Videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu.

Mnogo se (lični dojam: i previše) priča o viralu i viralnom marketingu, što na ovim nam prostorima, što širom sveta. Ukoliko ste na ovaj tekst naišli tražeći definiciju ovog pojma, odmah da vam kažem – neće je biti, jer teoretisanje nije predmet ovog posta.

Daj neki viral, to je džabe, a najbolja je reklama!

Daj da uradimo neki video pa da se to raširi pa da se čuje za nas! Za to ne treba puno para, pa to je viral!

Ukoliko do sada niste, predlažem da pogledate Mashable’s The 10 most innovative viral video ads of 2010, a onda se vratite da prodiskutujemo o ceni svakog od ovih videa.

Ili, recimo, meni najdraža kampanja iz prošle godine, čuveni Mercedesov Sorry.

Da li vama ove reklame deluju kao da u njih nije uloženo puno novca? Ni meni.

Kako ne volim da dajem kritiku radi kritike, i bacam hejt radi hejta, a pri tome, kako izuzetno zavidim Peđi na veštini da sve što ima da kaže, učini to sa minimalnim brojem reči, prelazim odmah na stvar.

Da li hoćete viral? Uradite nešto vredno priče!

Ono što sada sledi, naplaćuje se i to podosta. Zmua poklanja. A mene ako se sete za Dan Bezbednosti, sete se. Ako se ne sete, nikom ništa.

Za banke: želite viral? Idemo ovako:

Cena jednog sekunda oglašavanja na, primera radi, RTV Pink, u emisiji Grand Show iznosi 20,000 din i +40% za prvo ili poslednje mesto u bloku (za pozicioniranje je neophodno da reklama traje minimum 15 sekundi). Prosta računica kaže:

15sec x 20,000 din = 300,000 din + 40% = 420,000 din, ili ca. 4,000€.

Za 15 sekundi reklame na jednoj televiziji.

Jedno emitovanje.

Jedan stan od 50 kvadratnih metara u Novom Sadu je, hajde da kažemo okruglo, radi lakšeg praćenja, 50,000 €. Nije, manje je, ali okej.

Uradite analizu svih pristiglih, a do sada nerealizovanih zahteva za stambeni kredit. Odaberite porodicu koja ima najniža primanja i minimalne šanse da ikada dobije taj kredit i poklonite im onaj pomenuti stan. Organizujte konferenciju za štampu.

Obećavam vam da će narednog dana svaka televizijska i radio stanica u Srbiji, a vrlo moguće i regionu, znati za ovo i spomenuti vas u udarnom terminu.

Da, naravno da će biti zluradih komentara: dobili su stan preko veze, kao i onih: uradili su to samo radi lične (korporativne) promocije. Zar je to zaista bitno ukoliko 1. stan stvarno i dobije onaj kome je najpotrebniji? i 2. umesto što ste bacili pare na reklamu, nekom ste obezbedili krov nad glavom?

Koliko ono košta sekund u Grand Show-u?

Mislite o tome.