I, kako stvari stoje, neću ga ni imati.

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijam u vezi sa marketing ITD funkcijama (i izgledom) je: A gde vam je “Like” dugme?! Pošto nisam poznata kao osoba koja web tajne zadržava za sebe, daću vam razlog, isprobajte pa javite da li je imalo efekta.

Još prošle godine, Smashing Magazine je ukinuo sve share dugmiće, osim Tweet This na svojoj veb stranici, a kao rezultat su imali ovo:

Da budem iskrena, od tada tražim način da isto uradim i sa ovim, i sa blogom Šnajderaja. Dok ovaj tekst stigne do vas, nije isključeno da tih dugmića neće biti. Sa Šnajderajem bi potpuno ukidanje dugmića išlo malo teže, prosto – drugačija je ciljna grupa, dobar deo posetilaca nije toliko vičan trikovima Interneta i deljenju zanimljivih sadržaja na društvenim mrežama.

Ovaj, SK blog, je nekada imao kilometarske komentare, a sada ima – sto lajkova. Istina je da sam ja malo smirila strasti i spustila loptu i da ne pišem onako jake tekstove, ali je isto tako istina i nešto drugo.

Ono što je zajedničko za sva tri jeste: šta se dešava kada se ljudima dopadne vaš tekst.

Pre nego što je Facebook osvojio sve(t), oni bi ga komentarisali odmah tu ispod, razvijala bi se diskusija, autor bi dobio toliko željeni (i potrebni!) feedback.

Danas, autor mora da se zadovolji brojem lajkova, tvitova, plusova i ostalih šerova.

Kada pročitate tekst koji vam se dopada, daćete mu like bez razmišljanja. I to je OK: rekli ste autoru svoje mišljenje, podržali ste njegov stav, svi su srećni. Samo što tako misle i svi ostali, a onda tu nastaje problem: ne znam ko je sve lajkovao taj tekst. Imam samo hrpu lajkova. Jedno od rešenja jesu Facebook komentari: svako ko ima FB profil i želi da ga upotrebi u te svrhe može komentarisati odmah ispod vašeg teksta, a što će se pojaviti i na njegovom/njenom profilu. Komentar ostavljen, tekst podeljen. Samo što postoji jedan trik, a to je: niste vi vlasnici tih komentara, nego Facebook.

Postavljajući temu na mkt ITD, odlučila sam se na kompromis – samo share dugmići, malo maskirani. Oni koji bi samo dali “like” neće uraditi ništa. Oni koji žele da pohvale ili kritikuju autora, reći će mu to.

I onda dobijemo ono zbog čega pišemo: vašu reakciju. Napismeno.

Uostalom – pitajte autore i sami :)