Šta treba znati ukoliko putujete u Rumuniju

U najkraćem, poslužiće mi citat iz filma Snatch, 2000:

Customs official: Anything to declare?
Avi: Yeah. Don’t go to England.

E, pa – tako nekako. Dobra stvar (mada ne potpuno, već oko 80%) su im međumesni putevi. Naravno, svi izgrađeni od momenta ulaska u Evropsku Uniju do danas, iz fondova pomenute zajednice država, normalno.

Kako ono kažu – ruku na srce, meni je na ovom mini-odmoru bilo odlično, i hvala Kolektivi na divnoj ponudi za odmor u “House of Dracula”, hotel s punim pravom nosi 4* (jedina zamerka mu je što nema wi-fi po sobama, već samo u baru), a priroda je divna: Pojana Brašov (Poiana Braşov) je recimo rumunski Kopaonik, da ga tako najbliže objasnim. Tzv. Drakulin zamak (na slici) je nešto što ne može rečima da se opiše, ni slikama da se dočara, jer sve što sam pročitala i pogledala nije mi ni približno objasnilo o kakvom se kompleksu tajnih prolaza, uskih stepenica i prozorčića sa fenomenalnim pogledom krije u dvorcu koji je tek nešto veći od prosečne vile srpskog tajkuna.

No, ovaj tekst nije zamišljen kao turistička razglednica Rumunije, već mu je namena da skrene pažnju na nekoliko veoma bitnih stvari:

  • Ponesite kafu i sendviče sa sobom na put. Ne, ovo nije šala. Prešli smo skoro polovinu puta, od 591km, da bismo došli do kakve-takve hrane (i kafe) – McDonald’s, blagosloven bio. Duž puta jedva da imate i parking-prostor, a na pumpe, restorane, gostionice, krčme… zaboravite. ako i postoje, nimalo ne ulivaju poverenje. Ono što je sasvim normalno i uobičajeno jesu mini-parkinzi, sa stolom i dve klupe, gde lepo stanete, iznesete svoju hranu, prezalogajite i nastavite put. Nema hladovine, pa ni Toi-Toi wc-a. Parola: Snađi se.
  • Gorivo je jeftinije nego u Srbiji. Ali se pripremite na to da pumpi nema van naseljenih mesta. Zapravo, nema ih ni u selima. Ili ih makar nema pored glavnog puta. A ne želite da skrećete sa glavnog puta, ne, nikako.
  • Nemački ispred engleskog. Mada, sreća je pa Rumuni, isto kao i mi, titluju a ne sinhronizuju strane filmove i serije, pa mladi dosta govore (kakav-takav) engleski. Takođe, ovo potonje znači da ćete moći i pogledati neki film, ukoliko vam rumunski prevod ne bode oči previše. O razumevanju engleskog još ovoliko: tražite cabbage, dobijete krastavce, tražite (i vučete prstom po trojezičnom meniju) grilled chicken breast, dobijete svinjsku dimljenu vešalicu.
  • Osim na OMV pumpama, kafa za poneti je 1. misaona imenica, 2. iz aparata, i plaća se isključivo lejima, a u svakom slučaju 3. toliko loša, da nećete ni želeti da je pijete dok se ne vratite u Srbiju, ili pročitate čuveno illy na kafićima (to im je najzastupljenija kafa, mada, nije baš da svuda umeju i da je spreme).

Ono što je za vozače najbitnije da znaju je sledeće: Rumuni su užasno bahati vozači! Ne poštuju pune/isprekidane linije ni u mislima, uleću, izleću, pretiču nezavisno od situacije u drugoj traci, i pravo mi je iznenađenje da smo na 2x591km, plus vožnje do Brana i Brašova, videli svega jednu saobraćajnu nesreću. I onaj čuveni izbačeni zemunski lakat iz 4 od 5 automobila. Iz petog vire noge.

Sve u svemu, tri dana mi je bilo previše kratko da shvatim šta je to ova glupa država Srbija uradila od sebe da joj se jedna Rumunija podsmeva ponosno sa liste članica EU. Tačno je, Karpati su prelepi. Možda je zvaničnicima EU dosadilo da se skijaju na Alpima?

Mislite o tome.

Šta treba znati ukoliko putujete u Rumuniju

12 thoughts on “Šta treba znati ukoliko putujete u Rumuniju

  1. Rumunija je primljena u EU zato sto se nije zaduzivala kod MMF-a, niti je uzimala ikakve kredite.

  2. Heh, prošle godine sam imala interesantnu i povoljnu ponudu za obilazak neke "Drakuline ture" po Rumuniji. Jedini razlog zbog koga sam oklevala je upravo ono što si opisala. Ne sumnjam da je smeštaj OK i sve to, ali treba doći do tamo. :)
    Sada kada znam šta me čeka, možda se i odlučim da posetim susede na jesen. :) Mada, kako je krenulo, tura po Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj će odneti prevagu. Ako ništa drugo, lepši jezici i arhitektura. :)

    1. kako rekoh na već nekoliko mesta, priroda je super, divna, fenomenalna!
      bran castle je nešto što se ne opisuje, nego doživi i nikad ne zaboravi.
      ali, da – doći do tamo… :)

  3. Bio sam sa ortakom za docek Nove godine u Bukurestu. Nismo stigli da obidjemo zamkove, sto zbog nedostatka vremena, sto zbog loseg vremena (sneg, led, itd). U Bukurestu treba, pod obavezno, obici zgradu parlamenta i nacionalni restoran Caru cu Bere. Naravno, stari deo grada (nesto poput Knez Mihailove), parkovi i sl. su odlicna mesta za setnju, razonodu i ubijanje vremena. :)

    Sto se ljudi tice, nisam nesto preterano obracao paznju na ulici (nisam ih ni vidjao mnogo), ali je drustvo u hostelu u kome smo odseli bili i vise nego ljubazni. Na svakom drugom cosku mozete naci Irish pub, tako da pice (pogotovo pivo) i kafa nisu problem. :D

  4. Zanima me koliko h vam je trebalo do tamo? (mi isto idemo preko kolektive, sad krajem sept, iz bg-a)

    1. uh, bolje da ti ne kažem :) do tamo oko 9,5h, nazad nešto malo kraće
      i to ne zato što volimo sporu vožnju, nego zato što zaista ne može brže…

      javi mi utiske, pls, baš me zanima :)

  5. Pingback: Vampir Kostüm
  6. Pingback: Hotel Chambery
  7. Sve je isto kao i pre “oslobodjenja” .. mozda je onda i bolje bilo … a EU su sto su pustili baze za bombardovanje Srbije a potencijalno Rusije…sa standarom i zakonima veze nema…a puteve su zato napravili da sto brze transportuju NATO prema Rusiji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top