Kada me je krajem februara Jovana Vukić pozvala da isprobam servis InShape, moram da priznam da sam zaista bila oduševljena što najzad vidim da se neko sa domaće scene pokrenuo i uradio ono o čemu sam pisala pre ravno dve godine: ponudio prave, pravcate fitness treninge online.

Prvi trening zakazala sam odmah, ali sam odabrala termin koji je bio tek za 12 dana, jer sam morala da odem na kratak put u Srbiju, a kada za birokratiju u Srbiji imate na raspolaganju tek 5 radnih dana, plus svakodnevne poslovne obaveze, ne zakazujete ni kafu sa prijateljicama, kamoli trening.

Zakazivanje je jednostavno: pre svega, naravno, morate napraviti svoj nalog i popuniti osnovne informacije o svom zdravlju, kao i opremi za vežbanje koju posedujete. Ovo je zbog vaše sigurnosti, i kako bi se vaš trener na vreme pripremio za rad s vama – što bolje ovo popunite, skratićete vreme upoznavanja i predstavljanja na početku treninga, koji traje 50 minuta. Nakon popunjavanja profila, odaberete vrstu treninga koji želite, kao i datum i vreme koji vam odgovaraju, i iz ponuđene liste odaberete trenera koji vam najviše odgovara. Posle toga ostaje da se petnaestak minuta pre zakazanog treninga ulogujete na svoj nalog, podesite kameru, sačekate da sat pokaže vaše zakazano vreme i započnete trening.

I tako sam se 12. marta ulogovala u svoj InShape nalog jedno dvadesetak minuta ranije, da ispitam da li sve radi kako treba s moje strane, da li mi je kamera OK podešena, da povežem mobilni telefon sa laptopom da bih ga koristila umesto miša… i tačno u zakazano vreme javila se Tamara, moja trenerka (trenerica?) za taj dan.

Upoznala sam se s Tamarom, i upoznala je sa svojim stanjem, odradile smo trening, zapravo: lagano vežbanje i istezanje svih onih grupa mišića koje jedna trudnica može (i mora) da aktivira.

InShape   Trening UŽIVO

Za naredni trening odabrala sam drugu trenerku (trenericu?), Tanju, kako bih uporedila treninge i način rada i jedne i druge – i uverila se da su obe zaista pravi profesionalci koje dobro poznaju svoj posao, kao i potrebe i mogućnosti vežbača u specifičnim situacijama kao što je moja.

Kakva je to moja specifična situacija? Već dve nedelje “guram” kroz sedmi mesec trudnoće, koju poprilično lako, ali podosta nisko nosim, i moje fizičke aktivnosti su zaista ograničene ovim poslednjim. Pod statusom sam “propisano umereno mirovanje” celu trudnoću – pogotovo od ulaska u III trimester, ali živim na IV spratu bez lifta i imam veoma aktivnog psa, pa je to “umereno mirovanje” više na papiru nego što bi moj doktor voleo. Ovo “umereno mirovanje” takođe znači i da neki agresivniji treninzi otpadaju – a, da budem iskrena, sa 11 kg više nego što sam poslednji put istrčala svojih 5 km iz cuga, nije baš ni da sam sposobna da ne znam koliko skakućem i radim koješta (usput, ako se nekad budem žalila da mi je dete previše aktivno, podsetite me da sam u 6. nedelji trudnoće istrčala tih 5 km odjednom, nakon višemesečne pauze u trčanju). Obe trenerke (trenerice?) su maksimalno posvetile pažnju tome, i niti jednog momenta nisam osetila da se naprežem, da radim nešto što mi ne prija, da mi je teško ili da želim da prekinem trening.

InShape   Trening UŽIVO (2)

Za sledeću nedelju ponovo sam zakazala trening, i jedva čekam da opet vežbam – onoliko koliko mi to moje stanje dozvoljava. Sve ovo napisala sam vam da bih vam približila samu ideju vežbanja od kuće, sa ličnim trenerom preko interneta: vi birate šta radite, kada radite i s kim radite. Lokacija vam je dobro poznato mesto – vaša dnevna soba, recimo, ili bilo gde u stanu gde imate prostora za vežbanje. Dobijate ličnog trenera, nekog ko je posvećen samo vama i samo vašem uspehu, neko ko se fokusira samo na vaše pokrete, a ne i još 30 drugih ljudi oko vas. Dobijate više vremena na raspolaganju, jer, osim ukoliko vam fitness klub nije u stanu ispod vašeg, teško da ćete naći nešto bliže kući.

Ako ste zaposleni, sigurno je da vam je nakon celodnevnog rada najmanje do odlaska u fitness klub po gradskoj gužvi. Roditelji male dece znaju koliko im znači vreme koje imaju na raspolaganju, a sa ovim vežbanjem preko interneta mogu i decu da uključe u to, makar da se glupiraju oko njih – svima će dobro doći.

Imate još ovu nedelju da isprobate InShape besplatno, iskoristite to, upoznajte makar jednog trenera i način njihovog rada – sigurna sam da ćete, kao i ja, nastaviti da vežbate dalje.

Napomena: Nisam plaćena da vam napišem ovaj tekst, ni u novcu ni u zamenu za nematerijalne usluge.

p.s. Kao što vidite na fotografijama, i ja sam, kao i Mahlat, imala društvo tokom oba treninga – svog blesavog psa, koji je bio potpuno zbunjen što čuje nekog koga ne vidi, ali mu to nije smetalo da vežba s nama :)