Imaš dugu kosu? Doniraj 15 cm za Kilometar kose!

Celog detinjstva patila sam za dugom kosom, i što sve devojčice imaju neke duge kike, a ja samo “paž”, ili još kraće – “mušku” frizuru. Razlog za to je bio veoma prost: nije bilo leta da ja nisam pokupila vaške od nekog :) Moja kosa se sastoji iz veoma tanke dlake, ali je ima poprilično mnogo, što je mami zadavalo užasne probleme pri pokušajima da se reši gnjida, i s obzirom na to da baš nijedan šampon (a ni domaći recepti, poput petroleja) nije davao rezultata, jesen sam uvek dočekivala krate kose

 

2010. godina
2010. godina

Onda su vaške prestale da me spopadaju, a ja počela da puštam kosu. Poslednji put sam se na paž ošišala negde pred 15. rođendan, što znači da sam dugu kosu imala skoro dve decenije – punih 18 godina! Ispunjavala sam sebi dečiji san.

Pre oko mesec dana sam na Jutarnjem programu RTV Vojvodine videla prilog o akciji Kilometar kose:

Ideja je, dakle, da se za decu obolelu od raka u Srbiji prikupi prirodna kosa i besplatno im se naprave perike, kako bi svoju bolest podneli mnogo lakše.

Čim se prilog završio, pozvala sam babu da vidim gde je pletenica moje pokojne tetke, koja je – ironijo! – umrla od raka mnogo, mnogo godina nakon sečenja te kike, i odlučila da ću i ja da se ošišam. Planirala sam da to uradim kad dođem u Srbiju, međutim, s obzirom na to da pre kraja maja sigurno nećemo dolaziti, 33. rođendan mi je bio odličan povod da to uradim nešto ranije.

image

Ivana Ćirković (@organvlasti) je, isto kao i ja, bila poznata po svojoj duuugoj, prelepoj kosi – čak 30 cm guste, zdrave kose je otišlo na poklon nekoj deci koja će, sigurna sam, biti mnogo srećnija s njom nego što je ona, i nego što sam ja. Moja dva repa imaju po 28 cm, samo 2 cm je nedostajalo, ali sam morala da ostavim toliko, da bih mogla da pokupim kosu u kakav-takav repić kad je stani-pa’ni (mame razumeju zašto :).

Ako se i vi odlučite, važno je da znate i ovo: najmanja dužina je 15 cm, a gornje granice nema. Može da bude i farbana kosa, ali ne i blajhana, a seda (preko 50%) takođe može da se donira, ali mora biti prethodno ofarbana. Kosa ne može biti pokupljena s poda, već pre šišanja uvezana u rep ili kiku.

Podrazumeva se da je kosa koju donirate čista i zdrava. Detaljnija uputstva pogledajte na stranici Kilometar kose.

Od jutros od kako sam postavila fotografiju na Instagram i Facebook, najčešće pitanje koje dobijam je “Zar ti nije bilo žao?”. O, jeste! I te kako! I baš zbog toga sam se odlučila! Baš zato što sam i ja nekad bila dete i sećam se koliko sam patila za svojom vašljivom kosom.

 

image

Razmišljala sam se, i premišljala, nije da nisam, ali mi je upravo ta dvojba i pomogla da se odlučim. Jer, znate, Ivana i ja, i svi ostali koji su donirali kosu do sada, smo imale priliku da biramo želimo li da se šišamo ili ne, hoćemo li dati samo 15 cm ili više, da li da nam ostane dovoljno za rep ili ne.

Deca koja prolaze kroz užase hemoterapije i zračenja nemaju mogućnost da biraju da li će se ošišati ili ne.

Zbog njih ne da se ne kajem, nego bih evo i ovo malo ošišala, samo da ima još 15 cm.

Zbog njih pozivam i vas da se priključite. Ako vam je žao – baš zato to uradite, jer imate mogućnost da birate!

Hvala u njihovo ime.

p.s. Na stranici Kilometar kose se možete raspitati i o frizerskim salonima širom Srbije koji su se priključili akciji i gde se možete besplatno ošišati.

Ako vam se dopao tekst, podelite ga sa drugima:

Imaš dugu kosu? Doniraj 15 cm za Kilometar kose!

3 thoughts on “Imaš dugu kosu? Doniraj 15 cm za Kilometar kose!

  1. Predivno, Sandra. Svaka čast! Moram da dodam da izgledaš kao devojčica sa novom frizurom, tako da je i humano i ulapšavajuće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top