Marketing je prodavanje magle

…ali bez tog istog marketinga ni magla ne bi mogla da se proda.

Malo mi ide na određeni živac ta priča o tome kako je marketing prodavanje magle, kako je to samo uzimanje para, zavaravanje naroda i šta već, dopisati po potrebi.

Razmislite malo: zbog čega kupujete baš Nike, adidas, Converse? Zbog prethodnog iskustva, dobro. Ali u proteklom vremenu postojao je jedan trenutak kada ste patike baš tog proizvođača, danas vama omiljenog, kupili prvi put. Zašto? Bile su lepe, činile se udobnim? Postojala je neka svest o tome da je to nike, adidas, converse.

Brend.

Hajde da se igramo ovako: izazivam vas da napravite najbolji proizvod na svetu, nešto revolucionarno, nešto novo, nešto što rešava sve probleme – ili makar jedan, ali bitan. Izazivam vas da napravite bilo kakav proizvod i plasirate ga na tržištu bez upotrebe marketinga, i bilo kog njegovog oblika. Plasirajte svoj proizvod na tržište bez da kažete i najboljem drugaru za njega, a pogotovo da ste vi autor.

Koliko će trajati taj proizvod, hoćemo da mu štopujemo vreme?

Završiću ovaj tekst i podeliti ga na Fejsbuku, Tviteru, G+. Čitate ga upravo sad jer ste negde videli link do njega, bilo na nekoj od pomenutih društvenih mreža, bilo putem RSS kanala. A možda vam je neko poslao link mailom. Ili ste stigli tako što ste kliknuli na link nekog mog komentara na drugom blogu.

Iznenađenje! Sve je to neki vid reklamiranja, oglašavanja. Besple, dakako. Ali i besplatan oglas je ipak oglas!

Pokušavam da se setim makar jednog zanimanja kojem oglašavanje u bilo kojem vidu nije potrebno, ne uspevam. Advokatima i privatnim lekarima to zakon ne dozvoljava, u redu. Nije da ga nešto poštuju, ali o tome drugi put.

Pravite web stranice? A kako klijenti dolaze do vas? Kako ste dobili prvog klijenta?

Pravite paštetu? Na koji način ste obavestili potrošače da se pojavila nova pašteta, samo tako što ste je stavili na raf pored Argete?

Odličan je taj novi program koji ste napravili za banke, ali na koji način će banke saznati za njega?

Da, word of mouth uvek postoji. Zato sam gore naglasila da o svom proizvodu ne kažete ni prijatelju da ste autor. I vi ste brend, kakav-takav. Svim tim pratiocima na Tviteru, drugarima na Fejsbuku, prijateljima i poznanicima u životu, kolegama – vi ste neki vid brenda. Imaju svest o vama, ko ste, šta ste, na koji način pišete, radite. I kad god nekom od njih kažete: Hej, ovo je moj proizvod! oni već imaju određenu svest o tome šta mogu da očekuju od tog proizvoda. I da ga unapred (ne) vole.

Pozivam sve marketing-hejtere da mi objasne kako zamišljaju tržište bez promocije. Kako bi oni to odradili svoj posao i krajnji proizvod/uslugu dopremili do kupca, bez da ikoga obaveste o postojanju svog proizvoda.

Uvek volim da ponovim: moje je mišljenje lako promeniti. Potrebno mi je samo dati dovoljno dobar razlog (čitaj: činjenice) za to.

Omot knjige: Svi marketinški stručnjaci su lažovi – Set Godin

Marketing je prodavanje magle

13 thoughts on “Marketing je prodavanje magle

 1. Slažem se sa tvojim tekstom, osim jedne reči – "Marketing".

  Ako zameniš reč "marketing" sa "reklama" ili "komunikacija sa tržištem" – onda je tekst sasvim OK. I, u potpunosti se slažem sa tobom – trebaš da imaš agresivnu komunikaciju sa tržištem/reklamu… Za bilo koji proizvod ili uslugu…

  1. isti odgovor kao i za 4P – svesno sam koristila reč marketing, jer o njemu najviše hude oni koji o istom najmanje znaju
   kao i o svemu u životu, zapravo :)

 2. Ovaj… meni se, citajuci tekst, nekako ucinilo da si ti poistovetila promociju sa marketingom. Prilicno tipicna greska. Pronadji negde, ako budes voljna, malo teorije. Vedeces da je promotion tek jedan od, najmanje, 4P na koliko su razlozili marketing.

  Postoji puno osnova za ljutnju na besomucnu promociju oko nas.

  1. ne, zapravo, namerno sam to uradila. jer ne kažu ljudi da je promocija prodavanje magle, nego marketing – ja sam samo prihvatila igru, ako me razumeš :)

 3. Svaka ti je ko njegoševa što se tiče marketinga :) Samo što sam hteo da iznesem svoje mišljenje da mi se čika Godin ne dopada, tj. nisu mi se svidele njegove knjige. Ne znam, u globalu su sve knjige o marketingu na isti kalup, pune primera i prosvećivačkih rečenica, ali mi njegov stil nimalo ne prija. I stalno ponavlja jedno te isto, na 60 strana ponovi istu rečenicu 90 puta. Sve ovo je totalno off topic kada je tvoj tekst u pitanju, ali mi nećeš zameriti :)

  1. veruj ili ne, tek – nisam pročitala nijednu njegovu knjigu kako kažu od korice do korice, pratim samo blog :)
   a ono što čitam tamo mi se, uglavnom, dopada.
   mada, istina je da se u svim stručnim knjigama, pa tako i u oblasti marketinga, najčešće ponavlja jedno isto – što je nekako i logično, jer niko ne izmisli ili otkrije nešto novo, nego svi pričaju (pričamo!) o istom, samo se tek metode, a evo i kanali, promene s vremena na vreme, poput ovog hype-a oko društvenih medija i web 2.0
   i onda 48k novih knjiga o tome
   i uglavnom bude: pročitaš jednu, pročitao si sve
   e sad, koja je od njih najbolja, to je pitanje, rekla bih, subjektivno
   a to znači da moramo da pročitamo što više od tih pomenutih 48k knjiga da bismo pronašli tu neku sebi odgovarajuću :)

 4. Ovo pokušavam da objasnim dobrom delu publike mog sajta koja i dalje željno očekuje novi album RHCP. Objašnjavam im da to nije isti bend na koji sam ja navikla, te da me ne zanima kad u njemu nema mog omiljenog člana. A oni me napadaju kao da sam im rekla nešto na račun rođene majke.

  Što se mene tiče, to je onda BREND, a ne BEND. I volela bih da mogu da im pokažem ovaj članak.

 5. Od ranih 90tih na nasim prostorima se pojavio veliki broj piramidalnih prevaranata i kompanija koje vrse plasman proizvoda kroz mrezu (MLM) pri tome veoma agresivno i konstantno naglasavaju kako se bave marketingom pa nije preterano neobicna pojava da prosecan gradjanin rec marketing povezuje sa "prodavcima srece".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top