Postati preduzetnik, korak po korak

Da bih olakšala i sebi i svima vama koji želite da legalizujete to što ste do sada radili i postanete preduzetnici, odlučih da zatražim savet u pisanom obliku od drage prijateljice Jelene, vlasnice knjigovodstvenog biroa Trezor. Jelena pomogla meni, ja ću – nadam se – vama. Sharing is caring, pa šaljite dalje kome treba. I ako baš ne morate, nemojte štampati ovu stranicu – čuvajte drveće. Radije stavite neki bookmark.

DODATAK: U međuvremenu je nastao i tekst Promena ličnih podataka u nazivu firme, za šta je procedura skoro identična proceduri osnivanja preduzetničke radnje, pa nije loše pogledati i taj tekst.

1. Koji mi sve papiri trebaju da bih osnovala agenciju (za, recimo, marketing, konsalting…)?

Potrebno je, zamisli, samo 4 stvari::-)
1. lična karta
2. ugovor o zakupu objekta (lokala, prostora)
3. registraciona prijava osnivanja preduzetnika
4. naknada za registraciju preduzetnika (sa zvaničnog sajta APR-a se mogu preuzeti svi obrasci i imaju uglavnom sve informacije o osnivanju, promenama ili zatvaranju, i naknade sa žiro računima i iznosima)
Naravno, treba da znaš kako će ti se firma zvati. Da ti ne bi lutali papiri ili te odbili ako to ime već postoji, a ti popunila obrazac, možeš na istom sajtu proveriti da li je ime tvoje firme već zauzeto. Ako baš želis tako da se zove imaš alternativu sa dodavanjem crtice i nekog slova, ili broja ili dodatka neke reči.
NAPOMENA: Sigurno ćeš videti tamo da se možeš prijaviti “elektronski” što bi bilo super – al’ ne može. :-):)
Znači: ličnu kartu, ugovor o zakupu, popunjen obrazac i uplaćenu naknadu na opštoj uplatnici (trenutno 1200.00 din, žiro račun na koji se uplaćuje je 840-29771845-59, poziv na broj 04. )
Za DOO (Društvo sa ograničenom odgovornošću) je to sve mnogo komplikovanije, pa ćemo o tome neki drugi put.

2. Do pre mesec dana sam bila prijavljeni radnik, međutim posle se nisam prijavila na biro rada. Da li je potrebno to da uradim ili ne?

Sve zavisi kako si odjavljena – možda si imala mogućnost naknade na par meseci, a što je sigurno dobro mnogima, pa i ako nemaju mogućnost neke naknade, imaju mogućnost overe zdravstvene knjižice do ponovnog zaposlenja. Druga stvar je što do osnivanja tvoje firme možda otvore novi konkurs “za žene preduzetnike” ili sličan .Za to je potrebno da si prijavljena na birou, a možda neka pomoć od drzave ne bi bila loša. Za sada su konkursi zatvoreni do septembra, pa ako ih bude nije ih lose iskoristiti. Za sada ne mogu širiti tu temu, u smislu koji su uslovi, šta dobijas time, koje su ti obaveze dok ne bude. (Razmišljaj i o tome, obavezno)

3. Procedura osnivanja agencije, korak po korak?
3a. Da li je bolje biti paušalac i koja je razlika?

Kad dobiješ REŠENJE IZ APR-a znači da si registrovala agenciju. Sa rešenjem odes do pečatoresca da izradiš pečat, a u međuvremenu u PORESKOJ UPRAVI (NS: u Mihajla Pupina 14, šalter 1 ili 2) predaš zahtev za PIB-om.
U knjizari kupiš OP obrazac (OBRAZAC OVERENIH POTPISA) i overiš u Gradskoj kući ili ponegde u mesnoj zajednici ili u sudu (kao i uvek, za overu treba 2 komada, jedan tebi ostaje ali bi bilo dobro da overiš 4, da bi ti ostala 2 originala).
Znači: rešenje iz APR-a, PIB iz poreske, OP obrazac, pečat i spremna si da biraš banku sa kojom ces sarađivati. Banci nosiš kopije: rešenja, PIB-a, lične karte i ORIGINAL OP obrasca.
E, sad si kompletna i imaš sve: REŠENJE, PIB, TEKUĆI RAČUN i OP OBRAZAC.
Sledeća procedura zavisi od tvoje odluke, što nas vezuje za pitanje 3a – da li ceš se odlučiti da budeš “paušalac” ili “knjigaš“.

a) Ako se odlučiš za paušal, onda se sve kopije navedenih papira (REŠENJE, PIB, TEKUĆI RAČUN) uz obrazac iz PORESKE UPRAVE – ZAHTEV ZA PAUŠAL predaju opet poreskoj upravi da bi te zadužili za paušalni iznos i doprinose.

b) Ako se odlučiš za knjigaša onda daješ isto sve kopije navedenih papira knjigovođi i dalje ne razmišljaš.

Razlika između a) i b)

PAUŠAL: Moraš voditi KEPU KNJIGU ( kupi se u knjizari – ili ti to vodi knjigovođa) gde se vode sve izlazne fakture i uplate istih na tekući racun, (kolone te same vode, pa nije tesko). Imaš obavezu da svakog 29. novembra predaš isti ZAHTEV ZA PAUŠAL za narednu godinu, svake godine.:-)
Obaveze plaćanja su iste kao i kad si knjigaš za tvoje doprinose (penziono, zdravstveno) i iznose oko 6.000,00 + PAUŠAL oko 5.000,00 (ovo plaćas svakog 15. u mesecu za predhodni mesec).
Ali obaveze paušala zavise u kojoj ti se zoni nalazi firma, koliki je prostor, koliko imaš zaposlenih – mnogo stvari tu oni karikaju i nikad ne znaš koliki može biti, jer oni to “kao” propisuju, ta neka cifra kreće se oko pomenutih 5.000,00 din. A ti to plaćaš akontativno, pa kad te na kraju godine zaduže za konačno rešenje, to može da bude velika razlika (zbog čega? ne znaju ni oni da ti objasne) a koju moraš da platiš u roku od 8 dana, inače ide kamata i slično.
Zbog ovoga se mnogi odlučuju za knjige, da bi oni sami vodili računa koliko će državi davati za porez – da se ne bi šokirali najmanje jednom godišnje.
Kao paušal, dakle, imaš obavezu da predaš “zahtev za paušal” svakog 29.11.,vodiš KEPU KNJIGU, plaćaš obaveze svakog 15. u mesecu, i uz to moraš voditi računa da ti PRIHOD iz KEPU knjige ne pređe 3 miliona dinara u godini dana (ne kalendarskoj, već unazad 12 meseci). Ukoliko pređes tih 3 miliona prelazis automatski u knjigaše, a ako pređes 4 miliona dinara ulaziš u sistem PDV-a.

KNJIGAŠ: Malo više papira o kojima ti ne razmisljaš već knjigovođa, a obaveze su za doprinose takođe 6.000,00 din.

Pogodnost paušala je da možeš da dižeš pare neograničeno i bez dokumentacije, a kao knjigaš podizanje moraš da pokriješ gotovinskim računima i mnogim drugim stvarima (takođe posao knjigovođe).

4. Da li mogu da “delim” lokal sa nekim, odnosno, recimo, da mi sedište firme bude ista adresa lokala kao neki drugi preduzetnik ili doo? Dakle, recimo, drugarka i ja zajedno zakupimo kancelariju, ali se ne vodimo kao ortaci, nego svaka vodi svoju firmu iz tog postora.

Lokal, kancelarija, mogu biti i u tvom stanu ako je agencija u pitanju. Potrebno je imati samo odvojenu sobu: tvoja firma se nalazi u tvom stanu u tvojoj sobi pa kad navedeš adresu firme ti navedeš samo kvadraturu tvoje sobe npr. 4 m2 da si zakupila od svojih roditelja (ili vlasnika stana), a naravno bez naknade (ako ima naknade daješ je drzavi u vidu određenih poreza) sa korišćenjem kuhinje i kupatila u ugovoru o zakupu.
Tako je i slučaj sa drugarkom: morate fizički biti odvojene, kao npr. lokal na sprat ili dve sobe, pa kad dođe inspekcija vi samo zatvorite vrata. :)
Moj predlog? Soba. Što da plaćaš zakup i račune kad ne moraš?! (Računi su, naravno, poslovna tarifa  – čini mi se 3x skuplji)

5. Koliki su, okvirno, mesečni izdaci za jednog paušalca?

Mislim da je odgovor na ovo pitanje već jasan: oko 11-12 hiljada dinara mesečno – sa mogućnošću šoka najmanje jednom godišnje :)

Trudila sam se da budem jasna i jednostavna (što sa našim propisima nije baš lako) pa ako vam nešto nije jasno slobodno pitajte na Facebook stranici Knjigovodstveni biro Trezor i potrudiću se da još pojednostavim.

Ako imate nešto da dodate, pitate, oduzmete… stojim na raspolaganju u komentarima, a Jelka na FB stranici, pa – javite se.

Takođe, svi koji su prošli ovo su i te kako dobrodošli da se jave svojim komentarom. Iskustvo se uvek ceni, a znanje vredi tek kada ga sa nekim podeliš.

Mislite o tome.

Postati preduzetnik, korak po korak

35 thoughts on “Postati preduzetnik, korak po korak

 1. Procedura se u Beogradu malo razlikuje, i jednostavnija je u nekoliko tačaka, ali u načelu sve što si navela je tačno i aktuelno. E sad, tu ima jedno milion pod-koraka i "zašto-zato" krivina, o kojima može da se raspreda do sutra. U principu, za nekoga ko radi sam, bolja je agencija, lakše se dolazi do para, a ko namerava da bude pravi privatnik sa zaposlenima, poslovnim prostorom itd. onda je d.o.o. sigurnija varijanta.

 2. Evo i mog doprinosa… http://www.mena.rs/kakopoceti/registracijapreduze

  Vecita tema: privredno drustvo vs. privatni preduzetnik. Evo nekih prednosti i nedostataka:

  – za ozbiljniji posao, tipa menadzment konsalting, facility management i slicno – privredno drustvo
  – za biznis koji generise mnogo kesa, tipa restorani, usluge i slicno – privatni preduzetnik
  – privredno drustvo (vlasnik odgovara do visine uloga), privatni preduzetnik (vlasnik odgovara celokupnom imovinom)
  – razlike u porezima i doprinosima izmedju PD i PP nisu toliko velike, kao sto se cini

  Inace, koga zanima PP, neka detaljno pogleda o porezu na prihod od samostalne delatnosti.

  Poz…

 3. LIčno bih uvek krenuo sa doo varijantom kako imaš u rukama sve uzde poslovanja. Ako ne ide – zatvaranje. Sa preduzetničkim pristupom u sadašnjem sistemu, po mom mišljenju, rad izgleda više kao robija.
  Ali je i dalje super početak. Srećno

 4. ne znam čime planiraš da se baviš, ali uvek savetujem doo ispred bilo kakve agencije… sa doo možeš šta hoćeš, a sa agencijom samo radiš usluge… npr, mnogo ljudi ne zna da postoji od nedavno internet prodaja u šifrarniku pa možeš i da prodaješ šta god hoćeš, i to bez fiskalne kase
  Sve su svemu, dobrodošla u bazen sa ajkulama :)

  1. Nije tačno. I sa agencijom kao i sa doo možeš da se baviš čime hoćeš. Pored pretežne delatnosti koju prijavljuješ prilikom registracije firme (a što se koristi uglavnom u statističke svrhe), sve firme mogu da se bave i bilo kojom drugom delatnošću. Tako da je sa agencijom potpuno moguće da prodaješ i robu i usluge, da radiš internet prodaju, da radiš sa domaćim kao i inostranim firmama. Informišite se.

 5. Zanimljiv tekst ali procedura u bg se malo razlikuje:

  Prilikom registracije u APR dobijas i resenje o PIBu tako da ne treba da ides na novi salter i da cekas.

  Sto se tice pausala i kako se on racuna:
  Pausal je poreska osnovica koju odredjuje opstina i zna da varira od mesta do mesta, od opstine do opstine od ulice do ulice.

  Kako se on odredjuje?
  Pausal se ne odredjuje prema knjigama i poslovanju u toku godine, vec prema zbirnim podacima o poslovanju svih slicnih privrednih drustava ili agencija (firme koje se bave istom ili slicnom delatnoscu) i onda se izracuna ukupan porez za godinu dana. Ono sto ste placali akontaciono se sabere i oduzme od iznosa koji vam opstina odredjuje (uglavnom treba nesto da doplatite). Takodje novi iznos za akontaciju je iznos ukupnog poreza podeljenog na 12 meseci. Od kretanja ekonomskih pokazatelja unutar opstine taj iznos sledece godine varira (skoro nikad ne pada, vec se iz godine u godinu povecava).

  nadam se da sam sad objasnio sta je pausal :)

  ps. ja sam ipak otvorio DOO a ne preduzenicku agenciju.

  1. hvala puno na komentaru, sorry što kasnim sa odgovorom, malo su me obaveze sprečile da se javim ranije

   elem, ako ti nije mrsko, može još par reči o tome zbog čega si otvorio doo a ne pp?

 6. mozete li mi predloziti odabir pretezne delatnosti kod koje se necu sokirati jednom godisnje? planiram da otvorim agenciju za edukaciju, odnose s javnoscu, komunikacije i organizaciju dogadjaja. shvatam da je sifra delatnosti presudna kod odredjivanja pausala a ovo je prilicno sirok opseg i zahvata nekoliko sifri u APR-u pa molim pomoc :) hvala unapred!

 7. Hteo bih da otvorim firmu ili agenciju za web dizajn i programiranje sa kolegom.Sta po vasem iskustvu je bolje, stim sto sam ja zaposljen a kolega nije?
  Hvala!

 8. Postovanje!
  Moje ime je Robert i iz Novog Sada sam.Planiram da otvorim pijarnicu,pa me zanima dali mi treba fiksalna kasa jer sam cuo da nije potrebna.Takodje me inteiesuje dali je bolje da budem pagasusalac ili knjiga.Hvala na odgovoru

  1. Za piljarnicu,prodavnicu ,tacnije STR obavezna je fiskalna kasa jer radite sa fizickim licima.Obaveza je kako za pausalce,tako i za PDV obveznike.Kako radim u firmi koja se bavi fiskalnim kasama, iz iskustva znam da STR obicno u prvoj godini nije PDV obveznik, a kako od 01.01.2013 je podignut limit za ulazak u PDV na 8.000.000 dinara,ako smatrate da vam se vise isplati da ne budete obveznik PDV-a, ne morate da ulazite u taj sistem.Vremenom, u zavisnosti od poslovanja, sami cete videti sta vam je dalje ciniti.

 9. pomoglo je mnogo, mada bih voleo i da cujem kakve pogodnosti mogu imati ako zapocinjem neki od starih zanata, cuo sam da drzava kao nesto subvencionise ili pomaze…

 10. Postovanje Sandra, imam frizerski salon u mirovanju, trenutno zelim da ga vratim u zivot :) Ali mi je nesto ostalo nejasno, za nas su ukinute kase, pa me zanima sta sada dajemo musterijama, a imam saznanja da neke moje kolege i dalje koriste fiskalne isecke, pa sam malo zbunjena. Hvala unapred.

 11. Све похвале за блог! :) Иначе, занима ме каква је ситуација за отварање(регистровање) фирме чија је примарна делатност ПРОИЗВОДЊА НАМЕШТАЈА (КЛАСИЧНОГ) ПО МЕРИ? Доста сам истраживао ту тематику, нисам довољно упућен. Размишљам да ли је боље: а) предузетник, б) ДОО или в) привредно друштво? Рецимо да је у питању породична фирма, за почетак… Уколико било ко има корисне информације или искуства са тим, доста би ми значило. Срдачан поздрав

 12. Evo malo da unesem novosti u ovu dikusiju.Ja sam privatni preduzetnik vise od 3 godine.
  Na pocetku pausalni porez sam placao oko 6000 dinara jer sam otvorio iz radnog odnosa.Posle godinu dana prestao sam da budem zaposlen u drugoj firmi i poceo da se bavim samo svojim preduzetnickim poslom i porez mi se povecao na 11000-12000 mesecno.

  Prosle godine 2012-2013 nisam se mnogo sokirao kada mi je stigla razlika poreza oko 20000 dinara pocetkom 2013-te ali sada pocetkom 2014 sam se zesce sokirao kada mi je stigla razlika poreza za 2013-tu u iznosu od 179000 dinara

  + upao sam u neku novu zonu pausalaca gde mi je pausal povecan sa 11000 mesecno na 23000 mesecno.Neznam kako se ovo desilo.promet mi je prosecan kao i prethodnih godina ali izgleda da je prosek u opstini indjija skocio za 105% sto nikako nije istina.

  I tako prethodne godisne sam izdojio 12 x 11000 = 132000

  A ove 2014 treba da uplatim 179000 + ( 12 x 23000 ) = 468000

  Koliko cujem,vise od 300 preduzetnika je zatvorilo svoje radnje poslednjih meseci u Indjiji a Indjija nije bas toliko jaka i velika da se ova posledica nece osetiti u narednom periodu.Pitam se je normalan da plati ovoliki harac opstini Indjija?

  Razmisljam izmedju prelaska u neku ne razvijenu opstinu ili privremenog zatvaranja radnje..kao zadnja solucija ostaje prelazak u doo i ostanak u Indjiji

 13. Poštovanje svima,ja sam Zoran iz Zemuna. Planiram da otvorim agenciju za registraciju vozila pa me interesuje koja je procedura oko otvaranja agencije, koja delatnost, prodaje polisa, uverenja iz MUP-a, da li je bolje paušalac, da li je potrebna fiskalna kasa? Sva uputstva, i saveti su dobrodošli.Unapred hvala!

 14. koja je razlika sr i str vec dugi niz godina radim na zelenoj pijaci na tezgi resenje glasi sr za prodaju voca ipovrca na malo vodim prosto knjigovosto uplacujem doprinose sta mi je potrebno da otvorim poslovnu jedinicu u lokalu ,dali mi je potrebno prosirenje resenja ,i f kasa , i sve ostalo sto se tice robe

 15. Pozdrav svima.
  Htela bih da mi neko pojasni kakva je procedura kod podizanja novca sa racuna vlasnika samostalne radnje koja je u pdv sistemu. Koliko sam povezala, nakon placenih doprinosa i poreza na prihod, novac koji preostane pripada vlasniku. Da li se za podizanje tog novca placa porez, kao i kod DOO sa racuna firmi i da li to podizanje mora da se pravda?

 16. Postovanje treba mi pomoc zelim da otvorim veleprodaju i maloprodaju u Beogradu.Covek od koga cu uzeti robu je u pdv a mene interesuje sta mi je bolje da otvorim str ili szr?i da li je meni bolje da odmah udjem u sistem pdv ili ne posto mi nije jasno ako od njega kupujem sa pdv a ja nisam u pdv da li svojim buducim kupcima na cenu koju odredjujem dodajem jos 20 posto pdv ili ne?hvala

 17. Zdravo Sandra,
  da li moze mala pomoc? Preduzetnicka radnja se vodi na cerkino ime dok sam ja ovlasceno lice i na depo kartonima kod banaka i na OP obrascu. Htela bih da se upisem kao vlasnik a da kcerku izbrisem. Naravno, ona je saglasna sa tim jer sam ja sve poslove vodila dok je ona bila student i sad mi je potrebno radi lakseg obavljanja posla da se sve prebaci na mene. Sta treba da uradim i koja su mi dokumenta potrebna?
  Unapred zahvalna, srdacan pozdarv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top