Malopređašnji scenario: otvorim dokument (Word .docx) iz mail klijenta (Windows Live Mail), odgovorim na poslata pitanja, sačuvam ga, napišem odgovor  na mail i kad sam želela da “prilepim” (iliti attachujem) dokument mailu – nema ga nigde. Da, trebalo je prvo da ga sačuvam negde pre nego što otkucam dve stranice odgovora. Da, mnogo sam se iznervirala. Sreća pa verujem u Google.

Pronašla sam tekst koji mi je pomogao da spasim dokument, zove se How to rescue files opened from email (Hotmail or Outlook Web Access), that were edited and saved – but are now gone (a kako drugačije? :), i u njemu ćete naći sva potrebna objašnjenja.

Za vas kojima engleski nije dovoljno blizak jezik, u pitanju su sledeći koraci:

Napomena: Sve radite na sopstvenu odgovornost. Ukoliko nemate baš nikakvih prethodnih znanja, radije pozovite nekog da vam pomogne

 1. Najvažnije: ne pokušavajte ponovo da otvorite dokument! (Ovo je i mene uplašilo, jer ja jesam pokušavala, ali, srećom, nije igralo ulogu).
 2. Kliknite mišem na Start dugme (obično donji levi ugao monitora – Windows Vista i Windows 7 imaju onu karakterističnu zastavicu)
 3. Otvoriće vam se Start meni, i verovatno će kursor treptati na polju Search programs and files. U to polje kopirajte ovaj tekst ispod i pejstujte tamo %userprofile%\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5 
  • Otvoriće vam se folder u kojem se čuvaju privremeno skinuti fajlovi (temporary downloaded files). Vrlo verovatno nećete videti ništa – Windows, iz nekog razloga, krije ove fajlove.
 4. Kliknite zajedno na ALT + T kako bi vam se prikazao meni, a potom kliknite na Folder options
 5. Kliknite na srednji tab, View, i štiklirajte Show hidden files, folders, and drives, a kućice pored sve tri opcije “Hide…”  treba da budu slobodne (fotografija ispod)
 6. Kliknite na OK – pojaviće vam se upozorenje, ali ne brinite, sve ćemo vratiti na mesto na kraju.
 7. Sada bi trebalo da se vide folderi čudnih oznaka – kombinacije velikih sloba i brojeva, poput ANH4N2W1 i slično. U jednom od tih foldera se krije i vaš dokument.
 8. Najlakši način da pronađete u kojem je jeste da kliknete na Date modified, koji će vam sortirati foldere po datumu izvršenih izmena u njima. Vaš dokument bi trebalo da bude u prvom folderu.
 9. Otvorite folder dvostrukim klikom na njega – pojaviće vam se upozorenje, ali bez brige – samo kliknite na OK.
 10. Takođe možete sortirati fajlove po datumu izmena (Date modified), i uz malo sreće – prvi dokument pri vrhu je onaj koji tražite.
 11. Dvostrukim klikom otvorite dokument, i sačuvajte ga ovaj put na pravi način ;)
 12. Vratite podešavanja na prethodno stanje – u prozoru u kojem ste pronašli fajl, ponovo kliknite na ALT + T, potom Folder options, View  i kliknite na Restore Defaults (prethodna fotografija).

Javite da li vam je pomoglo, a ako jeste – obavezno se u komentarima zahvalite momku koji je i meni spasio dan :)