Završi Megatrend i – sPALI! diplomu

Uvaženi gospodine Jovanoviću, obraćam Vam se kao rektoru Univerziteta Megatrend, čiji sam bila student od 2006. do 2009. godine, pohađajući Fakultet za poslovne studije, Međunarodno poslovanje.

Priznajem da sam, kao i velika većina Vaših studenata, odlučila da upišem Megatrend upravo zbog glasina koje kruže – da nije završio samo ko nije upisao, da se ispiti polažu na lepe oči. Zašto Megatrend, a ne državni fakultet – zato što sam nekom već morala da dam pare, a kad već treba da platim, onda sam se vodila mišlju: platiću onima koji me za te moje pare neće zajebavati, i gde ću moći da radim i studiram u isto vreme.

To da sam se pošteno prešla, shvatila sam najzad dana kada sam diplomirala i izračunala svoj prosek, znatno niži od očekivanog, i znatno niži od proseka koji sam imala na Višoj (danas Visokoj) turističkoj školi. Kako sam to uspela? Omogućila mi je Bolonja, njojzi hvala: da bih imala 100 poena, odnosno ocenu 10, iz 80% predmeta je trebalo da: redovno dolazim na nastavu (10 poena), uradim najčešće dva kolokvijuma (2×10 poena), predam seminarski rad (10 poena) i izađem na ispit (70 poena). Da bih predala seminarski, moram redovno dolaziti na nastavu. Da bih izašla na kolokvijume, moram redovno dolaziti na nastavu. Da bih redovno dolazila na nastavu, morala sam da prestanem da radim. Kako ova opcija nije dolazila u obzir, tako je moj prosek takav kakav jeste.

Ali je moj.

Lično sam i personalno i samostalno ja.zaslužila.taj.prosek.

I nije mi ga niko poklonio. Ni na lepe oči, ni na lepu kosu, a ni na bujno poprsje.

Svaki ispit sam položila isključivo na svoje znanje, ne na prepisivanje, ne na bubice, ne na puškice, nije niko izašao umesto mene. Nije niko platio moj ispit.

Naučila sam i položila.

Neke ispite sam polagala i po 4 puta. Da li sam ja nesposobn(ij)a (od ostatka studenata UM)? Možda. Ali, to nije cilj ovog teksta.

A šta jeste? Molba.

Molim Vas, kao čoveka, kao rektora, kao vlasnika, direktora, prestanite da blatite moju diplomu!

Nisam Vam plaćala hiljade evra da biste Vi posle pljuvali po njima. Nisam učila za svaki ispit da bih posle u biografiji stidno pisala Završen Fakultet za poslovne studije, izostavljajući uvek ono Univerzitet Megatrend.

Poštovani gospodine Jovanoviću, pri Univerzitetu Megatrend postoji i Fakultet za kulturu i medije – ja Vas najljubaznije molim da njima prepustite vođenje reklamih kampanja za Univerzitet.

I kada Vas sledeći put svi budu ubeđivali da neka kampanja nije dobra – poslušajte ih.

Hvala Megatrendu što mi je omogućio najsavremenije amfiteatre, zgradu od koje se ne bi postidela ni kakva internacionalna banka, hvala što ste mi omogućili kvalitetne profesore, uvek raspoložene za saradnju i komunikaciju putem e-maila, profesore koji su stručni u svojim oblastima i koji su zaista dobro prenosili svoje znanje svima koji su želeli da to znanje prihvate.

A hvala i Vama, gospodine Jovanoviću, što svako malo uspete da ukaljate ugled svih svojih zaposlenih, svih Megatrend Alumni, svih trenutnih studenata Megatrenda.

Nataša Bekvalac počasni asistent? Stvarno?! Pa po kojim kriterijumima, zaboga?!

Završi Megatrend i – pali! Gde, u prljavu kuhinju nekog restorana u Nju Džerziju?! Šta ste Vi konkretno uradili da se diplome Megatrenda vrednuju i u Srbiji, ali i u svetu?

Jedan bivši student Megatrendovog Fakulteta za umetnost i dizajn je danas uvaženi profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, dobitnik brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima – i nikad ne navodi da je završio UM FUD.

A vi, poštovani gospodine Jovanoviću, mislite o tome.

A ja? Ko mi je kriv. I sama sam upisala zbog dobrog glasa koji je imao.

Završi Megatrend i – sPALI! diplomu

99 thoughts on “Završi Megatrend i – sPALI! diplomu

   1. Inace, on je tim marketinskim potezom, izazvao buru u javnosti i na taj nacin se nedelju dana vrteo logo Megatrenda, na naslovnim stranama u velikom broju dnevne stampe.
    Svaka cast.

 1. Nataša Bekvalac je počasni asistent po istim principima po kojima se dodeljuje naš Oskar popularnosti.
  Sa druge strane, nebitno je gde stičeš znanje ako znaš da ga upotrebiš…znam mnoge studente prestižnih univerziteta kojima ne bih dao ovcu da mi pričuvaju.

  E sad, to što ja mogu savršeno da zamislim kako si oduševljeno reagovala na njihovu novu reklamu, to je drugi par opanaka. Sviđa mi se tekst…

  Ostaj zdravo!

  1. Natasa Bekvalac NIJE pocasni asistent, vec je samo student na Fakultetu za kulturu i medije…

 2. Gospodin Jovanović uvaženi rektor Megatrend univerziteta očito je odlučio da malo koristi provokativne marketinške trikove poput:" Završi Megatrend i PALI!"

  Nataša Bekvalac kao počasni asistent, kao i počasni doktor nauka Megatrend univerziteta Moamer Gadafi koga ga je lično bivši predsednik Jugoslavije Zoran Lilić inaugurisao, očito nisu dali rezultate.

  Provokativni marketinčki trikovi nekada i daju rezultate, ipak etiku ne treba zanemariti, i osloniti se samo na dobar stomak koji može svariti sve što u njega strpaš.

 3. CCC strasno koliko se netacne glasine i gluposti sire po ovim forumima…Natasa Bekvalac nije asistent na Megatrendu niti je bila u ikakvoj konkurenciji da to postane vec je ona medijsko lice(trenutno).Nemojte davati dezinformacije i molim vas lecite komplekse na drugim mestima…Ako ne verujete pogledajte na zvanicnom sajtu Megatrenda… http://www.megatrend.edu.rs/vest_strana.php?v=121

  1. 1. ovo nije forum :)
   2. nisam ni rekla da je asistent, nego da je rečeno da može da bude počasni asistent
   3. svoje komplekse imam pravo da lečim na svom blogu :)

 4. mozes i kao zaposlen da imas 10, i oslobodjena nastavnih obaveza ako odneses potvrdu da si zaposlena ;)

  1. mozes malo sutra… potvrda moze da ti vazi samo u slucaju da je profesor dobro raspolozen… a sta ces ako onaj drugi nije?

 5. Pitala bih Vas ja da studirate drzavnu Ekonomiju dal bi ste imali vremene da lelemudite ovde sta je Mega Trend……to je Mega zaebancija….malo podignuta na visi nivo….cisto da se zamaze…….ajde molim Vas Srdacan pozdrav!

  1. Draga koleginice sa "drzavne ekonomije",
   Nije ni cudo sto si se odlucila bas za ovu visokoobrazovnu ustanovu jer bi prvo trebalo da naucis osnove srpske gramatike pa tek onda da RAZMISLIS da li ces se upustiti u diskusiju ove vrste.
   Pozdrav! :)))

  2. Zbog čega vam je onda pravopis na nivou petog razreda osnovne škole? Osmotačke umesto trotački, vas velikim slovom, nijedan jedini zarez, zajebancija se piše sa j. Ne delujete mi kao neko ko je uopšte išao u školu.

   1. Sve stoji što se pravopisa tiče, osim vezano za reč VAS. Ta reč se piše prvim, početnim velikim slovom, kad se nekom persira, dakle u situacijama kad se razgovara sa osobom koja se lično ne poznaje (evo, recimo, ja se sad Vama mogu tako obraćati, jer ne poznajemo se), ili na primer, kad se obraćamo osobi koju iz nekog razloga poštujemo, na primer, generalnom direktoru firme u kojoj radimo, pa zato kažemo “… molim Vas, gospodine direktore…”
    Što se samog teksta tiče, tu ne mogu zaista ništa da komentarišem, jer nisam pohađala Megatrend.

  3. malo pismenosti nije na odmet :)
   a da ste pažljivije pratili tekst, draga Marija, mogli ste pročitati da sam Megatrend završila. odavno. valjda imam vremena i da napišem po koji blogpost …

   1. Postoje ljudi koji sami placaju svoje skolovanje po 1000-1500 eur
    Na drzavnoj ekonomiji je nemoguce studirati i raditi, osim ako niste iz imucne porodice.

    Ipak je Megatrend u tom pogledu, vecini populacije izasao u susret sa takvim vidom studiranja.

    Ipak svaka pohvala za studente sa drzavne ekonomije, koji uspevaju da da polazu ispite pod hibridnim bolonjsko-srpskim sistemom.

    Ne znam zasto napadate nekoga ko pise u nekom svom zargonu…

  4. Obozavam kad naletim na ovako recite govornike poput vas draga Marija… Pise se "da li", a ne dal…
   Kad budes studirala na Megatrendu, ti se ZAEBAVAJ, a mi za svoje pare zelimo nesto zauzvrat, pa makar samo da nas ne blate. Hvala lepo…

 6. Kako vas nije sramota da tako pricate "Natasa Bekvalac, Jelena Karleusa" i sl… Nasi profesori su savrseni, prvo divni ljudi, a drugo fenomenalni strucanjaci… Sa mnogo toga se slazem, ali nemojte tako o nastavnom kadru… tj nemojte da generalizujete… svi zaboravljate imena poput Milivoja Pavlovica, Ane Langovic, Milosa Sobajica, Miomira Petrovica, Gradu Milovanovica, Branislava Pelevica, Save Pekovica, Roksande Djordjevic, Dusana Joksimovica, Zorice Tomic, Ivana Bekjareva, Mirka Miletica, Miljena Kljakovica i mnogih drugih…. Znaci imamo profesore od kojih mozemo da primimo znanje, jednostavno ovo je Univerzitet gde ti moras da se boris da bi dosao do znanja, dobre pozicije, prakse, dobrog glasa. Niko nece da vas sputava, jednotavno moramo da se borimo za tako nesto. I najveca je glupost kad kazu da se sa nasim diplomama niko i nigde ne zaposljava. Koleginica je pomenula alumni klub! Toliko nasih studenata koji rade na dobrim pozicijama. U svakom slucaju, postoji i dobra i losa slika svega, nije sve tako crno!

  1. Kao i Ljubisa Despotovic, Tatjana Milivojevic, Milica Miljus, Natasa Simeunovic, Miroslav Micevic…. Ko ih ne zna, sve bi dao da odslusa bar jedno njihovo predavanje!

 7. @Marija
  Ja studiram nuklearnu fiziku, pa se ne zalim pa imam vremena da lelemudim.

 8. Sandra, uglavnom se sve slažem sa tobom. Ovde se priča o nesrećnom marketingu i lošim poslovnim odlukama prvog čoveka Megatrenda, koji ovim potezom narušava i onako ne baš sjajnu sliku o ovoj instituciji.
  Problem je što je to zabavno i atraktivno za naslove i što će svi onda da se uhvate u kolo i da blate šta stignu i koga stignu i krivog i nedužnog, skrećući sa teme.
  Dobre stvari ostaju u zapećku, jer nisu tabloidne.
  Kao i ti, završila sam FPS (kompjuterski inženjering). Prvo sam upisala državni Ekonomski, dala uslov za drugu godinu, nisam pala nijedan ispit, ali isto tako nisam osećala nikakvu satisfakciju. Prebacila sam se na FPS, za skoro iste pare i ponovo, nisam pala nijedan ispit, isto kao i na državnom učila i polagala. Sa razlikom u uslovima koje si ti opisala, prof. koji su mahom sa državnih fakulteta i sl.
  Dakle, nismo vanzemaljci mi koji smo završili neki fakultet na Megatrendu. Ima nas i ovakvih i onakvih isto kao i na bilo kom drugom.
  Ja lično, nikad nisam dobila neki loš komentar povodom završene škole. A kad bih i čula da neko blati i nipodaštava tuđe obrazovanje samo na osnovu imena škole, a ne i na osnovu lične sposobnosti, to je uglavnom bilo od ljudi koji su bili neuspešni studenti ili iz neke druge potrebe da uzdignu sebe umanjivanjem postignutog drugih. Od uspešnih i zadovoljnih ljudi, nikad.

  A ova komparacija "zajebancija podignuta na viši nivo…" govori neko ko sigurno nije završio Megatrend, pa svakako ne može znati. I "da studirate državnu Ekonomiju dal bi ste imali vremena da lelemudite…", analogija mi je ako se ne namučiš na porođaju nisi dovoljno majka.

  Uzeću epidural i porodiću se sama, molim Vas!

 9. Malo cinjenica mnogo lamentiranja. Gde su cifre ako si vec FPS? Slazem se sa tobom ali mlak tekst.

   1. e da, nedelju dana kasnije :D
    Cifre cinjenice, da malo to stoji na nogama kritickim a ne samo da je Mica mentol
    Pa to znamo da je on mentol.
    Nego, koliko para zaradjuje, jahte, ***** koje je zaposlio itsl. Ima se pisati ako se hoce.

    Aj pa tako ;)

 10. Nije mi jasna ekipa koja ovde bljuje gnusne komentare, stvarno. Što je lepo anonimno zašlajmarisati po prvom koji naiđe, iako nema veze s temom…

  Sandra, odličan tekst, totalno te razumem.

 11. moram da primetim, i to javno i na svoju štetu – vidi se da studiraš Megatrend.

  toliko :)

  a ovo: retard – je l' to isto deo poslovne kulture koju si naučila? :)))

  1. Fenomenalan odgovor :)
   Ne razumem kako pokušavaju da "odbrane" čast svog univerziteta sa komentarima u kome vređaju ljude koji iznose svoje mišljenje.

   Čak sam tekst ne vidim kao negativan po "Megatrend" već više kao lični apel prvom čoveku te ustanove da pogrešnim potezima ne narušava ugled.
   Ali dosta govori o studentima koji su studirali ako ih većina napada tekst a da ga nije ili pročitala ili još gore razumela…

   onda se stvarno zapitaš kakav je to fakultet

 12. 2007. zavrsio Visu skolu za menadzment, ne radim u struci ali sam bio zadovoljan Megatrendom, dok nisam video tu spornu reklamu. Vec su mi dosadila prozivanja i dokazivanja da Megatrend nije fakultet tipa "nije zavrsio onaj ko nije upisao", ali sad posle ovoga vise nemam zelju da ih branim. Od sad kad me pitaju sta imam od skole recicu samo srednju…

 13. Za sve zainteresovane da se zaposle u Americkim i Evropskim Restoranima i kaficima, informacija da nema potrebe da trose vreme i novac na Megatrend……mogu odmah da ''pale''……

 14. Razlika izmedju drzavnog i privatnog faksa je ogromnaaaaaaaaaaaaaaaaa. Inace tekst mi se zaista svidja, svaka cast na odlicno napisanom tekstu…

  1. ja sam studirala (i završila) i jedno i drugo, zato uvek dajem sebi da komentarišem.
   mada, vrlo često više ne postoji razlika u strogoći – a ostala je samo ona razlika u kvalitetu predavanja.

   i PR službe :s

 15. Baš mi je žao studenata Megratrenda. Stvarno. Poznajem ljude koji su radili i završili (prebacili se prethodno sa državnih u trećoj godini i slično). Možda je trebalo na početku da daš neku potvrdu overenu kod poslodavca, ne znam. Znam da može.
  Stvarno mi je žao svih onih koji se osećaju posramljeno zbog ulaganja u sebe. Ako je ikakvo olakšanje, nema truda koji se ne isplati. I pustite PR, bilo dobar ili loš, gledajte rezultate. Srećno! :)

  1. time se i ja vadim iz bilo kakve naznake razočarenja – diploma je moja, zvanje je moje, stojim iza nje i branim je svojim znanjem.

  2. Pojavila se nova" doktorica" Megatresa Vesna iz sela Vince kod Beograda sa dubokomisaonom recenicom u svom doktoratu…….Ako ne bude ratova u svetu zavladace mir. Cudi me da se toga do SADA NIKO NIJE SETIO. I uspesno odbranila doktorat. Bravo…. od tako plitkoumne zene tako duboka misao. Pa sad je to cast za tako dobar fakultet imati takve doktorice neznam cega valjda nauke koja nam je toliko napredovala sa pojavom takvih fakulteta

 16. Tekst je dobar,sve je sigurno tačno.Međutim ,verovatno autor ne zna šta znači studirati na državnom fakultetu.Razlika je ogromna po pitanju kriterijuma,obima materije koja se izučava i zahteva profesora.Dleko je lakše i lepše na privatnom..
  A što se Nataše B.tiče ,pa ona ima šta da kaže studentima- kako uspeti u životu u Srbiji…ne treba ti ni Megatrend ni…. samo Natašin recept

  1. autorka je i naznačila da je završila i jedno i drugo, dakle, i privatni i državni fakultet :) zato, valjda, imam pravo da komentarišem i jedno i drugo.

   a za Natu – istina. verovatno je i rektorat to imao na umu.

 17. ja na ovo imam samo da pitam, da nisi ti zaposlena na Megatrendu, pa ti zato nisu obavezna predavanja?

 18. Ono sto meni nikako i nikada nece biti jasno… dakle…
  Na Fakultetu za umetnost i dizajn univerziteta Megatrend postoje profesori iz oblasti brendinga, advertajzinga, dizajna, multimedije i svih ostalih potrebnih oblasti i delova te slozene marketinske price o kojoj diskutujemo, koji su zaista vrhunski u svom poslu, nevezano od toga kakvi su kao predavaci (a ima ih raznih)… Takodje postoji horda studenata tog istog advertajzinga multimedije i dizajna, koja reklamozdere jede za dorucak…
  Poenta je da gospodinu Jovanovicu brending i reklamne kampanje radi bog te pita ko… Dok mi (ja i moje kolege) koji se na tom fakultetu, tj. univerzitetu Megatrend strucno obrazujemo upravo za to, nemamo nikakve veze sa tim.
  Ako ne nas mlade mozgove, mogao je bar da upotrebi sopstveni nastavni kadar koji je vise nego odlican. Na ovaj nacin, pored ociglednog i gore navedenog od strane Sandre, Mica nam se svima posrao na glavu…
  Ali kao sto vidimo iz dosada prilozenog materijala, verovatno mu reklamnu kampanju radi sestric iz Palica…tako da je to sasvim razumljivo…
  Takodje htela bih da dodam da ja za svoj prosek umem da ne vidim bela dana mesecima, pritom ne mislim iskljucivo na zimsko vreme… Imam 7-8 ispita po semestru, predavanjima moram da prisustvujem kako bih dobila dozvolu da polazem iste i nikog ne zanima da li ja radim ili ne radim… u to ime, bez daljeg pojasnjavanja situacije, molim sve one "mega-bleja" stavove da odskakucu na neku drugu pricu u koju se mozda i razumeju.
  Sandra super je tekst!

 19. 2008-a godina…
  iznervirani studenti koji nemaju gde da sednu na predavanju usled nedostatka stolica :
  "Zasto nema dovoljno stolica u sali, nego nas dvadeset nema gde da sedne?"

  Milos Sobajic (dekan FUD-a) :
  "Pa nismo ocekivali da cete biti toliko redovni!"

  iznervirani studenti koji nemaju gde da sednu na predavanju usled nedostatka stolica :
  "Ali nama su predavanja obavezna"

  Milos Sobajic (dekan FUD-a) :
  "Ljiljo od kada ce oni biti po Bolonji?"

  Sekretarica Ljilja (apsolutni vladar FUD-a):
  "Oni su na Bolonji vec godinu dana"

  Istinit dogadjaj… citiran ne preprican… pa vi razmislite o tome…

 20. U potpunocti ste prevideli činjenicu da je profesor Jovanović ne samo Rektor već i osnivač Megatrenda. Da je osamdesetih godina (prošlog veka ) prvi započeo edukaciju iz oblasti menadžmenta u Srbiji a devedestih osnovao prvi fakultet za menadžment i to u vreme kada se o menadžmentu u Srbiji vrlo malo znalo i retko razmišljalo ( što je nažalost i danas uglavnom slučaj), pa je i sama ideja bila vizionarska. Prvi je uveo i princip dostupnosti profesora (koji ste i sami pohvalili) i moto kome će još dugo težiti naše školstvo (nažalost neuspešno ) „ Mi vas ne teramo da učite – mi vas učimo da mislite“.

  1. Ko hoce da uci on ce poloziti i zavrsiti fakultet bilo da se radi o privatnom ili drzavnom. Svim studentima zelim uspeh u ucenju.

  2. FON – Fakultet organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu, na kome se od osnivanja izucava menadzment, osnovan je 1969. godine, tako da neko ko je devedesetih osnovao fakultet za menadzment nikako ne moze biti niti prvi niti vizionar.

 21. Rektora Jovanovića izuzetno cene u svetu ( naročito njegove kolege profesori menadžmenta) po tome što pored izuzetno uspešnog teorijskog i naučnog rada, (objavio je 20-tak knjiga preko 100 naučnih radova) lično uspešno upravlja tako velikom organizacijom kao što je Megatrend. Kao lično priznanje Rektoru Jovanoviću, profesor John Neisbitt (jedan od najvećih vizionara današnjice) je dao svoje ime zgradi Megatrend Univerziteta (na koju ste i vi ponosni) a profesor Miyataki ga je uvrstio medju desetak biznismena u svetu koji svojim delima doprinose opštem napretku.
  Rektor Jovanović ima bezbroj svetskih i domaćih priznanja i očigledno je koliko mnogo može da se nauči od njega. Pošto ste vi nesumljivo pokazali veliki potencijal , predlažem vam da nastavite sa učenjem i usavršavanjem svojih poslovinih veština. Iskreno vam preporučujem Megatrend !

  1. Jel ovo “Rektor Jovanovic” pisao ili sekretarica njegova po nalogu istog ? Ocajni ste ljudi, ono, tutanj

 22. I ja sam završio Megatrend i sramota me je da kažem kada me neko pita sa kojim fakultetom radim

 23. strasno sta se sve ovde moze procitati………….toliko je mladih ogorcenih ljudi……umesto da se bore za sebe, trose energiju na kukanje i nalaze opravdanje za svoj neuspeh svaljujuci krivicu na druge….ako je neko kvalitet, ako stisne zube i pokaze kreativnost, upornost i zelju za poslom i uspehom tesko da mu neko moze stati na put, bez obzira na fakultet koji je zavrsio……mislim da pesimizam nikome nije pomogao u zivotu………..

  1. MEGA bleja i SINGIduduk :)

   Uveče prelistaš, ujutru zablistaš … Ko veruje u sebe nece posezati za privatnim fakultetima.

 24. Zasto gospodin Jovanović ne bi malo govorio o postignutim rezultatima studenata Megatrenda na brojnim takmičenjima, a ne stalno da se vezuje za Natašu, Noleta, Mariju Šerifović i druge javne ličnosti. Mislim da na taj način ne bi dolazio u situaciju da njega (a i nas) stalno prozivaju. Svi koji su studirali na Megatrendu znaju da to nije univerzitet gde diplomu dobijaš, samo ako redovno plaćaš školarinu i sl.
  Poštovani Gospodine Jovanoviću, molim Vas da više ne dozvolite da naš i Vaš univerzitet više ne bude žrtva i tema za ismevanje, već ustanova čijom diplomom ću da se ponosim, jer smatram da nije ništa manje vredna od nekih sa državnih fakulteta.
  Hvala vam unapred!

 25. Usporite malo da i ja nesto napisem. Desilo se cudo na Megatresu : Pojavila se nova "doktorica nauka" na Megatrasu Vesna iz sela Vinca( kao i onaj ludi slikar Leonardo iz valjda Vince sto je sebi odsekao uvo, e ova gospodja ima oba mada nema sluha ali to je nebitno) sa duuuubokooo misaonom recenicom…Ako u svetu nebude ratova zavladace mir.(Kako se toga niko ne seti) Uspesno je doktorirala a ja se uplasio da nece tako mi treba kad strepim za svakojake gluposti. Od tako lepe plitkoumne zenske tako duuuubokomisaona recenica.Sad moze "novopecena doktorica" da nas leci od intelektualnog ludila i raznih bolestina. Nauka ce nam tek sad krenuti vrtoglavom brzinom i ko zna gde cemo zavrsiti. Ne znam da li smem da predlozim doticnu gospoju za clana Srpske akademije znanosti ono umetnosti sta ce nam to kad smo je pamecu zasenili. Ako je slucajno odbiju zbog nerazumevanja ili neshvatanja njenih misli iz doktorata predlazem da ona licno osnuje Novu akademiju gluposti a nju da postave za intelektualno
  prisilnog upravnika. Iz nekih totalno nepouzdanih izvora saznajemo da ce Megatress faks priznati cak Abordzini iz daleke nam Australije i to jos fali da bude poznat u celom svetu. moram i da dam komentar u vezin Natase Beklavec uvek izgovorim baklavec posto obozavam bakljave al ne mogu da ih j…edem zbog zuba. E ko Vam je kriv sto se i vi niste dosetile i snimile spot u providnim gacama sa kovrdzavim detaljcicima, ali tu sad izlazi na scenu iskusni Profa kome to nije promaklo i odlucio je da je primi na faks da mu digne… rejting Megatrusa ili kako god se zvao zaboravih mu ime. mislim da kod nas u zemlji ioma mnogo pametnih ljudi koji bi mogli biti doktori nauka pa cak i oni nepismeni samo moraju prvo da imaju lovu i petlju pa da se snadju i upisu se na mega…mega ma zaboravih sta je to veliko znam da je… ma i to sam sad zaboravio. Moram da i pohvalim vlasnika fakulteta u necemu Mnogo mu je lep auto Rolsrojs oni tamo zlobnici reklin da bi mu vise odgovarao Ojs=ojs eto kako smo zavidni..na sve sto je lepo, ali su zenske sa faksa prave lepotice i to je prava stvar. Ura za njih… moze i vise od tri puta zasluzile su….

  1. Koliko sam ja upucen u materiju, Vinsent van Gog je odsekao sebi uvo, a Leonardo da Vinci je onaj najpoznatiji slikar sto je naslikao Mona Lizu. A i deli ih nekih par stotina godina.

 26. Moram reći da sam malo iznenađena ovim tekstom i istinom, ako jeste, o Megatrendu. On se izdaje za Vrh viskokog šlostva i da će prestići državne! Nekako ne mogu sada da razjasnim sebi šta se tamo u stvari dešava? Kako su koncipirana predavanja, kakva su znanja? Da li ima prirodnih nauka tamo?

 27. ne znam sta da ti kazem, ja sam studirala drzavni pravni fakultet, niko me nije maltretirao, imala sam prosek 8,5 zaposlila sam se u advokatskoj kancelariji, polozila sam upravo pravosudni…
  poenta price je da moji roditelji nisu ni dinara potrosili na moje skolovanje, a ja sam i stipendiju dobijala!

  zao mi je vas sto ste bacali pare na te fakultete, jer ste mogli i besplatno da prodjete, a ako ste kvalitetni – jos bolje! lakse cete se zaposliti!

 28. Super tekst, jedino neznm gde si izvukla ono za bodove…Ja sam apsolvent na Visokoj Tehničkoj Školi u Subotici i ovde je jedino matematika bila po bolonji (inace nzm kako bi je polozio :D) ovo ostalo nema veze sa bolonjom, mislim ima kolokvijuma ali svaki profesor radi na svoju ruku.

 29. pozdrav! zelim da upisem industrijski dizajn na megatrendu. kako sam vidio, studenti ostvaruju dobre rezultate, svi hvale predavanja, ali ne zelim to da upisem, da dajem hiljade evra i da na kraju te price kada kazem ljudima sta sam zavrsio, oni me ismiju. to me iskreno zanima, volim da crtam i volio bih se time baviti u buducnosti. zato vas pitam, da ili ne? :)

 30. Postovana gospodjice,
  na fakultetu, kao i u zivotu, postoje oni koji se bore za svoj status.
  Preciznije, postoje oni sa “tvrdim djonovima”, oni koji gaze i oni koji bivaju gazeni!
  Nadam se da razumete o cemu ovde pisem.
  Da ste upisali bilo koji drugi fakultet vama bi bilo isto.
  Ja sam studentkinja 3 godine Fakulteta Primenjenih Umetnosti (drzavnog fakulteta) i mogu da se pohvalim sa relativno losim prosekom, s obzirom na to koliko se od mene trazi i koliko mogu da dam.
  Medjutim, procenila sam da potrebno znanje ne mogu naci samo na fakultetu, sto dovodi do odluke da crva nadjem tamo gde se crvi obicno nalaze.

  Mnogi taj fakultet zavrse a nista ne postignu. Mnogi nista ne zavrse a mnogo postignu.
  Etika i estetika idu zajedno, jel? Mislim da idu…

  Ono sto zelim da kazem jeste da vi, i svi drugi, koji svoje dragoceno vreme trose na kukanje i jadikovanje, treba da se usredsrede na druge stvari. Usredsredite se na znanje koje se stice van fakulteta, oko fakulteta, na znanje koje je skriveno cak i na fakultetu.

  Filozofija je umeti sa ljudima, to ne moze svako. Jedno drustvo funkcionise na odredjen nacin a vase je da nadjete mesto u tom drustvu.
  Bez dobrog “DJONA” i poznanstva sa ljudima niko na ovom svetu nije nista postigao, dzaba vam 100 fakulteta i isto toliko diploma ako nemate gore pomenut “DJON”.

  Frustracije nisu u redu, pomirite se sa vasim mestom u drustvu, mislim da ste do sad morali da se smestite negde.
  Mnoge salteruse su studirale ekonomiju, mnogi “menadzeri” rade na pijaci, mnogi umetnici su pijanice….
  Surovo ali istinito.

  Srdacan Pozdrav,

  M.

  1. Poštovana M.,
   iz komentara mi je jasno da je ovo jedini tekst koji ste pročitali na ovom blogu, te ne bih ulazila u dalja objašnjavanja ko sam, šta radim i “gde sam našla mesto”.
   U svakom slučaju, hvala Vam što ste odvojili vreme i pročitali tekst, te ostavili svoj komentar.
   Srdačan pozdrav

 31. Jel neko ziv ovde?
  Moze neko mi kaze iskreno da li vredi ovaj Megatrend da upisujem?

  1.Svi koji ga nisu upisali kazu da je nevidjeno ***** sa kojim ne mozes u gradsku cistocu (od malena slusam ovo)

  2.Svi koji su ga upisali ili zele da ga upisu kazu da ovi prvi samo tako jedu ***** zato sto se pate na duplo tezim fakultetima da bi im se na kraju diploma vrednovala “slicno”
  (podrazumeva se da ako neko ima neku vezu, nema potrebu da sebi otezava skolovanje, pa ide u megatrend koji je laksi za studente,gde opet kruze price od onog: bolja organizacija i nastavni programi do onog: kod ovog profesora prolazi minic i dekolte…)

  I tako, hteo sam da pitam… DAL JE NEKO USPEO SA OVIM FAKULTETOM (A DA NEMA VEZU)
  -Ako takva osoba postoji, bio bih zahvalan ako bi mi se poslao link sa njegovim opstim informacijama

  -Ali iskreno. Ako se neko drugi zaje*** pa upisao ne mora sad da za**** i mene :)

  pozdrav

  1. Vredi. Samo u CV kasnije upiši “Fakultet za poslovne studije”, ili “Fakultet za kulturu i medije”, i ne spominji Univerzitet Megatrend i sve je okej.
   S druge strane – ako nisi snalažljiv, ako misliš da čim uzmeš diplomu stiže i posao, onda ne da ti ne vredi MT, nego bilo koji fakultet na svetu – jer toga nigde (više) nema.
   Osim, eventualno, ako završiš Oksford,Harvard, Jejl i sl.

 32. 1.kada se u CV upisuje, draga Sandra valjda treba da se zna da pojam “univerzitet Megatrend” ne vredi jer nije naglaseno koji smer si zavrsila, tako da nemoj previse pametovati! svi navode tacan smer pa makar i sa drzavnog fakulteta sigurno neces napisati samo “ekonomski fakultet” i sad taj ko cita treba biti vidovit da zna koji smer si zavrsila….!!!
  2.bez obzira na posao svaki kolega ili koleginica ce ti izaci u susret da odes na predavanje pa nije valjda da uvek imas predavanja kad trebas raditi!
  3.za los prosek ne krivi se niko jer niko i ne uci umesto tebe!

  1. Draga Malino,
   obzirom da sam svojim očima videla kako izgleda bezbroj prijava za posao – civijeva – osetila sam se dužnom da naglasim da nije potrebno (a ni poželjno) upisivati da je u pitanju baš MT.
   Nije bez obzira na posao, jer ako radiš sâma, i ako nema ko da te zameni – od koga očekuješ da te pusti? :) Tada sam radila od 12 do 20h, išla sam na predavanja na koja sam mogla – ali, najčešće su predavanja za “starije” godine bila u podnevnim / poslepodnevnim satima, ne znam kako je danas.
   Jesam li ja nekog eksplicitno okrivila za svoj loš prosek? Ne, samo sam iznela činjenično stanje, a to je da, prema Bolonjskim pravilima, u ocenu ulazi sve, a ne samo znanje.

   Drugi put kreni u napad sa malo više argumenata, ako već ne možeš pismenije :)
   Veliki pozdrav

  2. Ja ne mogu da verujem da ljudi ne razlikuju pojam UNIVERZITET I FAKULTET
   Dakle evo objasnjenja
   u Beogradu postoji nekoliko UNIVERZITETA kao sto je BEOGRADSKI UNIVERZITET
   UNIVERZITET SINGIDUNUM
   UNIVERZITET UNION
   MEGATREND UNIVERZITET
   a onda oni imaju svoje fakultete, kao sto su
   arhitektura
   ekonomija
   prava
   kultura i midiji i tako dalje i tako dalje da ne duzim.
   Dakle, kada neko pise svoj CV onda ne pise SMER MEGATREND FAKULTETA!!!! Vec je Megatrend UNIVERZITET, primera radi Umetnost i dizajn je FAKULTET, a enterijer SMER!
   Tako da, smer se moze naglasiti, kao i fakultet!!!! Tako da devojka nije pametovala, moze da izostavi Megatrend, jer nema potrebe nagadjati SMER, jer su FAKULTET i SMER sasvim nesto deseto u odnosu na UNIVERZITET!

  1. pa zašto da ne. evo, dobiješ i slobodan dan kad ti dekan slavi rodjendan a možeš da vidiš i dadu topića kako vozi motor po fakultetu!! pa gde to još ima!

   1. Sviđa mi se ova ideja da je slobodan dan kada REKTOR (a ne dekan) slavi svoj rođendan. Naročito što je REKTORU rođendan u vreme ispitnog roka… Ne znam samo koga je oslobodio kada su studenti koji su tog dana imali ispit, ispit i polagali… Dakle, profesori, studenti, administracija behu na radnim mestima, ali ili nešto kasnije, nakon skupa ili u drugoj zgradi. No, skloni smo da verujemo svemu što “čvrsta” glasila kakva su 24 sata ili ma koja druga kojima i inače sve verujemo, objave!

    Kao ni ostali studenti Megatrend univerziteta (bilo kog fakulteta), tako ni ja ne volim tabloidizaciju koju nam REKTOR priređuje i što svojim ponašanjem poništava trud i postignuća i profesora i studenata. Na žalost, takva nam je sudbina. Što mnogi pre mene ovde rekoše, ostaje nam da znanjem dokazujemo malicioznima da nisu u pravu kada nas nipodaštavaju.

    Sandra, odličan tekst. Žao mi je što sam tek sada naišla na njega!

 33. Iskreno, razumem ga.. Mislim da je njegov nacin reklamiranja upravo i razlog zbog kog ima toliko studenata. Veliki broj ljudi i upise Megatrend zato sto spolja izgleda kao smejurija.

 34. i ja sam diplomac privatnog fakulteta,ne megatrenda-jednog drugog. i dalje u nasoj lepoj zemlji nas gledaju kao da je to nista! ”nije drzavni-nije fakultet”

  a svi zaboravljaju da na vecini drzavnih fakulteta vec 23 godine se uspesno ispiti polazu sa partijskom knjizicom svoga dekana ili vodecih profesora,ako ne tako a ono plavom kovertom za ciju je distribuciju po pravilu zaduzen asistent. javna tajna svakog fakulteta u zemlji,koji profesor i koja je tarifa.

  a koliko je samo inspektora studiralo samnom i koliko je danas bar u mom gradu-Cacku direktora banaka sa kojima sam studirao. O tome niko nece nista da kaze,a i kada s epomene bude- anmestio mu neko taj pos’o……

 35. Da sam znala da je SPS partijski kadar na ovom fakultetu i da će moj trud biti izvrgnut ruglu a diploma nepriznata nikada ne bih upisala doktorske studije na privatnom fakultetu.Jer na sudu moram da tražim svoje pravo da koristim akademsku titulu doktora nauka te troškovi suda se na taj način dodaju troškovima upisa na doktorske studije. Nisam malogradjanka i nije mi to toliko bitno ali ovoliko omalovažavanja je upravo rezultat ponašanja Jovanovića i njegovog favorizovanje partijskih kadrova na ovom fakultetu i medijskih ličnosti gde se stiče utisak da svako može da završi fakultet bez truda što nije moj slučaj.Prosek mi je 10,0000 ali za mene mesta kao predavača nema iako godinama konkurišem,tako da stav fakulteta da zapošljava najbolje studente nije tačan.Dakle, omladino NEMOJ da upisuješ privatni fakultet kako bi dostojno bio akademski gradjanin Republike Srbije.

 36. SEGAMEGATREND, mada u poslednje vreme primat mu preuzima FEFA – fakultet koji zavrsava sam sebe, a čiji studenti u januaru polažu po 5 ispita sa prosečnom ocenom 10.00 …

 37. Ja sam upisao Megatrend 2008, sad su mi ostala 3 ispita, faks sam skoro zaboravio gde je, jer radim i nesto mi je mrsko da ga zavrsim, no to nije sada prica, poenta mog javljanja je da istaknem jedan bezobrazluk i vidno beskrupulozno lopovisanje gde su resili da nam bespravno ukinu Apsolventski rok, tacnije on je tu, postoji, ali se mora doplatiti 12evra po bodu predmeta sto mu dodje na 3 komada nekih 300evra sto mu dodje za 40evra vece od moje mesecne plate sto mu dodje dosta stednje i cimanja da bi se platio fakultet koji sam ja vec u potpunosti isplatio i koji mi je garantovao da za moje pare i moj rad i ucenje ja zapravo zasluzim pravo te diplome, a pritom je i mene sramota i vise nego sramota da kazem na kom sam fakultetu kada me pitaju, jer je bedan realno da se razumemo, sav glamur zgrade i svega unutra na stranu, fakultet je bedan. Dalje, apsolventski rok se mora platiti, kada im se uputi ljubazna molba srceparajuceg istinitog sadrzaja, oni se ne potrude ni da pozovu da jave odluku nego eto ako ih cimam i zovem stavice mi do znanja da “Moje stanje ne zadovoljava kriterijume stoga mi je stipendija odbijena” …STIPENDIJA ? Mislim ono, platicu ja tih blizu 300evra, polozicu 3 ispita koja su mi ostala, okrenucu ledja celoj toj kriminalnoj ustanovi i smeskacu se kada im budem svima sudbine ispratio jer onaj ko cini u toj meri negativno drugima ne moze dobro u zivotu proci, paz’te sta sam rekao. Toliko.

 38. Hehe, i sad jos jedan skandal Mica Jovanovic nije doktorirao na LSE.
  Izblatio je Megatrend do nevidjenih razmjera. Univerzitetski profsori iz Evrope nam se smiju za nase univerzitete i gafove odgovornih ljudi… :)
  Podrzavam tvoj blog u potpunosti !

 39. NECU prezaliti pare koje sam dao .Zavrsi zanat i nadji posao , zavrsi Megatrenad i juri vezu ili ides na biro rada !

 40. koliko znam,a znam detaljno,megatrend moze da se zavrsi i pruzanjem nekih usluga profesorima koji mogu da olaksaju “studiranje”to vrlo prlja i ovako poljuljan ugled ovog univerziteta.

 41. Here we go again – sad je stvarno mrtav.
  Ode cika Mica u Kan, tuzan kraj karijere (po njemu).

  Sta kazete da se skupimo i pokrenemo kolektivnu tuzbu da nam svaki dinar od skolarina vrate, sa kamatama? Jer prakticno od danas moram da izbacim iz CV-a formalni deo obrazovanja (nije ptoblem to u IT vise niko i ne gleda), ali da ne dozvolimo da se olos Mica izvuce za stetu koje je naneo svim (postenim) studentima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top