Srećan nam Osmi mart: Žena ženi jeste vuk

Najveći neprijatelj ženi jeste druga žena. Ali ne ona koja vas gleda ispod oka i odmerava je li svaka dlaka na svom mestu, nisu li čarape malo zarozane, a suknja izgužvana. Najveća neprijateljica ti je ona koja složi “pokislo kuče” facu i njanjavim tonom oteže: Ali ja sam žeeensko, ja to neee moguuu.

Neprijatelj ti je svaka žena koja koristi suze kao sredstvo za izvlačenje iz svih neugodnih situacija. Što kroz more suza jeca da je ona slaba žena i prema njoj ne sme niko ružno i grubo da se ponaša, jer je ona nežna žena.

Neprijatelj ženama je i ona majka koja sinu podrugljivo govori: Što plačeš tu sad, kao neka devojčica?!

I ona koja mužu kaže: Šta tračariš samo, kao neka ženetina?

Neprijatelj svih žena jeste svaka ona žena koja dozvoli da se na web portalima podrazumeva da u Ženski kutak (ma kako se on zvao) ide obavezno (i samo) kuvanje, roditeljstvo, lepota, zdravlje, održavanje doma, priče o poznatima i tračevi sa estrade.

Neprijatelji su nam i žene koje uče ćerke da je najvažnije dobro se udati.

I žene koje govore ćerkama “Ne moraš ništa kod kuće da radiš, ionako ćeš prati sudove i peglati veš ceo život.

image

I žene kojima je najvažnije da izgledaju mlađe od svojih ćerki. I one koje im pogrdno govore “Nemoj toliko da jedeš, debela, ko će te takvu hteti?!”

Lako ćemo se mi izboriti za to da nas muškarci oslovljavaju sa doktorka, naučnica, psihološkinja, ginekološkinja. Pre toga moramo da žene naučimo da ne oslovljavaju jedna drugu sa kurvo i droljo.

Nije nama potreban neprijatelj spolja. Dovoljne smo i same sebi.

Srećan nam Osmi mart.

Srećan nam Osmi mart: Žena ženi jeste vuk

5 thoughts on “Srećan nam Osmi mart: Žena ženi jeste vuk

 1. Mnogo mi se dopada ovaj tekst. Najviše mi smeta predrasuda da prosečnu ženu interesuje samo kozmetika, ispijanje kafe i tračarenje. Mislim da je stvarno došlo vreme da dokažemo da to nije tako! :)

 2. Nazalost je tako. Umesto da budemo pametne drage moje i da se ponasamo kao zene koje ispijaju kafe mi smo trazile da budemo ono sto ne treba. O tome je jos Nikola Tesla pisao. Ovaj tekst ko god da je napisao ne shvata sustinu zivota i ulogu zene i majke. Promasena tema sto bi rekli u skoli. Zato sto nam zene rade zato su nam porodice sve nakaradnije zato je mnogostosta. Duboka je to tema i nije za ovako lajt ocenjivanje kao sto to radi autorka. I naravno da je vazno kako cete se UDATI naravno. To je najvazniji posao u zivotu jedne zene. Sto su jos i babe govorile od udaje ti zavisi ceo tvoj buduci zivot. I naravno da je bitno kako IZGLEDAS naravno i jos mnogo toga.

  1. Poštovana Sanja, da ponovim svoj odgovor:
   Ako pod “naravno da je važno dobro se udati” podrazumevate “naći čoveka koji će te negovati kad si bolesna, podržavati tvoje odluke, pomagati, bodriti, držati za ruku kad si nesigurna, biti partner u poslu, predani otac vašoj deci”, onda – da, važno je kako se udati.
   Uloga žene je da bude bračni drug, a ne neprijatelj na bojnom polju, a uloga majke je da bude podrška, da vaspita, da nauči dete kako se uči, da uteši i da zagrli, da pruži primer pravih vrednosti, a ne stavlja materijalno i vizuelno ispred ostalog.
   Kako izgledaš je bitno u toj meri koliko se to odražava na tvoje zdravlje, i nikako drugačije.

   Hvala na komentaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top