Kako pronaći nesačuvan Word, Excel bilo koji drugi fajl (dokument)

//Kako pronaći nesačuvan Word, Excel bilo koji drugi fajl (dokument)

Kako pronaći nesačuvan Word, Excel bilo koji drugi fajl (dokument)

Malopređašnji scenario: otvorim dokument (Word .docx) iz mail klijenta (Windows Live Mail), odgovorim na poslata pitanja, sačuvam ga, napišem odgovor  na mail i kad sam želela da “prilepim” (iliti attachujem) dokument mailu – nema ga nigde. Da, trebalo je prvo da ga sačuvam negde pre nego što otkucam dve stranice odgovora. Da, mnogo sam se iznervirala. Sreća pa verujem u Google.

Pronašla sam tekst koji mi je pomogao da spasim dokument, zove se How to rescue files opened from email (Hotmail or Outlook Web Access), that were edited and saved – but are now gone (a kako drugačije? :), i u njemu ćete naći sva potrebna objašnjenja.

Za vas kojima engleski nije dovoljno blizak jezik, u pitanju su sledeći koraci:

Napomena: Sve radite na sopstvenu odgovornost. Ukoliko nemate baš nikakvih prethodnih znanja, radije pozovite nekog da vam pomogne

 1. Najvažnije: ne pokušavajte ponovo da otvorite dokument! (Ovo je i mene uplašilo, jer ja jesam pokušavala, ali, srećom, nije igralo ulogu).
 2. Kliknite mišem na Start dugme (obično donji levi ugao monitora – Windows Vista i Windows 7 imaju onu karakterističnu zastavicu)
 3. Otvoriće vam se Start meni, i verovatno će kursor treptati na polju Search programs and files. U to polje kopirajte ovaj tekst ispod i pejstujte tamo %userprofile%\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5 
  • Otvoriće vam se folder u kojem se čuvaju privremeno skinuti fajlovi (temporary downloaded files). Vrlo verovatno nećete videti ništa – Windows, iz nekog razloga, krije ove fajlove.
 4. Kliknite zajedno na ALT + T kako bi vam se prikazao meni, a potom kliknite na Folder options
 5. Kliknite na srednji tab, View, i štiklirajte Show hidden files, folders, and drives, a kućice pored sve tri opcije “Hide…”  treba da budu slobodne (fotografija ispod)
 6. Kliknite na OK – pojaviće vam se upozorenje, ali ne brinite, sve ćemo vratiti na mesto na kraju.
 7. Sada bi trebalo da se vide folderi čudnih oznaka – kombinacije velikih sloba i brojeva, poput ANH4N2W1 i slično. U jednom od tih foldera se krije i vaš dokument.
 8. Najlakši način da pronađete u kojem je jeste da kliknete na Date modified, koji će vam sortirati foldere po datumu izvršenih izmena u njima. Vaš dokument bi trebalo da bude u prvom folderu.
 9. Otvorite folder dvostrukim klikom na njega – pojaviće vam se upozorenje, ali bez brige – samo kliknite na OK.
 10. Takođe možete sortirati fajlove po datumu izmena (Date modified), i uz malo sreće – prvi dokument pri vrhu je onaj koji tražite.
 11. Dvostrukim klikom otvorite dokument, i sačuvajte ga ovaj put na pravi način ;)
 12. Vratite podešavanja na prethodno stanje – u prozoru u kojem ste pronašli fajl, ponovo kliknite na ALT + T, potom Folder options, View  i kliknite na Restore Defaults (prethodna fotografija).

Javite da li vam je pomoglo, a ako jeste – obavezno se u komentarima zahvalite momku koji je i meni spasio dan :)

By | 2012-09-24T13:19:13+00:00 September 24th, 2012|Saveti|10 Comments

About the Author:

Web preduzetnica od 2011. godine - osnovala agenciju Šnajderaj, za krojenje društvenih mreža po meri, koju 2013. zbog proširenja posla preimenuje u agenciju za poslovno (web) savetovanje Marketing ITD. Govorila na nekoliko regionalnih konferencija, rado prenosi drugima znanje i iskustvo. Srećna mama Mateja i Maše. Preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

10 Comments

 1. MeaNox Sep 24, 2012 at 13:17 - Reply

  Zar Start dugme nije obicno u donjem LEVOM uglu? O.o :P

  Btw.. odlican text.

 2. Milica Oct 24, 2012 at 11:02 - Reply

  Upravo mi je ovo pomoglo da pronadjem izbrisani seminarski!
  HVAAAALA MNOGOOO!

  • Sandra Kravitz Simonović Oct 24, 2012 at 11:18 - Reply

   Bravo! :) Drago mi je da si uspela, Milice – i meni je sačuvalo mnooogo živaca i suviše mnogo truda uloženog u tekst koji je “nestao” :)

 3. Sale Feb 19, 2013 at 17:10 - Reply

  A kako da vratim fotografije izgubljene pri dizanju sistema?

  • ZeroCool Feb 19, 2013 at 21:10 - Reply

   Postoje razni alati za vracanje svega izbrisanog na kompu, hdd recovery ti treba :) Postoji cd koji se skine hirens boot se zove, na njemu imaju razni alati za recovery, samo pazljivo sa tim cd, postoje alati koji ce unistiti hard disk :)
   Pozdrav,

 4. brankica Feb 20, 2013 at 07:59 - Reply

  A jel se moze tu pronaci i Corel dokument.
  Na Options sa vidjela da mi bekape tamo smjesta.Kad sam nakon nekoliko sati “misaonog” rada koji je tesko identicno ponoviti vidjela da je Corel “pukao” i sve nestalo doslo mi je da se ranim :-)
  Pokusala sam tamo traziti ali tamo kako rekoste sve prazno :-(
  Ugasila sam komp, sabrala se, prespavala i sutradan ponovo odradila.

 5. […]  Kako pronaći nesačuvan Word, Excel bilo koji drugi fajl (dokument) by […]

 6. sena Jan 28, 2015 at 02:56 - Reply

  Ja nisam uspela da vratim seminarski :/ pratila sa uputstva ali nisam nasla tekst samo slike koje su bile u seminarskom

 7. mina Sep 20, 2015 at 22:24 - Reply

  Kako mogu da vidim nekoliko poslednjih modifikacija u excelu, koje su radjene pre poslednje sacuvane?

Leave A Comment