Najveći neprijatelj ženi jeste druga žena. Ali ne ona koja vas gleda ispod oka i odmerava je li svaka dlaka na svom mestu, nisu li čarape malo zarozane, a suknja izgužvana. Najveća neprijateljica ti je ona koja složi “pokislo kuče” facu i njanjavim tonom oteže: Ali ja sam žeeensko, ja to neee moguuu.

Neprijatelj ti je svaka žena koja koristi suze kao sredstvo za izvlačenje iz svih neugodnih situacija. Što kroz more suza jeca da je ona slaba žena i prema njoj ne sme niko ružno i grubo da se ponaša, jer je ona nežna žena.

Neprijatelj ženama je i ona majka koja sinu podrugljivo govori: Što plačeš tu sad, kao neka devojčica?!

I ona koja mužu kaže: Šta tračariš samo, kao neka ženetina?

Neprijatelj svih žena jeste svaka ona žena koja dozvoli da se na web portalima podrazumeva da u Ženski kutak (ma kako se on zvao) ide obavezno (i samo) kuvanje, roditeljstvo, lepota, zdravlje, održavanje doma, priče o poznatima i tračevi sa estrade.

Neprijatelji su nam i žene koje uče ćerke da je najvažnije dobro se udati.

I žene koje govore ćerkama “Ne moraš ništa kod kuće da radiš, ionako ćeš prati sudove i peglati veš ceo život.

image

I žene kojima je najvažnije da izgledaju mlađe od svojih ćerki. I one koje im pogrdno govore “Nemoj toliko da jedeš, debela, ko će te takvu hteti?!”

Lako ćemo se mi izboriti za to da nas muškarci oslovljavaju sa doktorka, naučnica, psihološkinja, ginekološkinja. Pre toga moramo da žene naučimo da ne oslovljavaju jedna drugu sa kurvo i droljo.

Nije nama potreban neprijatelj spolja. Dovoljne smo i same sebi.

Srećan nam Osmi mart.