Kako postaviti Facebook komentare na svoj blog

O značaju Facebooka kao platforme za deljenje sadržaja verujem da nije potrebno suviše pisati. Ponovo je pre par dana potvrđeno da korisnici iz Srbije prednjače u broju naloga na ovoj mreži kada je region u pitanju. Ukoliko imate blog ili web stranicu, velika je verovatnoća da vam od svih društvenih mreža najviše posetilaca šalje upravo ova.

Šta biste mogli još da uradite kako biste povećali interakciju, odnosno, naveli ljude da još više komentarišu, i na taj način prošite glas o vama svojim Facebook prijateljima? Pored Facebook Like i Share dugmića, bilo bi dobro da ubacite i Facebook komentare, odnosno, mogućnost komentarisanja uz pomoć Facebook naloga.

Zašto NE Facebook komentari?

Priznajem, prva sam bila dugo protivnik ovoga. Prvi i osnovni razlog je: Facebook je vlasnik komentara ostavljenih na ovaj način, ne vi. Neću da kažem da postoji mogućnost da Facebook ugasi svoje komentare (ili, ne daj bože, mrežu), hoću samo da podsetim na MySpace one koji su ga koristili.

Još jedna činjenica koja vam može biti argument protiv: kada je Facebook down, odnosno – kada ne radi – tada ne rade ni ovi komentari. Ili, kao što se nedavno desilo, da i vaš blog/stranica bude down, odnosno – da ne radi. Ovo se izuzetno retko dešava, ali nije loše znati i to.

I, sporedno, ali ne i zanemarljivo: Facebook komentari su odvojeni od ostalih – pogledajte ispod ovog teksta kako to izgleda. Dakle, dve platforme za komentarisanje za rezultat imaju i dve vrste komentara. Ovo samo po sebi nije nikakav problem, osim što možda vizuelno nije najsjajnije rešenje, i što imate dve baze komentara. Postoje i aplikacije uz pomoć kojih se korisnici mogu ulogovati na svoj Facebook nalog, a onda ostaviti komentar, ali tim aplikacijama dajem veliko NE, a evo i zašto:

Zašto NE druge aplikacije za komentarisanje uz pomoć Facebook naloga?

Postoje aplikacije koje se integrišu u vaš blog/sajt tako da čitaoci sami biraju na koji način će da se uloguju: da li davanjem Facebook, Twitter ili nekih drugih podataka. Najčešće korišćene su:

  • DISQUS – vlasnik vaših komentara tako što ostaju kod njih na serveru, ne postoji mogućnost da ih, kada se odlučite da ne koristite više ovu aplikaciju, prebacite na svoje tekstove nikako durgačije, osim “peške” (komentar po komentar). Koristi ga Wired.
  • IntenseDebate – često ima problem sa “starim” komentarima, u smislu da ih ne “povuče” sve, pa tako će vam neki tekstovi ostati bez komentara, iako u vašem sistemu i dalje postoje.
  • Livefyre – ima probleme iste kao i prva dva. Koriste ga Mashable i Techcrunch.

Osim navedenih bugova, postoji još jedna stvar u vezi sa ovim aplikacijama: ako želite da olakšate ljudima život komentarisanje, zašto biste to dodatno iskomplikovali?

I poslednje, ali ne i zanemarljivo: u uvodnom delu ovog teksta naglašeno je da bi Facebook komentari mogli povećati interakciju, i samim time i dolazni saobraćaj na vašem blogu/sajtu sa ove mreže. To važi samo za “obične” Facebook komentare, jer se oni objavljuju na zidovima Facebook korisnika, ne važi za komentare koji se postavljaju putem drugih aplikacija, oni ostaju vidljivi samo ispod vašeg teksta.

Vreme je da pređemo na dodavanje Facebook komentara u WordPress blog ili web stranicu:

Korak 1: Kreiranje Facebook aplikacije za komentare

Kako biste povezali Facebook sa svojim blogom ili web stranicom, potrebno je da prvo napravite aplikaciju unutar samog Facebooka i tako mu “objasnite” šta želite od njega. U delu Facebook Developers >> Apps kliknite na Create New App i popunite polja App name i App namespace. Najjednostavnije je da je nazovete poput svog bloga ili web stranice (u slučaju Šnajderaja, to je Šnajderaj Blog).

fb app developers setting

Štiklirajte Website with Facebook login, kao što je prikazano na ilustraciji, i upišite URL svog bloga/stranice, a potom sačuvajte izmene (Save Changes).

Ostavite ovu stranicu otvorenu, jer će vam za naredni korak trebati App ID i App Secret (kombinacija slova i cifara, zatamnjena na ilustraciji).

Korak 2: Dodavanje Facebook plugina za WordPress

Prva preporuka za Facebook plugin jeste, svakako, zvaničan Facebook plugin for WordPress. Dobra stvar je što u njemu imate sve Facebook dodatke koji vam mogu zatrebati za blog: Like, Recommendation Bar, Send, Follow i, najvažnije, Comments. Loša stvar je što se kod nekih automatski gase komentari sa bloga i jedina opcija za komentarisanje ostaje preko Facebook naloga. Zbog dodatnih mogućnosti koje će biti objašnjene u narednom koraku, preporučujem da ipak postavite i ovaj plugin.

Kada instalirate ovaj plugin, potrebno je da u podešavanjima unesete App ID i App Secret i, naravno, sačuvate izmene.

fb app settings

Potom, u delu Comments podesite gde želite da vam se prikazuju komentari (da li na naslovnoj (Home), da li na tekstovima (Posts), da li na stranicama (Pages) – štiklirajte šta želite. Upišite širinu koju želite da komentari imaju (najbolje onu koja je već ponuđena) i sačuvajte izmene.

fb comments settings

Klikom na Facebook Comments Tool otvoriće vam se stranica na kojoj možete moderisati komentare, i izvršiti podešavanja u vezi sa samim komentarima (sačuvajte jebookmarkujte). Prvi savet: postavite moderaciju komentara (Let me approve each comment before it appears). Neće sprečiti da se pojave kod onih koji su ih pisali, ali vi kontrolišete šta će pisati ispod vašeg teksta. Drugi savet: obavezno isključite automatsku korekciju grešaka (Grammar filter) – viđali ste sigurno posledice neisključivanja ovoga: u komentarima se svako da menja u the, a i u I. Osim ukoliko vam blog nije na engleskom, jasno je zbog čega vam ova opcija nije potrebna.

fb comments moderation settings

I to je to – sve ste podesili. Proverite sada na nekom od tekstova kako izgleda, postavite komentar prvi, testirajte.

Ukoliko vam je, kao i meni, ovaj plugin “sakrio” ostale komentare, vratite se u podešavanja i uklonite ono što ste štiklirali (Pages, Posts i drugo), moraćete da dodate drugi. Preporuka je SEO Facebook comment. Bez brige, ne poništava se sve što ste do sada radili :)

U podešavanjima ovog plugina unesite App ID i App Secret, a u donjem delu popunite Comments Width (širinu komentara, kao i u prethodnom pluginu), i poslednje dve opcije ostavite otvorene (neštiklirane), kako komentari ne bi bili automatski objavljeni, i kako bi vam se prikazali i komentari na vašem blogu.

SEO facebook comments settings

Proverite ponovo na bilo kom tekstu da li je sada sve u redu i da li se vide prethodni komentari, odnosno, da li je moguće ostaviti “običan” komentar. Ako je sve u redu, to bi bilo to. Ukoliko nije, javite u komentarima koja greška vam se javlja, da probamo zajedno da je otklonimo.

Moderacija komentara je jednostavna: kada ste ulogovani na svoj Facebook profil, u polju sa Facebook komentarima videćete i deo Moderator View – ukoliko bude bilo komentara, videćete ih ovde i moći da ih odobrite, ili obrišete.

fb comment moderator view

Korak 2a: Dodavanje ostalih Facebook dodataka

Komentare smo podesili, ostalo je da ubacimo još jednu opciju, a to je Recommendation Bar (koji vam se do sada verovatno već otvorio i vidite ga u donjem desnom uglu ekrana).

fb recommendations settings
Najbolje je da podešavanja ostavite takvim kakva su, a samo da odaberete gde će se prikazivati: da li na tekstovima (Post), kao što je prikazano na ilustraciji, ili i na stranicama (Pages) itd. Sačuvajte podešavanja, otvorite bilo koji tekst na som blogu/stranici i proverite da li se prikazuje (ukoliko ste odabrali podešavanja kao na ilustraciji, biće potrebno da scrollujete – spustite stranicu za barem 20% kako bi se otvorio).

Ostala podešavanja (Like, Send i druga) ćete, verujem, nakon ovoga znati i sami da podesite. Biće potrebno da odaberete na kojim stranicama će se pojavljivati, kao i gde će se nalaziti (na vrhu teksta/stranice, ispod, na oba mesta).

Dobro je znati i ovo: svaki plugin koji dodate na svoj blog/stranicu malo će je otežati, odnosno, usporiti njeno otvaranje – učitavanje. Zbog toga nemojte ubacivati ono što nećete koristiti, a ukoliko primetite da vam se stranica sporije učitava nego inače, probajte da deaktivirate jedan po jedan plugin, da biste videli koji od njih pravi problem, a potom ga izbacite.

Ukoliko ne želite da propustite februarske tekstove – uputstva, prijavite se na naš newsletter (ne prodajemo e-mail adrese, ne šaljemo spam mailove – čak ni čestitke za nove godine, božiće i rođendane – dakle, dobićete u inbox samo ono zbog čega ste se prijavili: mail svaki put kada bude objavljen novi tekst):

* obavezno popuniti


Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao biti koristan i nekom drugom, podelite ga s drugima. Ukoliko imate predlog ili pitanje, ili ukoliko želite da predložite sledeći tekst u ovoj kategoriji, ostavite komentar ispod teksta – od sada imate dva načina da to uradite ;)

Kako postaviti Facebook komentare na svoj blog

6 thoughts on “Kako postaviti Facebook komentare na svoj blog

  1. Utorak je: dakle, ja pišem za Šnajderaj Agencija. Prelomila sam najzad i ubacila Fb komentare, iako sam dugo odbijala da to uradim. Ukoliko i vi razmišljate o istom >> izvolite:

    1. Nevezano, a vezano: imaš raspored kojim danima za šta pišeš? :) Jel uspevaš da se pridržavaš?

    2. Imam, da :) Uspevam, i te kako. Nekad se desi da mi umesto pre podne izađe tekst uveče, ali sve uvek po planu ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top