Kako napraviti newsletter (e-mail obaveštenja)

Newsletter (slanje e-mail obaveštenja, e-mail magazin) jeste onaj mail koji šaljete čitaocima svog sajta/bloga, (potencijalnim) kupcima ili korisnicima usluga svaki put kada imate nešto novo da im poručite. To može biti mail svaki put kada izađe novi tekst (kao što je praksa na ovom blogu), ili periodična mail obaveštenja (jednom nedeljno, mesečno), ili pak mail obaveštenja ad hoc – onda kada se ukaže potreba za njima, a bez ustaljene periodike.

Nismo uvek svi u mogućnosti da pratimo sve društvene mreže neprekidno, pogotovo ne kompanije i njihove profile, niti svi preferiraju RSS kanal kao način obaveštenja. Nekome je lakše da o novim tekstovima (ili ponudama) bude obavešten na svoj e-mail. Zbog toga, ali i da bi se pojasnile neke greške sa kojima se često srećemo, u ovom tekstu biće objašnjeni pojmovi i koraci u kreiranju e-mail newslettera.

Korak 1 – Cilj

Slanje newslettera je kampanja kao i svaka druga, i kao takvo, mora imati svoju svrhu. Prvo odredite koja će biti svrha newsletter kampanje koju kreirate, kako biste postavili sve ostale korake pravilno.

Šta želite da postignete? Veću čitanost bloga? Promociju nekog novog proizvoda/usluge? Da li vaš newsletter ima zadatak da upozna čitaoce sa novostima u vašoj kompaniji? Možda vam treba više od jedne kampanje, jer imate više od jednog cilja? Ukoliko želite i da šaljete novosti kompanije, i update sa bloga, najbolje je da ponudite dve mailing liste. Neki posetioci će želeti samo da čitaju blog, nemojte ih terati nepotrebnim mailovima.

Dobro razmislite o ovom koraku, i tek kada se odlučite šta će vaša newsletter kampanja da radi pređite na sledeći.

Korak 2- E-mail adrese

Pre svega: ne kupujte e-mail adrese, ne šaljite bez pitanja svojim klijentima, onima koji su komentarisali na vašem sajtu/blogu, i ne skupljajte mail adrese od fanova vaše stranice na Facebooku! Prvo, nije legalno, drugo, nije lepo, treće – kakvu to reputaciju gradite, ako spamujete ljude?!

Jedini legalan način jeste da ostavite mogućnost posetiocima vašeg bloga/sajta, Facebook stranice i sl. da sami ostave svoju mail adresu kako bi dobijali newsletter. Ono što možete jeste da iskoristite mail adrese koje imate (a koje ste legalno prikupili!) da ih pitate da li žele da dobijaju mail obaveštenja, i u tom mailu im morate objasniti zašto su dobili taj mail (jer se nalaze u nekom adresaru), i ostaviti mogućnost da sami odaberu žele li ili ne da se prijave. Ne smete ih automatski ubacivati, niti neodgovaranje na mail može biti opcija prijavljivanja. Svaka mail adresa mora biti eksplicitno prijavljena na tu mailing listu. Kao što vi ne biste voleli da vam neko zloupotrebljava podatke koje ste mu ostavili, tako je neophodno (kako zbog dobre poslovne prakse, tako i zbog zakona) da to isto poštujete i vi.

Dakle – kako doći do mail adresa? Ponudite ljudima opciju da se sami prijave na vašem sajtu/blogu, ili na Facebook fan stranici. Naglasite (i poštujte to!) da nećete zloupotrebiti podatke koje vam ostave, i da neće dobijati nikakva druga obaveštenja osim onih za koje su se prijavili. Princip autorke ovog teksta je da to poštuje do te mere da ne šalje čak ni čestitke za nove godine i praznike – samo i isključivo mail obaveštenja kada bude objavljen novi tekst.

Kada budete postavili listu, dobićete i mogućnost da na svoj sajt/blog postavite formu putem koje se čitaoci mogu prijaviti na newsletter – baš kakva je postavljena ovde. Iskoristite mogućnost i prilagodite boje dizajno svog bloga/sajta.

Ne zaboravite: neophodno je i da svaki e-mail sadrži i direktan link za odjavljivanje sa liste (unsubscribe)!

Napomena za WordPress korisnike: kada budete kopirali kôd, izmenite “clear” u njemu sa bilo čim drugim (meni stoji “test”). WP naredbu “clear” shvata bukvalno i – u ovom slučaju – neće vam prikazati “Prijavi” (Subscribe) dugme, ukoliko ne izmenite to.

mail-1237423-1599x1296
Ilustracija: www.freeimages.com

Korak 3 – Postavljanje newslettera

Zbog jednostavnosti upotrebe i sigurnosti servera, u ovom tekstu će biti preporučen servis MailChimp(*). Takođe, neophodno je da znate makar osnove engleskog jezika.

Ukoliko imate do 2.000 prijavljenih mail adresa na koje neće stići više od 12.000 mailova u toku mesec dana, onda će vam besplatna verzija ovog servisa sasvim odgovarati. Za ozbiljnije i veće kampanje postoje plaćene opcije, a o njima se možete informisati u delu Pricing.

Kada napravite nalog, prvo je potrebno da unesete e-mail adrese u listu/liste na koje će biti slati newsletteri. Ukoliko nemate nijedan prijavljeni email (što je vrlo verovatno ako tek krećete da pravite newsletter kampanju), dodajte prvo svoj – služiće vam kao odličan test svaki put kada kampanja bude startovana.

Kada napravite listu, vreme je za kreiranje kampanje. Ukoliko želite da šaljete obaveštenja o novim tekstovima na svom blogu/sajtu, onda će biti potrebno da kreirate RSS driven campaign – kampanju koja prati vaš RSS kanal. Odaberite kojim danima će ići obaveštenja (ukoliko šaljete jednom ili više puta nedeljno), ili odaberite sve dane, ukoliko želite da kampanja ide svaki dan – napomena: mailovi će biti poslati samo ukoliko ima novih tekstova. Pažljivo odaberite vreme u koje ćete slati mailove: imajte u vidu da sve više korisnika ima pametne telefone i mail obaveštenja na njima – ne želite da ih probudite u pola noći nehotice, samo zašto što ste bili suviše lenji da podesite vreme na kampanji (ovo je jedan od rezloga zbog kojih umem da se odjavim sa liste bez premišljanja).

Na dalje vas MailChimp sam vodi: birate koja će lista biti povezana sa tom kampanjom, potom postavljate dizajn – izgled newslettera (izaberite neku od ponuđenih tema, ili ih možete odabrati iz teksta Besplatne newsletter teme) i na kraju, da potvrdite podešavanja.

Ukoliko se odlučite za kampanje koje nisu u vezi sa tekstovima na vašem blogu, već ad hoc (kampanje po potrebi), kada imate novi proizvod/uslugu kojima želite da se pohvalite, procedura je skoro ista, jedino preskačete podešavanje RSS kanala i vremena kada će RSS biti povlačen.

Važno: odvojte vreme da personalizujete prijavu i odjavu sa mailing liste. U delu Lists pored svake liste imate mali točak, klikom na njega otvoriće vam se podešavanja. Klikom na Forms će vam se otvoriti podešavanja za liste: izgled prijave na newsletter, prvog prijavnog maila, maila potvrde, odjavnih mailova. Idite na opciju Translate It i odaberite Serbian – i prevedite “peške”, jednu po jednu formu iz ponuđenog padajućeg menija. Prevod, kao što ćete videti, nije baš precizan – nemojte dodatno zbunjivati svoje čitaoce lošim prevodom, i plus – negde piše pogrešno totalno, ne rizikujte da se slučajno odjave sa liste, zbog lošeg prevoda.

Korak 4 – Slanje i praćenje rezultata

Ukoliko ste odabrali RSS newsletter, biće poslat onog dana kada imate objavljen novi tekst. Ukoliko ste pustili ad hoc newsletter on će biti poslat onda kada je zakazan. Obavezno ubacite  i svoj mail, kako biste kontrolisali.

Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao biti koristan i nekom drugom, podelite ga s drugima. Ukoliko imate predlog ili pitanje, ili ukoliko želite da predložite sledeći tekst u ovoj kategoriji, ostavite komentar ispod teksta.

*Napomena: ovaj link je deo affiliate programa.

Kako napraviti newsletter (e-mail obaveštenja)

6 thoughts on “Kako napraviti newsletter (e-mail obaveštenja)

  1. Sandra odličan tekst, jednostavan i sažet. Bez obzira što je napisan prije skoro tri godine, sve navedeno i danas vrijedi.

  2. Postovana,
    Kako se postavlja unsubscribe u mailu? Kada se salju mailovi na vise adresa, neophodno je imai i taj link.
    Hvala i pozdrav,
    Jasmina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top