o pasulj. U čemu je razlika između ove društvene mreže i nebrojenih drugih sajtova na kojima možete postaviti svoju biografiju? Interakcija, odnosno, međusobno delovanje, komunikacija, druženje. Ako vam kažem da sam lično ja našla posao preko ove mreže, tačnije – da budem preciznija: posao je našao mene, to vam možda i neće značiti puno. Ukoliko vam kažem da je, eto, i Vesa Jevrosimović (ComTrade) odlučio da zaposli ljude putem ove mreže i svim svojim prijateljima poslao mail u kojem objašnjava ko mu i što treba, šta će raditi i gde da se javi, a da oglas za tu poziciju nije objavljen na InfoStudu – to je već malo konkretnija priča, ne? :)

Kako se ponašati na LinkedIn mreži? Pre svega, popunite profil i biografiju iskreno i istinito. Potražite prijatelje, potražite druge ljude iz iste profesije, uključite se u grupe koje se bave temama za koje st zainteresovani i – budite profesionalni. LinkedIn dozvoljava da povežtete svoj nalog na Tviteru sa ovom mrežom i da tako sve ono što napišete na Tviteru u isto vreme bude objavljeno i na LinkedInu. Osim ukoliko vam svi tvitovi nisu 100% profesionalni i u vezi sa poslom, ovo nemojte raditi. Zaista želite da vaš budući poslodavac ili potencijalni poslovni partner vidi nešto tipa: Jebe mi se za vaš utisak nedelje, smarate do jaja. – pa šta znam, i ne baš, zar ne? Radije ostavite mogućnost da vam se samo tvitovi sa haštagom #IN pojavljuju na LinkedIn strimu (stream), pa da na taj način kontrolišete šta predstavlja deo vašeg poslovnog profila. [NAPOMENA] više (srećom) nije moguće povezati ove dve mreže tako da se tvitovi automatski objavljuju na LinkedInu.

Ovo sa povezivanjem Tvitera i LinkedIn mreže važi i za Fejsbuk. Molim vas, ne povezujte sve društvene mreže u jednu! U redu je da se neke interesantne informacije podele odjednom svuda (opet, birajte da li želite da i na poslovnoj mreži podelite golu dojku italijanske manekenke), ali nije u redu da se sve potpuno isto plasira i na Fejsbuk i na Tviter i na LinkedIn, pa još u isto vreme.

Uh, skoro hiljadu reči za samo dve društvene mreže, ali okej – zaista su bitne, oprašta im se.

Nadam se da sam uspela da dam odgovor na pitanje Kako i zašto da koristim Twitter i/ili LinkedIn? Ako sebi niste još postavili to pitanje, onda radije pročitajte šta nam je donelo šest hiljada godina civilizacije.

Sve(t) vam je tu, ispod prsta, potrebno je samo da kliknete.

Mislite o tome.

p.s. Naslov ukraden sa: Internet (ni)je samo Facebook III deo, čiji je autor Dadica.

Internet nije samo Facebook

11 thoughts on “Internet nije samo Facebook

 1. lepo objašnjeno, ali Twitter je i dalje pomalo pointless a pomalo komplikovan za mene :)

  1. :)) pokušaj ovako kako sam objasnila (ja sam čitavih godinu i po dana samo čitala svoje drage glumce, filmadžije, marketingare i ine). ne moraš nikad ništa da napišeš, ali sigurna sam da postoji neka tema koja te posebno interesuje – hrana, moda, finansije, vesti, proizvodnja tekstila, knjige… sigurno se za nešto interesuješ više nego za sve ostalo
   tviter ti daje mogućnost da sve to pratiš mnogo lakše i brže

 2. E pa, hvala. Bas me je zanimalo kako funkcionise/sta je LinkedIn, a bio sam dovoljno lenj (uz izgovor da nemam puno vremena) da sam procackam.
  Twitter sam ugasio pre 2-3 godine, ali vreme pre 2-3 godine i danas nije uopste isto, zar ne? ;-)
  Mozda cu da vaskrsnem uskoro…

 3. Не користим твитер из једног простог разлога. Прво сам се навукла на сваштару, па на фејсбук, па на блогер. Шта ће ми још и твитер? :D
  А линкедин ми за сада не треба ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top