Promena podataka o preduzetniku: kako uneti izmene u APR i Poresku upravu

//Promena podataka o preduzetniku: kako uneti izmene u APR i Poresku upravu

Promena podataka o preduzetniku: kako uneti izmene u APR i Poresku upravu

Pre oko godinu dana, u tekstu Postati preduzetnik, korak po korak objasnila sam koja je procedura za registrovanje preduzetničke firme. Potom sam udajom promenila prezime, pa isto morala da promenim i zbog olakšavanja drugim ženama napisah tekst Kako promeniti prezime u dokumentima. Naravno – nakon ovog drugog teksta, i prvi tekst traži dopunu, jer ono prezime iz lične karte mora da se podudara sa podacima datim APR-u, banci i Poreskoj upravi.

Zanimljivo: procedura za osnivanje nove preduzetničke firme i promene prezimena u dokumentima je skoro pa ista.

Kada imate nekog, kao ja svoju @lela_ns iz Knjigovodstvenog biroa Trezor da vam ispiše korake koje je potrebno napraviti, sve se reši za svega par sati ukupno po institucijama i nekoliko dana čekanja na rešenja. Pripremite sve papire, da vas ne bi vraćali sa FT1P i nema puno čekanja i lutanja. Svuda gde se u tekstu spominje “lična karta” podrazumevano je da je novo prezime već upisano u nju.

1. APR

Potrebna dokumenta:

Nakon par dana će stići rešenje o izmeni podataka, i to vam je dodatak starom rešenju (od sad ih, za svaki slučaj, uvek nosite zajedno).

2. Pečat

Photo: vistaprintcouponscode.files.wordpress.com

Potrebna dokumenta:

 • lična karta
 • novo rešenje iz APR-a

Moj izbor u Novom Sadu je uvek Viktor i njegov V Design Creative – u svakom slučaju, koga god da izaberete, biće vam gotovo u par minuta: menja se samo gumica sa natpisom, ne i ceo pečat (osim ako vam se nije istrošio mehanizam od česte upotrebe :)

3. Overa potpisa

Potrebna dokumenta:

 • lična karta
 • pečat firme (sa novim podacima)
 • dokazi o uplati 2 takse (obzirom da je Ministarsto finansija i privrede najavilo neka ukidanja taksi, proverite šta je ostalo od ovog da se plati)
 • obrazac: Overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje u dva primerka, jedan ostaje vama, drugi Gradskoj kući ili Sudu, gde već budete vršili overu.

U Gradskoj kući Novog Sada, gde sam ja overavala potpis, nije bilo gužve i sve se završi za par minuta.

Zanimljivo: moj potpis se uopšte nije promenio :) nisam pisala puno prezime, pa nije bilo potrebe da ga prilagođavam novom, ali svejedno – ne stoji novo prezime uz njega, i neophodno je da se unese izmena.

4. Banka

Na šalterima Savetnika za preduzetnike / malu privredu / kako se već u kojoj banci zovu najlešće nema čekanja i sve ide brzo.

Potrebna dokumenta:

 • lična karta
 • rešenje iz APR-a (novo, ali neka pri ruci bude i staro)
 • obrazac Overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje (overen u prethodnom koraku)
 • stare platne kartice – u momentu kada podnosite zahtev za izmenama biće vam poništene i nećete imati kartice – ovo znači da nećete moći da vršite plaćanje njima i da podižete novac s bankomata, računajte na to!
 • brojevi računa – dinarskog i deviznog (mogu službenici da vas pronađu i prema imenu i prezimenu ili JMBG-u, ali je mnogo lakše ovako, skratite proceduru zarad obostranog zadovoljstva – a i ljudi koji čekaju iza vas u redu).

Sve izmene su vidljive i primenljive odmah, jedino se čeka izrada platnih kartica – ovo zavisi od banke do banke, ali najčešće nije duže od 10 radnih dana.

5. Poreska uprava

Za Poresku odvojte malo više vremena, obzirom da će vam biti potrebna tri šaltera da završite sve. Brojevi šaltera koje ja spominjem važe u trenutku pisanja za Novi Sad.

Šalter 15: promena prezimena u sistemu

Potrebna dokumenta: lična karta

Sve se završava za par minuta – onoliko koliko je potrebno službeniku/ci da unese promenu u svoj računar.

Šalter 1: promena podataka u Poreskoj upravi

Potrebna dokumenta:

Na rešenje se čeka 7-10 radnih dana. Podižete ga PPR-2 obrascem na koji će vam sužbenik-ca udariti pečat o prijemu dokumentacije.

Šalter 2 – Izdavanje poreskog uverenja

Za dobijanje nove zdravstvene knjižice će vam biti potrebno poresko uverenje, za koje je potrebno sledeće:

Na rešenje se čeka 7-10 radnih dana, podižete ga uz Zahtev za izdavanje poreskog uverenja na kojem će biti pečat o prijemu dokumentacije.

6. Zdravstvena knjižica

Potrebna dokumenta:

 • lična karta
 • obrazac OPD
 • Obrazac M
 • obrazac Overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje (overen u koraku 3)
 • poresko uverenje iz koraka 5
 • za svaki slučaj, kopije svih rešenja koje ste do sad pribavili: moje iskustvo govori da se najčešće FT1P situacija dešava upravo ovde – predupredite je tako što ćete poneti sva rešenja (APR, Poreska) original i fotokopiju.

Uz malo sreće – to bi bilo to.

By | 2012-09-17T12:59:07+00:00 September 17th, 2012|Saveti|9 Comments

About the Author:

Web preduzetnica od 2011. godine - osnovala agenciju Šnajderaj, za krojenje društvenih mreža po meri, koju 2013. zbog proširenja posla preimenuje u agenciju za poslovno (web) savetovanje Marketing ITD. Govorila na nekoliko regionalnih konferencija, rado prenosi drugima znanje i iskustvo. Srećna mama Mateja i Maše. Preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

9 Comments

 1. […] – čuvajte drveće. Radije stavite neki bookmark. DODATAK: U međuvremenu je nastao i tekst Promena ličnih podataka u nazivu firme, za šta je procedura skoro identična proceduri osnivanja preduzetničke radnje, pa nije loše […]

 2. LoveLeyla Sep 17, 2012 at 20:32 - Reply

  sandra, svaka ti cast za to sto pises ovakve tekstove. meni je to uvek korisno (doduse za buducnost ;))
  nego, kad pogledam sve ove papire, samo pomislim – pa da li je to normalno? :(

  • Sandra Kravitz Simonović Sep 17, 2012 at 22:19 - Reply

   Heh, ne znam.
   Meni je normalno da ja promenim prezime, a onda to jedna služba javi svima ostalima – jer, važnija sam ja njima nego oni meni, al’ aj sad…

   • Danijela Adamovic Feb 20, 2014 at 13:19 - Reply

    imam jedno pitanje, da li treba fiskalna kasa preduzetnicima koji su pausalno oporezovani?

 3. […] Promena podataka o preduzetniku: kako uneti izmene u APR i Poresku upravu […]

 4. Vera Sep 18, 2013 at 13:39 - Reply

  fenomenalan tekst, od ogromne koristi…puno hvala :)

 5. Alen Jul 9, 2015 at 10:06 - Reply

  Pre svega, odlican sajt sa korisnim informacijama za preduzetnike, samo napred Sandra.

  Ako moze jedno pitanje, promenio bih banku kod koje mi se nalaze racuni firme pa me zanima gde sve treba da se promene informacije o racunu. Da li je dovoljno samo u APR-u ili je potrebno i u poreskoj upravi?

  Hvala

 6. Natasa Matic Aug 19, 2016 at 20:02 - Reply

  Kako mogu da saznam ko je bio vlasnik firme retroaktivno? Npr 2004. Firma postoji i danas ali je vlasnik dr. lice, zato mi stalno izbacuje podatke koji su vazeci.

 7. Zorica Jan 26, 2017 at 22:15 - Reply

  Imam problem sa nazivom kioska zbog bivšeg vlasnika koji nije izmirio dugovanja sta je potrebno od dokumenata pošto sam ostavila u suštini isto

Leave A Comment