Obaveze “paušalaca”: lista i kalendar obaveza

/, Saveti/Obaveze “paušalaca”: lista i kalendar obaveza

Obaveze “paušalaca”: lista i kalendar obaveza

Ukoliko ste se odlučili da budete preduzetnik – paušalac, to znači da, između ostalog, nemate knjigovođu koji se za vas bavi papirologijom, prijavljuje sve ono što treba onome kome treba, već da to sve činite sami. Pošto država baš nešto i nije zainteresovana da vam pomogne, a vrlo je zainteresovana da vam naplati kazne za sve što niste uradili, kao i u svemu – moraćete sami da se informišete. U saradnji sa Knjigovodstvenim biroom Trezor-J, pokušala sam da na jednom mestu sakupim sve najvažnije obaveze jednog preduzetnika – paušalca.

Lista obaveza

 1. Uredno vođena i potpisana KPO knjiga ili KPO obrazac: može biti odštampana i uvezana, kao sa ta sa linka, mada se češće kupuje gotova u bilo kojoj knjižari; mora biti overena u Poreskoj upravi.
 2. Ukoliko se preduzetnik – paušalac bavi izvozom i/ili uvozom robe i/ili usluga, potrebno je da vodi Kontrolnik uvoza i izvoza i da uredno prijavljuje uvoz/izvor Deviznom insprektoratu (vidi tekst Kako se izvozi usluga).
 3. Obaveza kontrolisanja da li promet unutar kalendarske godine prelazi 3 miliona dinara: ukoliko je promet iznad ove sume, preduzetnik je u obavezi da unajmi knjigovođu, dakle, prestaje mogućnost paušalnog oporezivanja. Limit za ulazak u PDV sistem je 8 miliona, i on se računa na period unutar 12 meseci (ne kalendarske godine!).
 4. Redovna overa zdravstvene knjižice: biće potrebno da od Poreske uprave dobijete potvrdu o izmirenim obavezama po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje (Preuzmi Zahtev za izdavanje poreskog uverenja).

Photo: www.smallbiztechnology.com

Kalendar obaveza

Do 15. u tekućem mesecu plaćanje poreza i doprinosa, prema rešenju dobijenom od Poreske uprave

Do kraja tekućeg meseca, a za prethodni mesec obračun zarade i uplata doprinosa za zaposlene radnike (ukoliko ih ima).

[NAPOMENA] Nikako ne isplaćivati lični dohodak ili naknadu po ugovorima a da se ne plate istog dana porez i doprinosi. Obrnuto može ;)

Do 5. u mesecu, a za prethodni mesec overa plate u Poreskoj upravi, ili ostalih primanja saradnika prema ugovorima: autorski, ugovor o delu, i sl., te u skladu sa ovime obračuni na obrascima PP OPJ2 (Poreska prijava o obračunatom i isplaćenom porezu na prihode od autorskoh i srodnih prava i prava industrijske svojine), ili PP OPJ6 (Poreska prijava o obračunatom i isplaćenom porezu na prihode sportista ili sportskih stručnjaka i na druge prihode), te PP OPJ4 (Poreska prijava o obračunatom i isplaćenom porezu na prihode od nepokretnosti i davanja u zakup pokretnih stvari).

 Do 30. novembra tekuće godine, a za narednu potrebno je podneti Zahtev za paušalno oporezivanje (Preuzmi sa navedenog linka)

Do 31. januara tekuće godine, a za prethodnu godinu, u slučaju da su uplaćivani doprinosi na osnovu plata ili pomenutih ugovora za određnu godinu OBAVEZAN je PPP obrazac (Pojedinačna poreska prijava o obračunatom i plaćenom porezu i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje po odbitku na teret primaoca prihoda)

[NAPOMENA] Za PPP Obrazac je naslađe i najčešće kažnjavanje: dešava se da preduzetnik uplati nesto što duguje a nije isplaćivao platu, već neki zaostatak ili dug ili da uplati mali deo plate da zatvori firmu (npr. u februaru ) i zaboravi “šta je juče radio” – ako ne preda sledećeg 31. januara, nek ne brine, kazna 100% dolazi :)

Tekst je, kao i svaki “preduzetnički” do sada, napisan uz podršku @Lela_ns i Knjigovodstvenog biroa Trezor-J (FB stranica). Ukoliko imate pitanja ili nedoumice u vezi sa napisanim, slobodno postavite u komentarima ispod, ili na Facebook stranici.

[DODATNA NAPOMENA] Devizni inspektorat se formalno ukida 1.1.2013. godine! Do tada (formalno) postoji, kao i sve vaše obaveze koje imate prema njemu.

[DODATNA NAPOMENA 2] Navedeni limit od 3 miliona nije za ulazak u PDV sistem (to je, prema novom pravilniku, 8 miliona), nego za prelazak sa mogućnosti da budete paušalno oporezovani (ukoliko želite) na obavezu da imate knjigovođu. Dakle: do 3 miliona prometa u roku od godinu dana možete da budete paušalac, a i ne morate – to je vaša odluka. Preko 3 miliona prometa zahteva da imate knjigovođu – računovođu.

Još tekstova o preduzetništvu:

 1. Postati preduzetnik, korak po korak
 2. Promena podataka o preduzetniku: kako uneti izmene u APR i Poresku upravu
 3. IT sektor i rad sa inostranstvom: kako se izvozi usluga?
By | 2014-09-21T09:02:07+00:00 November 4th, 2012|Izdvojeno, Saveti|29 Comments

About the Author:

Web preduzetnica od 2011. godine - osnovala agenciju Šnajderaj, za krojenje društvenih mreža po meri, koju 2013. zbog proširenja posla preimenuje u agenciju za poslovno (web) savetovanje Marketing ITD. Govorila na nekoliko regionalnih konferencija, rado prenosi drugima znanje i iskustvo. Srećna mama Mateja i Maše. Preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

29 Comments

 1. Milan Stosic Nov 5, 2012 at 10:18 - Reply

  Kao i uvek do sada veoma koristan tekst :) Ono što nisam znao je da KPO treba biti overen u Poreskoj upravi pa ćemo to morati da rešimo.

  Inače i ja bih pohvalio saradnju sa Trezorom jer je komunikacija prilično dobra i voljni su da pomognu i udele savet. Svaka čast!

  • Sandra Kravitz Simonović Nov 5, 2012 at 16:10 - Reply

   Zapravo, što se overavanja tiče – to izgleda traži NS PU, ali ne traži BG. Proveri da li je za tvoj slučaj potrebno ili ne.
   Meni su nekoliko puta baš iz PU naglasili da mora biti overena.
   I sve pohvale za Trezor, tako je :)

   • Nemanja Kovačević Jul 26, 2013 at 10:51 - Reply

    Ja sam otisao u BGu da overim, malo su bili zbunjeni i nisu znali ko i gde bi trebalo to da uradi pa su mi na kraju na nepovezanu knjigu zalupili samo neki pecat i to je to…

 2. Jean Nov 6, 2012 at 14:07 - Reply

  Ne znam odakle vam informacija da devizni inspektorat postoji formalno do prvog januara, jer je ukinut 6 oktobra, kao sto stoji i u obavestenju na njihovom sajtu (http://www.devizni.gov.rs/), a u istom obavestenju stoji da prestaje obaveza dostave dokumentacije i izvestavanja o poslovanju sa inostranstvom.

 3. Robert Nov 8, 2012 at 20:31 - Reply

  Postovana,

  ukoliko predjem granicu od 3 mil,da li to znaci da necu moci kao i do sad da podizem novac (po racunima) bez pravdanja????

  • Jela Nov 11, 2012 at 11:17 - Reply

   Prelazenjem 3 mil. u zakonskoj ste obavezi da se prijavite PU i od tada vodite knjige. Gde za svako podizanje gotovine morate imati proknjizene gotoviske racune tj. pravdanje za podignut novac.
   Mnogi mesaju pravdanje racuna u knjigovodstvu i pravdanjem u banci.
   Znaci: Ako vodite knjige svako podizanje gotovine mora da se pravda gotovinskim racunom.
   Banka za podizanje gotovine trazi pravdanje samo u slucaju ako je iznos veci od 100.000 din i ako podizete na ime povracaja pozajmice.
   Srecan rad!

 4. Miroslav Stanojević Nov 10, 2012 at 19:54 - Reply

  Hvala na kvalitetnom tekstu koji će svakako pomoći nama, mladim preduzetnicima da ispunimo zakonske obaveze.

  Prilažem i link ka Zahtevu za paušalno oporezivanje 2012.-2013.

  (…)

  • Sandra Kravitz Simonović Nov 10, 2012 at 20:21 - Reply

   Nema na čemu, hvala tebi na komentaru.
   p.s. Obzirom da je dokument koji si okačio isti kao i dokument u tekstu, nisam ostavila link.
   Veliki pozdrav

   • Miroslav Stanojević Nov 11, 2012 at 13:47 - Reply

    Identičan jeste, ali isti nije s’ obzirom da sam okačio dokument spreman za narednu (2013.) godinu. Dokument koji je priložen u blogu potrebno je izmeniti jer je bio aktuelan u 2011-oj za 2012. godinu :)

    Pozdrav.

 5. Todorovic Nov 11, 2012 at 10:47 - Reply

  Lepo, stim što možda u narednom tekstu dotakni pozajmice, knjiženje istih, podizanje keša i ograničenja istog, da li preduzetnik mora poštovati radno vreme, imati protiv požarni plan …

  • Jela Nov 11, 2012 at 12:29 - Reply

   Da ponovim predhodni odgovor i dodam:
   Prelazenjem 3 mil. u zakonskoj ste obavezi da se prijavite PU i od tada vodite knjige. Gde za svako podizanje gotovine morate imati proknjizene gotoviske racune tj. pravdanje za podignut novac.
   Mnogi mesaju pravdanje racuna u knjigovodstvu i pravdanjem u banci.
   Znaci: Ako vodite knjige svako podizanje gotovine mora da se pravda gotovinskim racunom.
   Banka za podizanje gotovine trazi pravdanje samo u slucaju ako je iznos veci od 100.000 din i ako podizete na ime povracaja pozajmice.
   Pozajmica ima karakter davanja sopstvenog novca firmi, ona se uglavnom daje prilikom otvaranja firme kao i kasnije u nedostaku sredstava za neki posao koji ce kasnije dovesti do zarade.Pozajmica nema karakter troska on se vraca osnivacu u iznosu koji je uplacen(moze vam pozajmiti i pravno lice tj. neka firma).
   Preduzetnik se mora pridrzavati radnog vremena.
   Protiv pozarni plan moraju imati sve firme koje se bave usluznom delatnoscu kao sto su usluzivanje hrane, pica tj. gde postoji rizik od istog.
   Ako ste preduzetnik koji je u obavezi vodjenja knjiga, tema je veoma siroka, zato i unajmljuete knjigovodju da vam pruzi odgovore na sva ta pitanja i vodi knjige i samim tim obavestava koliko novca mozete podici na ime racuna i sl.

 6. Janko Nov 19, 2012 at 00:48 - Reply

  Devizni inspektorat je ukinut u oktobru http://www.devizni.gov.rs/PDF/OBAVESTENJE%20SVIMA_Cir.pdf

 7. Jelena Nov 27, 2012 at 15:19 - Reply

  Hvala puno! Taman nam dolazi sada vreme za popunjavanje Zahteva za paušalno oporeyivanje. Jel beše za to treba i neka potvrda iz banke, o prometu? hvala!

 8. Mirjana Dec 28, 2012 at 07:06 - Reply

  Šta treba uraditi ako paušalni obveznik želi da pređe na knjige

 9. milena Jan 9, 2013 at 18:09 - Reply

  Da LI JE MOGUCE OSTATI PAUSALAC AKO PRELAZITE 4000000 MILIONA .AKO JE MOGUCE OSTATI PAUSALAC I PREKO 4 MILIONA – DA LI TO VAZI DO DECEMBRA 2012, ILI TO VAZI OD JANUARA 2013.

 10. Nikola Karajovic Jan 13, 2013 at 02:43 - Reply

  Postovana,

  Mozete li mi objasniti kako se pausalcu racuna prosecna mesecna zarada, na primer za upis deteta u obdaniste? Da li na osnovu plate na koju je sam sebe prijavio, ili na osnovu svih podignutih para koje nisu evidentirane kao trosak?

 11. Laki Jan 16, 2013 at 00:16 - Reply

  Da li su i kolike razlike u pausalnom oporezivanju u razlicitim opstinama u Srbiji?
  Da li preduzetnik mora imati prijavu stana na opstini gde osniva radnju?

 12. Vojislav Jovanović Ivan Sinđel Jul 2, 2013 at 16:08 - Reply

  Pitanje za preduzetnike – paušalce: firma se vodi na penzionera i on je jedini zaposleni. Da li je u obavezi da sebi isplaćuje “platu” i uplaćuje zdravstveno osiguranje? Da li je potrebno da se knjiže izvodi iz banke gde firma ima račun i šta to knjiženje zapravo predstavlja (to povlači i kupovinu odgovarajućeg softvera)

 13. Donovan Aug 21, 2013 at 08:39 - Reply

  Čini mi se da je ovaj limit od 3 miliona podignut na 6 miliona u Junu 2013:

  Član 23 ovog Zakona kaže:

  „Право на паушално опорезивање не може се признати предузетнику:

  4) чији је укупан промет у години која претходи години за коју се утврђује
  порез, односно чији је планирани промет када почиње обављање делатности –
  већи од 6.000.000 динара;”

  Evo linka ka Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak gradjana: http://www.mfp.gov.rs/UserFiles/File/zakoni/2013/Dohodak.pdf

 14. Srdjan Jan 8, 2014 at 11:08 - Reply

  Da li “prodaja putem interneta i poste” moze ici na pausalno oporezivanje?

 15. Mara Jan 17, 2014 at 20:59 - Reply

  Pausalna radnja je otvorena 28.07.11 ,do 30.11.11 imalaje promet oko 1.100.000 za decembar iste godine promet 1.606.000, Za 2012 godinu promet je bio 1.450.000.nakon kontrole poreski inspektor smatra da je radnja usal u pdv. Gledajuci promet od 28.07.11 do 28.07.2012.Da li mi neko moze odgovoriti da li je on ispravno postupio?

 16. Jovana Lukovic Feb 20, 2014 at 11:58 - Reply

  Sta se desava kada se zakasni sa podnosenjem Zahteva za pausalno oporezivanje? Imala sam loseg knjigovodju i to nije odradio.

 17. Nikola May 13, 2014 at 03:28 - Reply

  Totalni sam laik a planiram da pocnem privatni posao. Treba mi pojasnjenje:
  Obaveza kontrolisanja da li promet unutar kalendarske godine prelazi 3 miliona dinara: ukoliko je promet iznad ove sume, preduzetnik je u obavezi da unajmi knjigovođu, dakle, prestaje mogućnost paušalnog oporezivanja. Limit za ulazak u PDV sistem je 8 miliona, i on se računa na period unutar 12 meseci (ne kalendarske godine!).

  Da li to znaci da do 3 mil. dinara unutar kalendarske godine nema vodjenja knjiga a samim tim nema ni pravdanja troskova tj preduzetnik moze slobodno da podize pare sa svog racuna. Preko 3 mil (u toku 12 meseci) moraju se pravdati troskovi kao kod DOO.
  Hvala!

 18. Ivan Jul 29, 2014 at 10:14 - Reply

  U maju 2014. sam bio u poreskoj u. da mi po prvi put obračunaju iznose za paušalne poreze i doprinose (preduzetnik paušalac). Tada mi službenica reče (nakon što smo sve završili, i ona krenula na pauzu) da još ostaje da popunjavam KPO i da se to može elektronski voditi, a da sve ima na njihovom sajtu… I još reče da mi mladi mnogo bolje to znamo i da ću to naći bez problema. No, ja nikako to da nadjem na sajtu poreske uprave, pa me zanima da li postoji elektrnoska evidencije KPO-a pri PU ili mogu sam elektronski da ga popunjavam ili …?
  Takodje mi službenica reče da KPO ne mora da se overava, a ovde vidim da piše da mora… pa pretpostavljam da se to u medjuvremenu izmenilo?

  Unapred hvala i sve čestitke za blog! Meni je mnogo pomoglo pri osnivanju i borbi sa administracijom.

 19. mdzinovic Dec 15, 2015 at 12:20 - Reply

  Sta reci ja sam od 1991 pa sve do 2003 g placao pausalnu porez na osnovu resenja o pausalnom oporezivanju koje mi je slala Uprava prihoda.Medjutim odlaskom u starosnu penziju Pio mi nije priznao taj porez i tako da sam 13godina dzaba placao porez jer od toga ja nemam nista.

 20. Danijela Feb 3, 2016 at 18:53 - Reply

  Da li mi neko moze reci kako da vodim promet od sindikalnih prodaja u kpo knjizi, da li moram kompletan iznos da unesem od celokupne prodaje sa datumom kad je obavljena prodaja ili da unosim ratu po ratu sa datumima pristizanja. Ja sam ranije vodila zbirno, ali me ove godine zbunila radnica u Pu jer mi je rekla da ukupni prihodi na zahtevu za pausalno oporezivanje koji su preneseni sa papira koji mi banka daje o ukupnom godisnjem prometu na rn, moraju biti isti sa ukupnim prihodima u KPO knjizi, sto je ne moguce ako ti placaju u ratama pa se neke rate prenesu i u sledecu godinu?????????

 21. VERA Mar 25, 2016 at 10:37 - Reply

  IMAM AGENCIJU ZA OBRADU PODATAKA , PAUSALAC SAM I ZANIMA ME KAKO DA PRAVDAM, KOJIM RACUNIMA SVAKO PODIZANJE NOVCA. PRI PODIZANJU NOVCA UVEK KORISTIM SIFRU 166 MATERIJALANI TROSKOVI. I JOS NESTO , AKO IMAM ZAVRSEN EKONOMSKI FAKULTET DA LI MOGU SAMA DA VODIM KNJIGE

 22. Sale Jul 2, 2016 at 13:45 - Reply

  Valjda je sada granica 6 mil. za knjigovodju. A 8 mil. za pdv. Pitanje – sta ako 12 meseci predjem 8? Na primer 4 u prosloj i 4 u ovoj? Direktno u pdv?

 23. Dragana Jul 16, 2016 at 07:49 - Reply

  Zanima me jedna stvar,ako idem na godisnji odmor od 25.jula do 18.avgusta.da li moram doprinose da platim tog 24. Jula vec ili je dozvoljeno kada se dodje sa odmora tog 18?i da li se tada akontavija nesto umanjuje s obzirom da radnja nije radila?Hvala

Leave A Comment