Već mi se čini da ne prođe jedan jedini dan, a da mi neko negde iz nekog razloga ne zatraži JMBG. Nije više dovoljan datum rođenja, nećete nas zadovoljiti brojem lične karte. Sada nam treba i nešto ličnije, po čemu ćemo u svakom datom momentu znati ko ste, šta ste, što ste.

Kada popunjavate ankete za Phillip Morris International, odnosno, Marlboro žurke, Parliament promocije, i slično, na belom papiru A5 formata traži se vaš JMBG. I broj telefona. I broj lične karte. I datum rođenja. I ulica i mesto stanovanja. I e-mail. Pri tome vam niko ne obećava da se podaci ostavljeni na tom jadnom belom papiru formata A5 neće zloupotrebiti. Isto kao ni vaš e-mail ili broj telefona. Ne umem da prebrojim koliko puta su mi stigle sms poruke ili mailovi – koje je nemoguće zaustaviti, jer jednom kad uđete u bazu, ni umrlica vas ne briše iz nje. *

Danas čitam veoma drag blog Dragana Varagića i vidim post Kako zaraditi na blogu – Case Snajper.rs o zaista dobroj ideji praćenja statistike posećenosti web sajtova, sa posebnim osvrtom na blogove. Nekoliko dana (nedelja? ne sećam se tačno, a ne zamerite mojoj lenjosti na ne pretraživanju web history) sam već bila na sajtu Snajper.rs vođena nečijim tweetom, opet ne zamerite što se ne sećam kojim.

Uglavnom – dopala mi se ideja, krenuh da se registrujem i vidim: za fizičko lice potrebno je uneti JMBG**.

E, pa – ne dam!

Niste smestili registraciju na https://, postoji i

Odricanje odgovornosti
Snajper ne daje nikakve garancije i ne preuzima odgovornost za direktne i indirektne štete koje možete pretrpeti korišćenjem servisa

i uz  takve uslove registracije, ne pada mi na pamet da ostavim svoj JMBG.

Za one kojima se JMBG čini kao jedan u nizu trinaestocifrenih brojeva, nasumično poređanih:

Broj se sastoji od 13 cifara u formi „DD MM GGG RR BBB K“ (bez belih mesta), gde su:

DD – dan rođenja

MM – mesec rođenja

GGG – zadnje tri cifre godine rođenja

RR – region rođenja ili prebivališta

BBB – jedinstveni broj

  • 000-499 – muški
  • 500-999 – ženski

K – kontrolna cifra

što znači da ja o onome ko mi da svoj JMBG znam mnogo više nego što i on, verovatno, zna o sebi.

Pošto ima onih kojima upotreba interneta daje svakakve ideje, neću vam reći javno šta sve može da se uradi sa vašim JMBG-om. Reći ću samo ono što uvek kažem:

Mislite o tome.

* DODATAK: “Philip Morris d.o.o. Beograd i DIN Fabrika Duvana a.d. Niš se obavezuju da poštuju i štite vašu privatnost. Nijedan podatak ovog upitnika neće biti prodat ili poslat trećim licima bez vašeg odobrenja. Svoje podatke možete povući iz ove baze podataka slanjem SMS poruke “OUT” na broj 4632 (cena SMS poruke je 10 din. + PDV).” Upravo poslato. Videćemo kako radi :)

** DODATAK 2: Na Snajper.rs je ukinuta obaveza unošenja JMBG-a prilikom registracije – i od tada postojim i tamo :)