Ukoliko se, kao ja nedavno, odlučite da prenesete pojedine (ili sve) tekstove sa jednog bloga na drugi, a koristite WordPress platformu, ovaj tekst može da vam koristi. Sam proces nije komplikovan, korake ću pratiti slikama – moj WordPress je na engleskom, a ukoliko je vaš na maternjem, pretpostavljam da će vam biti još lakše.

Dakle, prvo morate da odlučite šta želite da prenesete: ceo blog, samo pojedine tekstove, čitavu kategoriju, nekoliko kategorija i tako dalje. U Admin sekciji svog bloga sa kojeg želite da prenesete tekstove idite na Tools >> Export, i pojaviće vam se stranica kao na slici (kliknite na nju da se uveća).

Odaberite opciju koju želite: čitav sadržaj (sve kategorije, stranice, tekstove…), samo pojedine postove (u okviru ove opcije možete odabrati kategoriju iz koje želite da prenesete postove, autore, datum od-do, kao i status – da li je tekst objavljen ili je još uvek u nacrtima – draft). Kliknite na Download Export File i zapamtite gde ste sačuvali taj fajl.

Potom, idite na blog na koji želite da prebacite postove, takođe u Admin sekciju, na Tools >> Import, kliknite na WordPress i pojaviće vam se stranica kao na slici.

Kliknite na Choose File, odaberite onaj fajl koji ste malopre sačuvali i kliknite na Upload file and import. Pojaviće se pitanje koga želite da stavite kao autora importovanih (prenešenih) postova, pa odaberite i to i potvrdite.

Pretpostavljam da vam je bitno i ovo: biće sačuvani svi komentari, formatiranje, tagovi, kategorija, fotografije, video i slično. Ono što gubite jeste broj “lajkova” i deljenja (share, tweet i dr.) – ništa nije savršeno, znam.

Ako ima pitanja – izvolite.