Pre više od pola godine pisala sam vam o svom besu na Findomestic banku, marketare i sve nas koji i dalje nasedamo na gluposti koje nam se serviraju, pitajući se Dokle će nas reklame lagati, a mi im slepo verovati.

O, da, moja oblast rada je marketing. I zamislite, ja ću dati sve od sebe da nikada ne prezentujem nešto onakvim kakvo nije. Ne smatram se prodavcem magle (ali ih i lično poznajem). Trudim se da verujem u to što radim, zato što volim svoj posao. I mislim da, pogotovo u Internet marketingu, a sve zahvaljujući Internetu, nema više mesta za fejkere. Mnogo se brzo informacije šire i nije više lako prodati sredstvo za dezinfekciju vode kao lek protiv side.

No, to je tema za drugi neki tekst i o tome drugom prilikom.

Ovaj put, tema mi je Komercijalna banka, i njihova MasterCard Installment kartica. “Povučena” sam na tekst zbog one tako simpatične reklame, da. I oni se, kao i Findomestik onomad, pozivaju na čekove. Sa jednom ogromnom razlikom: ne ubeđuju vas da je bolja od čekova, samo da je korisna koliko i čekovi.

Findomestik nas je slagala, tvrdeći da je Supercard bolja od čekova, objasnila sam na koji način. Komercijalna prosto govori zbog čega bi trebalo da se okanete čekova i koristite upravo ovu karticu – ista im je korisnost, samo je jedno jednostavnije za upotrebu. Zapravo, možda je ova kartica i korisnija od čekova, jer ne prihvataju svi prodavci plaćanje na rate, dok valjda već svi imaju POS terminal.

Dakle – isto to, samo malo drugačije.

Možda je, zapravo, Supercard bolja od Installment kartice – možda ima niže kamate, bolje uslove, duži poček/grejs period. No, to za ovu priču zapravo nije bitno. Bitno je kako vas doživljavaju, kao budalu ili ne.

Kad smo već kod kartica, još par reči o njima: Da li mi uopšte treba kreditna kartica? Zaista ne mogu da vam odgovorim na to pitanje, možda može da vam pomogne Zubarica, koja je u svom tekstu Zašto nemam kreditnu karticu objasnila zbog čega je ona ne koristi.

Banke Online su u članku 10 saveta kako da pravilno koristite vašu kreditnu karticu dale dobar pregled svega što bi trebalo da znate o kreditnim karticama, a ja posebno izdvajam samo:

9. Redovna otplata duga

Nemojte stvarati prevelik dug po kreditnoj kartici. Odgovorno otplaćujte postojeći dug. Ukoliko ste u mogućnosti otplatite rate redovno i prema definisanom datumu kako se dug ne bi gomilao i time prebacivao na revolving po kome vam se zaračunava relativno visoka kamatna stopa uz postojeći dug.

Na sajtu Banke Srbije je izuzetno pregledno data mogućnost pretrage ponude kreditnih kartica po bankama, a kako da je iskoristite pogledajte na njihovom snimku.

Napomena, za svaki slučaj: nemam nikog u Komercijalnoj (barem ne da znam), nemam pojma ko im je radio reklamu, nije mi niko ništa (nažalost) platio da napišem ovo, i nisam ni sa kim iz Findomestika na ratnoj nozi. Ovaj tekst je samo osvrt na dve iste stvari, potpuno različito prikazane.

A vi – mislite o tome.