Podizanje novca sa računa za preduzetnike paušalce

Prvog marta stupila je na snagu uredba po kojoj su preduzetnici koji porez na dohodak građana plaćaju na paušalno utvrđen prihod (tzv. paušalci) i obveznici koji su u sistemu samooporezivanja, a nisu se opredelili na ličnu zaradu u obavezi da unesu i poziv na broj, koji je u najmanju ruku nezgrapno objašnjen u saopštenju Poreske uprave.

U saopštenju se navodi da se zadužuje po modelu 97, a poziv na broj je objašnjen na sledeći način:

KK (kontrolni broj), ŠOP (šifra opštine plaćanja) i PIB/JMBG

Zapravo, reč je o broju koji je svakom paušalcu dobro poznat, a nalazi se u rešenju (konačnom ili akontacionom) o porezu na prihode i doprinosima koje uplaćuje. Dakle, upisujete poziv na broj koji vam je dodelila poreska uprava.

Šifra plaćanja je 141, ukoliko novac podižete na šalteru banke, odnosno 241, ukoliko je u pitanju elektronsko bankarstvo.

Podizanje novca sa računa za preduzetnike paušalce

10 thoughts on “Podizanje novca sa računa za preduzetnike paušalce

 1. Hm, a šta sa onima koji novac podižu direktno sa bankomata (imam platnu karticu banke koja je vezana za tekući račun preduzetničke radnje/agencije)?

   1. Izvinjavam se na kasnom odgovoru: podizanje sa bankomata i/ili plaćanje karticom ostaje kao i do sada – odete na bankomat ili platite karticom, i to je to. Tu se ništa nije promenilo.

 2. Ako podizem novac kako to radim preko naloga za prenos? Ja sam prosli put to uradio preko naloga za isplatu preko materjalnih troskova? Moje pitanje je: da li preko crvenog naloga vrsim isplatu (salter) sifra 141 i poziv na broj 97…?

 3. Zamolila bih za kratko preciziranje : Na mom rešenju imam 2 varijante tih brojeva, jedan sa pib -om na kraju , drugi sa jmbg na kraju .Koji da koristim za podizanje zarade ?

  Drugo pitanje : Ako sa šifrom 141/241 podižem iznos sa Rešenja PU ( osnovicu )
  a sa kojom šifrom podižem ostatak novca ( troškove i slično ) ?

  Hvala

 4. Zatvoriti sve banke, osloboditi se korporacijskih okova, preci sa Win na Lin, pare slati online i podizati na bankomatu, biti freelancer i slobodnjak u dusi…

 5. Dodjoh da postavim pitanje i vidim da je neko vec pitao i da ste odgovorili. Hvala na azurnosti, zaista znace odgovori, pogotovo u slucajevima kad ljudi ne rade transparentno ili neadekvatno objasnjavaju svoje procese. :)

 6. Kakva je situacija sa podizanjem novca sa deviznog računa kada sam paušalac. Konkretno, imam neki novac na firminom računu u evrima i podigla bih ga. U banci su mi rekli da mogu da ga podignem samo u dinarima a ukoliko želim u evrima da ga podignem onda to mora preko “akontacije za putne troškove” tako nešto… Mene zanima da li moram da pravdam nečim ta sredstva, pošto ih ima poprilično i drugo. da li ukoliko ih podignem moram po inostranstvu da skupljam gotovinske račune da bih sredstva i “opravdala”. Hvala Vam na odgovoru, nadam se da ste me razumeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top