Internet za iznajmiti

Par dana u predsezoni na Ohridu i eto meni nove super-mega-giga-sjajne ideje.

Ono po čemu je Ohrid poznat jeste besplatan wi-fi na svakoj plaži, kao i u svakom kafiću, i to je zaista za svaku pohvalu. 

Testirala sam, kao što rekoh, u predsezoni, i tu funkcioniše sve kako treba. Saobraćaj nije zagužvan, protok je dobar. Kako je u sezoni, ne znam, ali pretpostavljam da se dešavaju “začepljenja”.

Kako smo mi elitisti Srbije privezani samo za svoj laptop, a retko ko i za mesto rada, lako nam je otputovati i u sred radne nedelje i sav posao obavljati sa bilo kog kraja planete.

Problem se javlja u sezoni. I problem se javlja kada poželite da se malo osamite i odete na neku “divlju” plažu.

Zapravo, ne samo na Ohridu, nego već i u mom i vašem gradu. Otišla bih malo na Stražilovo, da u hladovini radim uz roštilj. Ili na neku plažu na Dunavu.

I tako, zamislite da odeteVIP-a, Telekoma, Telenora, Oriona, (dopisati po želji), i svi imaju u ponudi “USB Internet”. Ostavite depozit od, rekla bih da je 50€ neka optimalna suma, iznajmite svoj USB modem, uplatite pre-paid kredit onoliko novca koliko mislite da će vam trebati saobraćaja i put putuje moj jaran, putujem i ja. Naravno, kada vam je kredit pri kraju, a vi preko istog Interneta (ili SMS-om, što da ne?) dopunite kredu i sve bude u redu.

Eto.

Mislite o tome.

Internet za iznajmiti

7 thoughts on “Internet za iznajmiti

 1. Pa ja mislim da je tehnologija pitanje svega ovog, WiFi modem / GPRS modem etc …
  Za potrebe mobilnosti pre nekog vremena sam uzeo od telenora njihov GPRS USB modem (http://www.telenor.com.pk/services/usb_Edgecard.php) u prepaid varijanti gde uplacujes MB protoka, i mogu ti reci da me je sluzio extra, za mobilnost i za mobilno zavrsavanje hitnog posla je ok skroz.
  E sad, na drugu stranu, WiFi je malko nezahvalan, verovatno i sama znas da su vremenski uslovi / opticka vidljivost neki od preduslova.
  Ja bih rekao, kada bi postojao satelitski usb modem, koji ne bi bio zavistan od faktora koji uslovljavaju wifi sve bi bilo super :)

 2. Sve kompanije imaju Internet via USB modem, mnogima radi sasvim dobro.

  Kapiram da je bolje da si uzela konkretne ponude sva tri operatera i da si ih analizirala sta im fali i slicno.

  1. ali meni nije potreban zauvek, nego samo, recimo, na jedan dan. to je bila poenta teksta.
   znači, danas uzmem, sutra vratim, pa kad mi (ako) opet za nekih pola godine zatreba – ja uzmem ponovo.

 3. O ovome sam razmisljao kada sam planirao letovanje u Egiptu ove godine.
  I nasao sam Vodafone varijantu jos bolju od tvog predloga – 10 eura kosta usb modem, i za dodatnih 10 eura kredite dobijes vise nego dovoljno interneta za 2 nedelje.
  U Spaniji sam trenutno, ovde je modem 19 eura a za 15 eura dobijes 1gb da trosis nedelju dana.
  U Telenoru u Srbiji za 3000 dinara dobijes modem i 3gb koje mozes da potrosis naredna 2 meseca.

  Hocu da kazem – da je ponuda kao u Egiptu, odmah bih kupio modem, da ga imam za svaki slucaj (upravo za situacije koje si napomenula). Ali ne bih iznajmljivao – to zahteva vise odlazaka kod operatera, a to ne zelim :) I narocito ne bih ostavljao 50 eura kao depozit, ne zelim ni da znam sta bi bila procedura da mi vrate te pare :)

  Do tada, imam android u dzepu koji ima tethering i zadovoljava sve moje potrebe.

 4. Danas je mobilni net postao toliko dostupan (bagatela), da je tvoj predlog o rentiranju potpuno neisplativ (po korisnika). Npr. VIP daje modem za 2500din, pri cemu imas *neogranicen (10gb) net prva 2 meseca, a kasnije mozes da dopunjujes, po zelji (prepaid) – http://www.vipmobile.rs/vip-internet/prepaid/vip-…. Znaci, koristio sam 3 meseca net za 2500din, pa mi jos i ostane modem, a u rent varijanti bih dao najmanje 2500din za megabajte za tri meseca, i ostanem bez modema, po isteku.

 5. Iskreno, ne vidim ama baš nikakvu svrhu rentiranja :).
  Prvo – gde god da putujem, net postoji: u autobusu, na pumpama, u kafićima, svuda (podrazumevam na sever pa bar 1.000 km unaokolo). Ako u putu uopšte koristim laptop, a ne PDA.

  A što reče Ivan, postoje USB- ovi (ja imam Telenor) koji baš tako funkcionišu.
  Samo ne vidim nijedan razlog što bih ga nosila napolje :). Da napolju nema neta, kupila bih USB tamo, a ne ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top