Šta je to viral? Daj po’ kile s mesom za poneti!

Videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu.

Mnogo se (lični dojam: i previše) priča o viralu i viralnom marketingu, što na ovim nam prostorima, što širom sveta. Ukoliko ste na ovaj tekst naišli tražeći definiciju ovog pojma, odmah da vam kažem – neće je biti, jer teoretisanje nije predmet ovog posta.

Daj neki viral, to je džabe, a najbolja je reklama!

Daj da uradimo neki video pa da se to raširi pa da se čuje za nas! Za to ne treba puno para, pa to je viral!

Ukoliko do sada niste, predlažem da pogledate Mashable’s The 10 most innovative viral video ads of 2010, a onda se vratite da prodiskutujemo o ceni svakog od ovih videa.

Ili, recimo, meni najdraža kampanja iz prošle godine, čuveni Mercedesov Sorry.

Da li vama ove reklame deluju kao da u njih nije uloženo puno novca? Ni meni.

Kako ne volim da dajem kritiku radi kritike, i bacam hejt radi hejta, a pri tome, kako izuzetno zavidim Peđi na veštini da sve što ima da kaže, učini to sa minimalnim brojem reči, prelazim odmah na stvar.

Da li hoćete viral? Uradite nešto vredno priče!

Ono što sada sledi, naplaćuje se i to podosta. Zmua poklanja. A mene ako se sete za Dan Bezbednosti, sete se. Ako se ne sete, nikom ništa.

Za banke: želite viral? Idemo ovako:

Cena jednog sekunda oglašavanja na, primera radi, RTV Pink, u emisiji Grand Show iznosi 20,000 din i +40% za prvo ili poslednje mesto u bloku (za pozicioniranje je neophodno da reklama traje minimum 15 sekundi). Prosta računica kaže:

15sec x 20,000 din = 300,000 din + 40% = 420,000 din, ili ca. 4,000€.

Za 15 sekundi reklame na jednoj televiziji.

Jedno emitovanje.

Jedan stan od 50 kvadratnih metara u Novom Sadu je, hajde da kažemo okruglo, radi lakšeg praćenja, 50,000 €. Nije, manje je, ali okej.

Uradite analizu svih pristiglih, a do sada nerealizovanih zahteva za stambeni kredit. Odaberite porodicu koja ima najniža primanja i minimalne šanse da ikada dobije taj kredit i poklonite im onaj pomenuti stan. Organizujte konferenciju za štampu.

Obećavam vam da će narednog dana svaka televizijska i radio stanica u Srbiji, a vrlo moguće i regionu, znati za ovo i spomenuti vas u udarnom terminu.

Da, naravno da će biti zluradih komentara: dobili su stan preko veze, kao i onih: uradili su to samo radi lične (korporativne) promocije. Zar je to zaista bitno ukoliko 1. stan stvarno i dobije onaj kome je najpotrebniji? i 2. umesto što ste bacili pare na reklamu, nekom ste obezbedili krov nad glavom?

Koliko ono košta sekund u Grand Show-u?

Mislite o tome.

Šta je to viral? Daj po’ kile s mesom za poneti!

16 thoughts on “Šta je to viral? Daj po’ kile s mesom za poneti!

 1. Šalu nas tranu, neko će ovo uraditi, a uopšte neće reći odakle mu ta ideja. Pošto je kod nas sve moguće…što ne bi bilo i to?

 2. Potpuno se slažem. Pomenuti su troškovi reklame, ali ako uzmemo primer banke, koji ste vi pomenuli, tu su i troškovi marketinške agencije, pa onda ona cena može da ode i na dva stana u NS ;)

  1. pa da, zapravo, troškovi su mnogo kompleksniji od ove moje računice
   kao i to da bi dobitnici stana, recimo, bili dužni da plate porez na tu svoju nagradu – osim ukoliko im banka ne bi i to finansirala, i tako dalje

   meni se samo ideja učinila okej, pa odlučih da je podelim :)

 3. Po meni je dobra fora i pokloniti stan blogeru koji ti je besplatno dao jednu sjajnu viralnu ideju. Mislim da bi se priča i o tom postupku viralno raširila. ;) A tek fotke i video klipovi sa "žurke zahvalnosti" po FB i YT… Pa #krmljao, #suzeradosnice, #alkoholposledeset i ko zna koji još hashtagovi na twitteru… Idi begaj… :)

  1. I wouldn't go that far – imam stan, drugi mi nije potreban (jeste, ja sam elitista onaj o kojem vreme piše), ali hvala na brizi :)
   uopšte nije bitno odakle potiče ideja, bilo koja – ukoliko je dobra, trebalo bi je podržati, ukoliko nije, obrazložiti zašto nije, da se greške, odnosno – loše ideje, ne bi ponavljale.

   i šta, opet priča o vesinoj žurci?
   ne bejah, žao mi, nisam uspela majstore na vreme da iselim iz stana
   ali sam pratila komentare i vidim da se nije dopala uglavnom onima koji nisu bili na njoj – ako sam dobro tumačila tvitove i posetioce
   ja bih stvarno da mi neko objasni šta se to loše desilo, pa da hejtujem i ja, eto i blogpost ću napisati – ili možda da napišem pohvalni, pa dobijem ct kompjuter :))

 4. Super postić, odlični linkići i još bolja ideja. Pa stančić za bloggera sa sve familijom opremeljen dibidus proizvođačevim proizvodima, pa onda mesec dana sa "nekiproizvodjac" iskustava pa CM kampanjica, prste da poližeš!

 5. Došla da kažem samo da ZNAM ŠTA JE TO VIRAL…

  …i da, od njega nemaš ništa, sem ako nisi jedan od privilegovanih. Još samo da saznam ko su oni. Mora da su SEKTA.

 6. Znam i ja, wee… Jako sam ponosna sada :)
  Ali nikako da savladam kulturu blogovanja i tvitovanja (pocelo je i zavrsilo se na bloglovin i @).

  Stoga se nadam da ces mi oprostiti sto te ovde hvalim, jer od jutros u 7 citam tvoje postove, komentare i sl. I bas uzivam :)

  1. :))) samo ti čitaj, slobodno, i ne štedi na share-u haha :*
   mada, bez šale, to je najbolja pohvala: podeliti ono što ti se dopada
   i tako, zapravo, nastaje viral :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top