Verujte u snove – makar vam trebalo i 50 godina da ih ostvarite

Sir Anthony Hopkins (ser Entoni Hopkins, 1937.) na prvi pogled ne deluje kao čovek neostvarenih snova. Osvojio je jednog Oskara (1992.), najvažniju nagradu za svakog glumca, i još 3 puta je bio nominovan. Prvi (i jedini do sada) Zlatni globus osvojio je 2006. godine, i to počasni Golden Globe Cecil B. DeMille Award, a imao je 6 nominacija pre toga. Dva Emija, četiri BAFTA nagrade, i još 38 drugih nagrada i 32 nominacije. U srećnom je braku (trećem po redu) već 14 godina, i ima ćerku Abigail (1968.). Godine 1993. kraljica Elizabeta II dodelila mu je titulu viteza za zasluge u umetnosti.

Glumio je u preko 100 filmova i serija, režirao 3 filma, napisao jedan, jednom bio izvršni producent. Jedan je od najpoznatijih glumaca, sa karakterističnim ulogama koje svakom filmu ostave poseban pečat.

Šta je još ostalo što ovaj čovek nije ispunio?

Zaista se čini: ne mnogo toga.

U septembru 2013. godine čuveni holandski violinista i dirigent André Rieu na svom koncertu u Beču objavio je kako ga je, kao što to rade godinama, danima i mesecima već brojni ljudi, kontaktirao čovek koji je izjavio da je napisao valcer i da bi želeo da ga baš on odsvira. Čovek je rekao da je napisao valcer pre 50 godina, ali da se do sada nije usudio da ga čuje. Bio je to upravo Sir Hopkins, što je Rieuu bilo dovoljno da kaže: Da, pošalji mi note.

U video klipu koji ste verovatno videli na društvenim mrežama (ponovo) ovih dana videćete kako izgleda kada neko 50 godina čeka na ispunjenje svog sna: preznojano, uzbuđeno lice koje je verovatno iskoristilo sve svoje decenije usavršavanja glume da ostane potpuno pribrano, skoro bezizražajno. No, postoje emocije koje je nemoguće sakriti. Pogledajte, uostalom, i sami:

Valcer zaista zvuči dobro – bilo bi i čudno da je drugačije, ipak ga izvodi jedan od najpoznatijih violinista i orkestara danas. U oko sedam minuta kao da je stalo svih 50 godina čekanja, i sve je tu: uvod, razrada, zaplet, vrhunac, zaključak.

Dakle, iako na prvi pogled ne deluje tako, svi mi, pa i oni najsavršeniji među nama, čiji životi deluju potpuno ispunjeno, ipak imamo neke skrivene snove, neke sakrivene note za valcer koje se plašimo da pokažemo bilo kome.

Možete čekati pedeset godina na pravi trenutak: da vaš valcer odsvira najbolji orkestar na svetu. A možete probati i ranije.

Jer, vidite, ovaj valcer bi zvučao dobro i da je odsviran pre 50, ili 30, ili 15 godina. A moglo je da se desi i da Hopkins nikada ne skupi hrabrost da ga objavi. Tako bismo mi ostali bez jednog odličnog valcera, a jedan čovek bez ostvarenog sna.

Za kraj, ostavljam vam još jedan valcer koji izvodi André Rieu, jedan od meni omiljenih, napisan za ruski film Prvi ešelon – ali poznatiji kao muzika iz filma Eyes Wide Shut (Širom zatvorenih očiju). Stanley Kubrick, perfekcionista kakav je bio, čekao je punih 30 godina od momenta kada je preuzeo prava na priču do momenta kada je krenuo u razradu – a tek 1999. film se pojavio u bioskopima. Film je premijerno prikazan nekoliko meseci nakon njegove smrti…

Verujte u sebe. Verujte u svoje snove, i svoje sakrivene valcere. Pokažite ih svetu.

Gore od toga da se nikom ne dopadnu je da niko nema prilike da ih čuje….

Verujte u snove – makar vam trebalo i 50 godina da ih ostvarite

3 thoughts on “Verujte u snove – makar vam trebalo i 50 godina da ih ostvarite

  1. Prelepo. Meni je takođe fascinantno to što čak i jedan takav umetnik kao što je Hopkins ima sumnje u svoj rad. To što nije jedna od onih novokomponovanih, umišljenih “zvezda” koje misle da je sve što urade suvo zlato…
    Neverovatan čovek…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top