Jedna od odluka koje sam donela još u trudnoći jeste da pružim šansu višekratnim – platnenim pelenama, jer mi se zaista činilo kao dobra ideja. Svuda se navodi da su zdravije za bebinu kožu, dugoročno su daleko isplativije i ostavljaju znatno manje otpada za sobom. Nakon skoro tri meseca 14 meseci života kroz kojih je dobrih godinu dana proveo u platnenim pelenama poprilčno sam zadovoljna odlukom, i u ovom tekstu izneću svoje utiske o 4 različita proizvođača: Daj Daj, COKI LOKI, Littlelamb i Close Parent.

Od navedenih proizvođača, jedino COKI LOKI model koji mi koristimo nije od bambusa (inače imate i tu opciju), dok ostala tri jesu. Daj Daj i COKI LOKI kupljene su u Srbiji, gde su i napravljene, a Close Parent i Littlelamb u Sloveniji, ali su proizvedene u Velikoj Britaniji.

Najbolji tester pelena je moj sin, i njegovo ponašanje kada je u njima. Moram da priznam da se ponaša isto u svim pelenama, a to je da ne trpi da je mokar dugo. Za to sam verovatno najviše i sama kriva, jer sam ga od početka presvlačila veoma često – čim shvatim da je mokar, a u strahu od silnih beba dečaka koji su imali urinarne infekcije. Da li je do platnenih pelena ili nije, tek, M je jedna od retkih beba za koje znam da je izbegao urinarnu infekciju u prvih godinu dana (i nadam se da će tako i ostati).

Uporedo su date zvanične fotografije, sa web i Facebook stranica, i fotografije koje sam napravila ja, sa pelenama korišćenim skoro 3 meseca. Fotografije korišćenja nakon ovog perioda nisam pravila, jer COKI LOKI i DajDaj nismo koristili nakon što je prerastao cover (mama nikako da kupi novi), pa izgledaju skoro iste kao na datim fotografijama, a ove druge se nisu skoro uopšte promenile. Ne verujete mi? Nedavno sam prodala 4 korišćene Littlelamb, komentar žene koja ih je kupila je: “Kako su tako bele i dalje?!” :)

Kad je pravo vreme da se počne sa platnenim pelenama?

Odmah? Zašto da ne. Doduše, moj izbor je bio da mu ne stavljam platnene pelene sve dok se pupak nije skroz osušio. Ovo, naravno, ne mora biti i vaša odluka – neće se desiti ništa loše ako odlučite da od prvog dana krenete sa platnenim, eventualno može sporije da se suši, mada nisam čula da je neko imao posebnih problema oko toga.

Koliko platnenih pelena je potrebno kupiti?

Svi saveti kažu da, ukoliko planirate da perete veš na svaka dva dana, pripremite oko 25 višekratnih pelena (skraćeno PP – platnene pelene). Toliko sam kupila i ja, ali sam usput odlučila da mu noću ipak stavljam jednokratne (skraćeno: JP). Od prve noći Matej spava bez problema celu noć, budeći se samo da jede dva puta, i nisam se, iskrena da budem, usudila da mu narušavam ritam tako što će ga eventualno buditi mokra pelena.

Ruku na srce, prvi put kada je bez prekida spavao 7 sati, spavao je upravo u platnenoj peleni, Littlelamb. No, i dalje noću spava u jednokratnim, a takođe, i kada idemo u šetnju nosi jednokratne, zbog komfora u presvlačenju. Tako je ostalo svih 14 meseci: i dalje je noću u JP, kao i na putovanjima i izletima (konformista sam, zaista mi se ne da da nosam upišane pelene ceo dan sa sobom, a samo na prvo putovanje sam imala ideju da ih nosim, pa kad sam shvatila da su zauzele ceo jedan mali kofer, odustala sam i od toga).

Ukoliko se odlučite za kombinaciju jednokratne i višekratne, onda vam je sasvim dovoljno 10-15 višekratnih pelena – s tim što se DajDaj i COKI LOKI suše duže od drugih, pa bi možda bilo bolje da ih perete svako veče, kako bi se osušile za naredno nošenje.

Uporedni prikaz platnenih pelena:

Prvo, najskuplje: Close Parent Pop-in Single Nappies Bamboo (link)

SONY DSC

www.closeparent.com

Kao što po imenu zaključujete, u pitanju su tzv. all-in-one pelene od bambusa, odnosno, uložak je od bambusa, a spoljašnji deo napravljen je od nepromočivog materijala. Veličina je One-Size, odnosno, podesiva prema rastu vaše bebe (drikeri). Kopčanje je na čičak.

Pop-in_Stages close parent

www.closeparent.com

Čičak mi je delovao kao mnogo bolje rešenje, jer je jednostavniji za kačenje, i nije toliko striktan u veličini pelene kao drikeri, jer drikere ne možete da pomerate kako vam odgovara, a čičak lepite gde god želite po dužini, odnosno širini.

Međutim, nakon nekoliko pranja podsetila sam se svojih čičak-patika i zašto mama nije htela da mi kupi ponovo: čičak-traka skuplja sve na sebe, i nije baš prijatna za druge materijale u mašini, a vremenom postaje neupotrebljiva upravo zbog toga. Rešila sam to tako što obavezno zakačim traku kad ih perem.

U novoj verziji ovih pelena, koja košta 3€ više (22 naspram 19€ – cene u Sloveniji), taj deo je unapređen tako da se čičak spakuje u mali džepić, pa je ostala garderoba bezbedna. Da li to vredi 3€ razlike u ceni – na vama je da procenite.

Fotografije korišćenih pelena – jasno je da čičak nakon nepuna 3 meseca već ima što-šta na sebi:

close parent pop in 2
close parent pop in 3
close parent pop in

Najisplativije: Littlelamb One-Size Pocket Nappies (link)

Još jedne all-in-one pelene, takođe od bambusa. Spolja su od mikrofibera postavljenog nepropusnim materijalom, a ulošci su od bambusa. Najbrže se suše i najlakše održavaju, pa vam ovih pelena treba najmanje: osušiće se preko noći sigurno, i biti spremne za novi dan i naredno korišćenje.

one-size little lamb

www.littlelambnappies.com

Zapravo, spoljni sloj pelene je mal’ te ne suv kada ga izvadite iz mašine, suši se njegov unutrašnji deo, i, naravno, ulošci. Kako su tanki, znatno brže se suše nego drugi. A da debljina ne znači ništa potvrdio mi je moj sin spavajući, kao što rekoh, prvi put 7h “iz cuga” baš u njima, sasvim slučajno.

paket_OSFA pelene little lamb

www.littlelambnappies.com

Cena ovih pelena u Sloveniji je 12€ ukoliko se kupuju na komad, ili 90€ ukoliko se poručuje paket od 10.

Fotografije pelena nakon skoro tromesečnog korišćenja:

littlelamb bamboo

littlelamb

Najlepše: COKI LOKI Platnene Pocket pelene (link)

I ove pelene rastu zajedno sa vašom bebom, dakle, One-Size, ali su za ovu verziju koju mi koristimo potrebne zaštitne gaćice – a odlučila sam se za njih, a ne all-in-one jer su dezeni neodoljivi!

coki loki platnene pelene

COKI LOKI (Facebook)

Kopčanje je na drikere, kao i podešavanje veličine, a s obzirom na to da su sastavljene od tri sloja pamučnih materijala (jedan sloj, onaj do bebine guze, može biti i od frotira), sušenje je znatno duže nego prethodna dva modela pelena.

coki loki pelene

COKI LOKI (Facebook)

Fotografije pelena nakon skoro tromesečnog korišćenja:

coki loki pelene (2)
coki loki pelene 3

Najmekše: DajDaj Klasična bambus pelena (link)

Takođe, i DajDaj pelene imaju opciju all-in-one, ali naše su klasične, One-Size. Od svih pelena koje imamo, DajDaj bamusice su najmekše – mekše su i od Pampers Premium pelena! Bambus definitivno najbolje upija tečnost, ali se zbog tog svojstva i najduže suši. Imajte ovo na umu kada planirate količinu pelena za kupovinu, jer im je potrebno i do 24h da se osuše, a u zavisnosti od temeprature na kojoj se suše.

platnene-pelene daj daj

www.dajdaj.com

Naravno, možete ih sušiti u sušilici, ali morate biti svesni da to utiče na rok trajanja, tako da ipak smatram da je bolje kupiti više pelena.

dajdaj bambus one size pelena

DajDaj (Facebook)

Fotografije nakon tromesečnog korišćenja:

dajdaj bambus pelene
dajdaj zastitna pelena

Kao što rekoh, mi smo odmah uzeli 25 pelena, od toga su 20 Littlelamb, a 10 od njih su potpuno nekorišćene. Kako nisu mogle da mi stanu u komodu za previjanje sve, odvojila sam 10 (5 plavih, 5 zelenih) i odložila u drugi omar, a nakon nekoliko dana sam shvatila da mi zapravo i nije potrebno više od ovih 15 koje koristim svakodnevno, jer preko dana potroši 7-8, koje perem to isto veče, a za sutra ima preostale.

Da se razumemo, obične – tetra-pelene sigurno ne bih sad koristila, jer zaista ne znam kad bih postigla još i to da peglam. Ove “upakovane” su mnogo jednostavnije za upotrebu, čak se i tate dobro snalaze sa njima (i bolje nego sa jednokratnim: Zakopčaj tako da ima 2 rupe razmaka na sredini).

Nadam se da sam vam pomogla u izboru, a ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno se javite u komentarima, biće mi zadovoljstvo da podelim iskustvo.