Kako pronaći nesačuvan Word, Excel bilo koji drugi fajl (dokument)

Malopređašnji scenario: otvorim dokument (Word .docx) iz mail klijenta (Windows Live Mail), odgovorim na poslata pitanja, sačuvam ga, napišem odgovor  na mail i kad sam želela da “prilepim” (iliti attachujem) dokument mailu – nema ga nigde. Da, trebalo je prvo da ga sačuvam negde pre nego što otkucam dve stranice odgovora. Da, mnogo sam se iznervirala. Sreća pa verujem u Google.

Pronašla sam tekst koji mi je pomogao da spasim dokument, zove se How to rescue files opened from email (Hotmail or Outlook Web Access), that were edited and saved – but are now gone (a kako drugačije? :), i u njemu ćete naći sva potrebna objašnjenja.

Za vas kojima engleski nije dovoljno blizak jezik, u pitanju su sledeći koraci:

Napomena: Sve radite na sopstvenu odgovornost. Ukoliko nemate baš nikakvih prethodnih znanja, radije pozovite nekog da vam pomogne

 1. Najvažnije: ne pokušavajte ponovo da otvorite dokument! (Ovo je i mene uplašilo, jer ja jesam pokušavala, ali, srećom, nije igralo ulogu).
 2. Kliknite mišem na Start dugme (obično donji levi ugao monitora – Windows Vista i Windows 7 imaju onu karakterističnu zastavicu)
 3. Otvoriće vam se Start meni, i verovatno će kursor treptati na polju Search programs and files. U to polje kopirajte ovaj tekst ispod i pejstujte tamo %userprofile%\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5 
  • Otvoriće vam se folder u kojem se čuvaju privremeno skinuti fajlovi (temporary downloaded files). Vrlo verovatno nećete videti ništa – Windows, iz nekog razloga, krije ove fajlove.
 4. Kliknite zajedno na ALT + T kako bi vam se prikazao meni, a potom kliknite na Folder options
 5. Kliknite na srednji tab, View, i štiklirajte Show hidden files, folders, and drives, a kućice pored sve tri opcije “Hide…”  treba da budu slobodne (fotografija ispod)
 6. Kliknite na OK – pojaviće vam se upozorenje, ali ne brinite, sve ćemo vratiti na mesto na kraju.
 7. Sada bi trebalo da se vide folderi čudnih oznaka – kombinacije velikih sloba i brojeva, poput ANH4N2W1 i slično. U jednom od tih foldera se krije i vaš dokument.
 8. Najlakši način da pronađete u kojem je jeste da kliknete na Date modified, koji će vam sortirati foldere po datumu izvršenih izmena u njima. Vaš dokument bi trebalo da bude u prvom folderu.
 9. Otvorite folder dvostrukim klikom na njega – pojaviće vam se upozorenje, ali bez brige – samo kliknite na OK.
 10. Takođe možete sortirati fajlove po datumu izmena (Date modified), i uz malo sreće – prvi dokument pri vrhu je onaj koji tražite.
 11. Dvostrukim klikom otvorite dokument, i sačuvajte ga ovaj put na pravi način ;)
 12. Vratite podešavanja na prethodno stanje – u prozoru u kojem ste pronašli fajl, ponovo kliknite na ALT + T, potom Folder options, View  i kliknite na Restore Defaults (prethodna fotografija).

Javite da li vam je pomoglo, a ako jeste – obavezno se u komentarima zahvalite momku koji je i meni spasio dan :)

Kako pronaći nesačuvan Word, Excel bilo koji drugi fajl (dokument)

10 thoughts on “Kako pronaći nesačuvan Word, Excel bilo koji drugi fajl (dokument)

  1. Postoje razni alati za vracanje svega izbrisanog na kompu, hdd recovery ti treba :) Postoji cd koji se skine hirens boot se zove, na njemu imaju razni alati za recovery, samo pazljivo sa tim cd, postoje alati koji ce unistiti hard disk :)
   Pozdrav,

 1. A jel se moze tu pronaci i Corel dokument.
  Na Options sa vidjela da mi bekape tamo smjesta.Kad sam nakon nekoliko sati “misaonog” rada koji je tesko identicno ponoviti vidjela da je Corel “pukao” i sve nestalo doslo mi je da se ranim :-)
  Pokusala sam tamo traziti ali tamo kako rekoste sve prazno :-(
  Ugasila sam komp, sabrala se, prespavala i sutradan ponovo odradila.

 2. Ja nisam uspela da vratim seminarski :/ pratila sa uputstva ali nisam nasla tekst samo slike koje su bile u seminarskom

 3. Kako mogu da vidim nekoliko poslednjih modifikacija u excelu, koje su radjene pre poslednje sacuvane?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top