Nosiljke i marame za nošenje beba, iz mog ugla

Srećna sam što vidim da se sve više mama interesuje za nosiljke i marame, i što nas je sve više “nosećih”. Radujem se svakom radoznalom pogledu i pitanju koje mi postave na ulici ili društvenim mrežama. Često ponavljanje istih pitanja navelo me je da napišem svoje iskustvo sa četiri različite vrste nosiljki/marama, a mnogo više o nošenju beba i svim vrstama nosiljki i marama možete čitati na Nosi me s ljubavlju.

Pošto sam sigurna da ćete imati još nešto da pitate, zamolila bih da to učinite ne na društvenim mrežama već u komentarima ovde na blogu – ili na Nosi me, kako bismo pomogli i drugim radoznalim mamama i tatama, da se pitanja ne bi duplo postavljala.

Prvo što sam koristila bila je nosiljka Boba, a tip nosiljke je takozvana “mekana strukturirana nosiljka” (eng. soft structured carrier, uobičajena je skraćenica SSC).

Ovde je važno napomenuti da postoje ergonomski ispravne i ergonomski neispravne nosiljke. Ergonomski ispravne podrazumevaju da su bebi noge u položaju žabice, ili slova M: kolena što više iznad guze.

Nema dokaza da su ergonomski neispravne nosiljke su štetne po razvoj deteta. Koliko su udobne? Zamislite da vas neko obesi da sedite sa trakama preko prepona i da vam noge landaraju tako. Ne ide, je l’ da?

Više o razlikama pročitajte u tekstu o nosiljkama sa uskom bazom i ergonomski optimalnih nosiljki.

Model naše Bobe je bio 4g, došla je sa umetkom za nošenje od rođenja. Međutim, moj sin je bio (i evo ostao) nestandardna beba: rastao je poprilično u dužinu, i to nam je napravilo problem. Naime, položaji u nosiljkama se mere uglavnom prema težini, podrazumevajući da sa određenom težinom ide i razvoj deteta koji je prati. M je težinom bio beba svog doba, ali visinom par meseci iznad. Ovo nije problem kada imate maramu, pa ga pakujete kako želite, ali sa nosiljkama za bebe to baš i ne ide.

S obzirom na to da je bio visok, kada ga stavim u pozu za novorođenče, sa umetkom, glavica mu je virila napolje i samim tim gubila potporu. Jasno vam je da tako ne može da se nosi beba koja ne drži glavu čvrsto, a to nije čak ni 3 meseca, već optimalnih 5.

M u nosiljci Boba 4g, sa dva i po meseca - eto, toliko mu je glava virila napolje :)
M u nosiljci Boba 4g, sa dva i po meseca – eto, toliko mu je glava virila napolje :)

Odmah sam primetila je da mu je prijalo da ga nosim, pa i tako “klimavog”, ali nisam se usuđivala, jer mi je bilo jasno da to tako ne bi trebalo da bude. Kako sam tek kupila nosiljku od celih 110€, kupovina i elastične marame (cene novih idu od 40€ na više) nije mi delovala kao dobra opcija. Uzevši u obzir i da je M imao manjih problema prilikom rođenja (navikavanje na disanje plućima mu je u tih prvih par sati išlo nešto teže, pa je prvu noć, za svaki slučaj proveo na intenzivnoj, a u prvih par meseci se u određenim pozama čulo kao blago škripanje pluća), te čitajući savete stručnjaka da se bebe sa bilo kakvim teškoćama u disanju ne smeju nositi u maramama, odustala sam.

Međutim, danas znam da sam mogla da kupim i polovnu maramu, a da samo nije trebalo da ga nosim u položaju kolevke (koji se inače ne preporučuje, a ne samo bebama s teškoćama s disanjem), ali dobro – primeniću znanje na neku eventualnu narednu bebu :)

Moj savet i presuda je da je marama sigurno najbolji izbor od samog početka, i to uvek od srca preporučujem svakoj mami. Postoje elastične marame, tkane marame (eng. woven wraps) i ring sling marame (ovo je osnovna podela, i za ovaj tekst sasvim dovoljno da znate).

Hug Bug i Coki Loki, dva najzastupljenija brenda u Srbiji, proizvode elastične marame, koje mogu biti dobar izbor za novorođenče (do 9 kg se uglavnom nose u tegljivim maramama). Lično sam probala samo Hug Bug (na kratko) i delovala mi je sasvim OK, a poznanice koje su je koristile su bile redom zadovoljne (zahvaljujući njima sam i počela više da se interesujem oko nošenja, pa tako i započela svoju pasiju).

Tkane marame su ipak bolji izbor od elastičnih, kako za leto, jer preko bebinih leđa može da ide samo jedan sloj, tako i uopšte – duže će vam trajati, jer nosivost neelastičnih zaista ide i do 20kg, a već u zavisnosti od korišćenih materijala i vrste tkanja. U Srbiji, koliko je meni poznato, niko nažalost ne proizvodi taj tip marama, ali ih možete poručiti preko interneta.

Iskustvo imam sa proizvođačem Didymos, kupila sam polovnu tkanu maramu, ali poprilično očuvanu (još uvek je tvrda, nije “razgažena”) i bez oštećenja (najvažije za polovne marame i nosiljke: boja sme da izbledi, ali ne sme da bude oštećenja u tkanju!). M je imao oko 10 kg i oko 80cm (13 meseci), tad je već bio uhodana beba za nošenje u čemu god, pa se i nije bunio, niti se buni kad ga “motam”. Da sad krećem s nošenjem, sigurno bih krenula od tkane marame, i to vam i od srca preporučujem.

didymos wrap ljubljana

Nemojte da vas prestraše motanja i zamatanja, brzo se ulazi u štos – pogledajte fotografiju, uostalom: ako sam ja mogla svog aktivnog 14-mesečnjaka da u sred centra uguram unutra bez problema (smotali smo se koji korak pre), možete i vi svoju bebu u miru doma, za početak.

Dobra (i jednostavnija) opcija su ring sling marame. Mi smo isprobali do sada, redom: Maya Wrap, ZoloWear i dva Sling byMama. Svi su bili polovni, neki očuvani manje, a neki sasvim novi. Kod kupovine slinga je važno na prvom mestu da prstenovi nisu spajani, odnosno, da su izliveni odjednom, a ne zavareni. Drugo, i ne manje važno, je da je platno čvrsto, i naravno, da nema nikakvog fizičkog oštećenja.

maya wrap sling bymama zolowear
Gornji red: ZoloWear (na tufnice), Maya Wrap; donji red obe byMama

Utisci prema proizvođačima:

ZoloWear: tanak, lagani ali kvalitetan materijal, idealno za toplo vreme; elastična po dužini; mana ovog dezena je što je jednostran, pa vam bela strana sa džepom dođe napred, ali kao što se vidi na prvoj fotografiji u nizu, nije toliko primetno u šetnji i nošenju.

Maya Wrap: zbog podebljanog “ramena” (“Lightly padded wrap“) definitivno najudobniji za nošenje, sve preporuke! Tamna je boja, pa je već bila isprana kad je stigao – ne mnogo, ali dovoljno da se vidi da je korišćen, međutim, ovo shvatite kao prednost polovnih marama: uvek znate na čemu ste, boja (uglavnom) više neće bledeti. Jedna potpuno nova mi je nedavno prošla kroz ruke (poručila sam je i poslala dalje), i nisam promenila mišljenje, naprotiv. Inače, uskoro mi stiže nova, dobila sam je na poklon od njih – delili su nagrade za recenzije, i veoma se radujem druženju s novom maramom :)

Sling byMama: jednobojni tirkizni je skoro pa nov, jedva korišćen, dok je prethodna mama u šarenom “iznosala” dvoje dece, ali se to, osim pomalo izbledele boje, ni po čemu nije primećivalo – zapravo, otišao je vrlo brzo dalje, jednoj mami sa troje dece.

Bila sam zadovoljna sa sva tri proizvođača, a ako me pitate za preporuku, to bi od ponuđenih sigurno bila Maya.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Slingovi su inače super brzi za montiranje, odlični za toplo vreme, i najbolja su pomoć u kući: sigurna sam da i vaši bebići vole da se nosaju, i vole da vide šta to mama sad radi. Mi smo u slingu mesili kolače, širili veš, plesali valcer… i redovno mi pomaže kod onih dana kad ništa drugo ne pomaže (zubi, skok u razvoju, neispavanost, promena vremena, mesečeva mena, nemampojmaštamuje dan…).[/box]

Za kraj ostavljam najslađe – nosiljku u koju sam se zaljubila na prvi pogled, i za kojom sam toliko patila i kukala da je muž prelomio jedno veče i poručio je, samo da me ne sluša više kako cmizdrim: Fidella Flytai – njihova verzija azijskog tipa nosiljke mei tai (skraćeno MT). Opravdava svaki cent, divna je i meka, sija se i ovih 11kg koje nosam i uspavljujem svaki dan u njoj skoro da ni ne osetim. U tome vrlo pomaže i širina traka za vezivanje – standardne MT nosiljke imaju uže trake.

Fidella Flytai mei tai, i moj uspavani maneken
Fidella Flytai mei tai, i moj uspavani maneken

Mei tai nosiljke inače idu za starosnu dob od 5 meseci na dalje (doduše, negde ćete naći i 4).

Ono što važi za sve tipove marama i nosiljki (pogotovo za novorođenčad!) je da zapamtite slovo M: bebina guza mora biti ispod visine kolena, kao kod žabice. Kod starijih beba i dece se toleriše da je nosiljka do polovine butina, ali preporuka je da ipak zadržavate pravilan položaj kad god i dok god je to moguće. Kod novorođenčadi je veoma važno i da nosiljka ili marama idu od kolena do kolena, radi kvalitetne potpore, a više o pravilnom položaju beba u različitoj dobi te odgovarajućim nosiljkama i položajima preporučujem da pročitate ovih nekoliko saveta početnicima u nošenju.

Ako sam vas zainteresovala za nošenje, pridružite nam se u Facebook grupi Nošenje djece (Babywearing), obećavam da ćete se prijatno osećati, da će vam uvek neka mama stojati na raspolaganju za pitanja i – da nikako nećete moći odoleti nošenju dece :)

I za kraj jedan [OGLAS]: kod mene uvek nešto ima na prodaju, jer volim da isprobavam razne slingove i marame, a ovog puta to je tirkizno plavi ring sling byMama (standardne dimenzije) PRODATO, i tkana marama Didymos tirkizno-ljubičaste boje (veličina 4,6m – dovoljna za sva standardna vezivanja)PRODATO, oboje u odličnom stanju. Za više detalja kontaktirajte me u komentarima, na Facebooku ili Twitteru ili na mail, ili gde god me već nađete ;)

Nosiljke i marame za nošenje beba, iz mog ugla

10 thoughts on “Nosiljke i marame za nošenje beba, iz mog ugla

  1. Divan tekst, divna beba, predivne nosiljke! Nema lepseg osecaja, kao da sam ponovo trudna :) U Srbiji postoji neelasticna marama, od svile je, evo linka na fb stranici https://www.facebook.com/mililiwraps Nadam se da cemo promocijom nosenja uspeti da privolimo roditelje da sto vise PRAVILNO nose decu. Svaki put se najezim kada vidim one klasicne kengure i decicu koja vise, jos kad su okrenuti prema napred…

  2. Pozdrav! Mene zanima da li je ring sling pogodan za novorođenčad? A ako nije od koje starosne dobi/kilaze se preporučuje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top