Ukoliko ste iz bilo kog razloga za svoj brend, posao, uslugu napravili i profil na Fejsbuku, a ne (samo) fan stranicu, vrlo je moguće da ste razmišljali o tome kako bi bilo dobro da spojite profil i fan stranicu u jedno – hvala Fejsbuku, i to je omogućio.

Koji su koraci za to i šta treba znati pre i posle dato je u ovom tekstu.

Šta je potrebno znati?

Prvo i osnovno: dobro razmislite šta dobijate, a šta gubite (objasniću i zbog čega).

Drugo: za sada je moguće spojiti samo stranice koje su nekada bile profili sa drugim stranicama istog naziva. Zapamtite ovo.

[VAŽNO] Obzirom da će vam prebacivanje profila u stranicu obrisati sve osim prijatelja (dakle, slike, poruke, komentare i slično) verovatno ćete želeti da na svoj računar snimite kopiju tih poruka. Ovo ne možete naknadno uneti na neki Fejsbuk profil, ali je vrlo moguće da u tim porukama ima nekih brojeva telefona, bitnih poruka i sličnog što biste želel ida sačuvate i čemu biste želeli da imate pristup. Da ne bude posle: jao! za svaki slučaj idite na Account settings (Podešavanja naloga) i kliknite na Download a copy of your Facebook data (Preuzmi kopiju svojih Fejsbuk podataka) – kako je i pokazano na slici (klik na sliku će vam je uveličati):

Korak 1 – Pretvaranje profila u stranicu

Ulogujte se na Fejsbuk sa profilom od kojeg želite da napravite stranicu, pa kliknite na: Promena profila u stranicu. Dalje vas Fejsbuk sasvim lepo vodi, a procedura je ista kao kod kreiranja nove stranice: izabrete tip stranice, date joj ime – ime ove stranice mora biti IDENTIČNO stranici sa kojom želite da je spojite!

Čestitam, sada imate dve stranice istog imena :)

Korak 2 – Spajanje dve stranice

Idite na novonastalu stranicu, na Edit info, pa na Resources. Videćete opciju Merge pages (u testiranom slučaju se pojavila tek posle 2-3 dana!), kliknite na nju i pojaviće vam se upozorenje da će sve fotografije, objave na zidu, komentari i slično biti izgubljeni (to je ono zbog čega sam vam rekla da dobro razmislite šta gubite, a šta dobijate ovime).

Moj izbor je bio spajanje dve stranice, obzirom da mi je ipak lakše da sve fotografije ponovo dodam, nego da se i dalje borim “na dva fronta”, odnosno, da upravljam i profilom i fan stranicom. Od profila sa oko 3,800 prijatelja i stranice sa približno 2,300 fanova dobila sam jednu, novu stranicu sa 4,900 fanova

Korak 3 – Obaveštavanje fanova

Kako ljudi ne bi bili zbunjeni, potrebno ih je na neki način obavestiti. Moj je bio objava statusa prvo na profilu, potom na novonastaloj stranici, te na staroj, kao i ovaj tekst. Odvojte još nekoliko minuta i posvetite ih svojim fanovima. Možete, takođe, poslati i obaveštenje svim fanovima stranice, mada nisam sigurna koliko njih to zaista i čita – no, vredi pokušati.

Potrudila sam se da u što je manje reči objasnim postupak. Ukoliko je nešto ostalo nejasno, stojim na raspolaganju za odgovore i dalju pomoć.

Ukoliko ne želite da propustite naredne tekstove, prijavite se na newsletter (ne prodajemo e-mail adrese, ne šaljemo spam mailove – čak ni čestitke za nove godine, božiće i rođendane – dakle, dobićete u inbox samo ono zbog čega ste se prijavili: mail svaki put kada bude objavljen novi tekst):

* obavezno popuniti


Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao biti koristan i nekom drugom, podelite ga s drugima. Ukoliko imate predlog ili pitanje, ili ukoliko želite da predložite sledeći tekst, ostavite komentar ispod teksta.