JobFair (ni)je još jedan sajam zapošljavanja

U Beogradu će se 5. i 6. novembra ove godine održati osmi sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta JobFair, pod sloganom: Kreiraj svoju budućnost!.

 Još jedan Sajam zapošljavanja? Da. Isti kao i drugi? Ne. Ono što odvaja ovaj Sajam od sličnih je što je ovo sajam zapošljavanja namenjen studentima određenih fakulteta (tehničko-tehnološkim), i još važnije: što su deo organizacije momci i devojke kao i vi – studenti (Udruženje studenata tehnike Evrope – BEST Beograd i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC Beograd).

Zašto da idem na (još jedan) Sajam zapošljavanja?

 • Bože, molim Te, evo već 764. noć za redom: daj mi makar šesticu na Lotou!
 • Ama, uplati tiket već jednom, čoveče!

Kako očekujete da se zaposlite, ako ne radite ništa po tom pitanju? Gde tražite posao, na fejsbuku? Čak i da je tako, morate se malo više potruditi, kao što je Diana svojevremeno, teško da će vam neko dati posao samo zato što dobro igrate FarmVille ili Mafia Wars (ovo drugo sam probala i ja, ne vredi, verujte mi na reč).

Idite na Sajam i učestvujte na njemu da biste mogli reći sebi: “E, OK, probao/la sam i to, dao/la sam sve od sebe.” Nije dovoljno samo da se pojavite (doduše, ne znam, možda će biti i neka agencija koja traži manekene i foto-modele pa vas primeti usput), moraćete malo i da se potrudite oko predstavljanja sebe potencijalnom poslodavcu.

Saveti: šta (da) se radi na sajmu zapošljavanja?

Ovo su saveti kako za predstojeći, JobFair, tako i za sve druge sajmove zapošljavanja.

Prvo i osnovno: nemojte raditi generičke biografije. Jedan isti CV sa propratnim pismom koji ćete odštampati i deliti svima nije pravo rešenje. Prednost sajmova zapošljavanja je ta što unapred znate koji će tačno poslodavci biti i koji profili zanimanja im trebaju: iskoristite to! Prilagodite svoju biografiju koliko je to puta potrebno; ako ima 19 kompanija kojima želite da se predstavite, napišite 19 različitih propranih pisama i prilagodite svoj CV onome što ta kompanija traži. Da, najčešće će to biti iste karakteristike – ali, za svaki slučaj, proverite.

Obucite se kao da idete na razgovor za posao, a ne na poslepodnevnu kafu s drugaricom/sa ortakom u teretanu. Pokažite da vam je stalo da ostavite dobar utisak, posvetite pažnju sebi da bi vam je posvetio i neko drugi. Nije neophodno da idete u odelu (sako/pantalone+kravata, odnosno, sako/suknja+marama), ali devojke: potrudite se da izbegnete farmerice (džins uopšte), a momci: gaće pokazujte devojkama po klubovima, a na Sajmu zapošljavanja podignite te pantalone na struk. Devojke, molim vas, nemojte se šminkati kao da će vas osvetljavati 6 kamera RTV Pink. Da ne dužim suviše o oblačnju, pročitajte koje savete za oblačenje za razgovor za posao daje Infostud.

Upoznajte se dobro sa kompanijama koje će biti prisutne. Pretražite Internet i saznajte sve što možete o potencijalnim poslodavcima. Budite spremni na eventualna pitanja koja vam mogu postaviti.

Posvetite pažnju i kako ostavljate svoju biografiju. Nemojte je samo ubaciti u kutiju/odložiti na štand kao da je pokvareni kišobran. Odvojte dovoljno vremena za posetu sajmu tako da svakom štandu koji želite da posetite možete posvetiti potrebnu pažnju. Osluškujte o čemu se na štandu priča, posmatrajte. Uostalom, nikad se ne zna: možda baš onaj ko je zadužen za odabir kandidata bude u tom momentu stajao na štandu i primao vašu biografiju. Nije da se ovo ne dešava.

Traženje posla nije: evo ti moj CV pa ti vidi šta ćeš s njim. Traženje posla je zadatak koji od vas zahteva da budete aktivni, da date inicijativu, da zainteresujete drugu stranu za sebe.

Ako zamislite sebe kao drvo u šumi, biće vam možda jasnije koliko je potrebno raditi na tome da vas poslodavac primeti.

JobFair 2012 – Kreiraj svoju budućnost

Tekst je napisan u saradnji sa organiazoratima projekta “JobFair“. Sve dodatne informacije o sajmu potražite na sajtu, ili pitajte u komentarima.

Takođe, bila bih vam zahvalna da ostavite svoje utiske o ovom, ili nekom drugom sajmu zapošljavanja na kojem ste bili.

JobFair (ni)je još jedan sajam zapošljavanja

8 thoughts on “JobFair (ni)je još jedan sajam zapošljavanja

 1. Ja sam išla na jedan JobFair pre jedno 5 godina. Bila sam student druge ili treće godine na arhitekturi i htela sam da vidim šta je uopšte to, kako funkcioniše, kakvi su ti poslovi, prakse itd. Naš fakultet, valjda, i dalje spada u tehničke. Uglavnom su tada tražili studente završnih godina, i to mahom sa ETF-a. Ne sećam se da je iko odgovorio potvrdno na pitanje da li zapošljavaju ili primaju na praksu arhitekte. Ostavila sam CV na onom njihovom kompu i tu se završilo moje iskustvo sa JobFair-om. Sada već i ne tražim posao, ali bih verovatno probala i tamo da sam nezaposlena, možda se nešto promenilo.

   1. Prijateljica je saznala da u jednoj firmi zapošljavaju, pa mi je javila. Poslala sam portfolio, išla sam na razgovore, sve standardno i upala sam. Ja sve to smatram pomalo srećnom okolnošću, obzirom da mnoge kolege koje su završile samnom i dalje traže posao u struci.
    A inače, bacila sam pogled na kompanije učesnike na JobFair-u i postoji jedna koja traži arhitekte, pa eto… :)

 2. Kao neko ko je i radio u velikim kompanijama i sarađivao sa HR-ovima istih, pouzdan odgovor je sledeći: istina je, postoje oni koji će vaše CV-jeve staviti u fioku i nikad neće pogledati. Ali je takođe istina da znam ljude koji su dobili posao baš preko JobFair-a. Savet je obići sve poslodavce i sa svima stupiti u kontakt, svima ostaviti CV. Inače, prvi posao u jednoj od najvećih koroporacija sam dobila tako što su našli moj profil na Infostudu. Jednu ponudu sam dobila jer su me našli na LinkedIn-u. Jako je bitno kakav utisak ostavljamo online, a to je Sandra već opisala u tekstovima i to bi obavezno trebalo proučiti, a ne samo savete kako se piše CV.
  Inače, nikada nisam išla na sajam poslova jer mi nije trebalo. Posao sam nalazila tako što sam bila uporna i sticala praksu. Ne veličam sebe, ali dok je večina otaljavala praksu srednje škole, ja sam se potrudila i ostala tamo da radim preko leta, za novac. Tako se nastavilo dalje da sam sada u poziciji da biram poslove. A ništa nisam ni pametnija ni sposobnija od drugih, samo me nije mrzelo nikakav posao da prihvatim da bih stekla iskustvo, to famozno iskustvo koje svi traže. I volela bih da je tada kada sam ja jurila prakse, iskustvo i rad za male pare postojao ovako neki JobFair.

 3. Mala ispravka – JobFair je sajam poslova, a ne sajam zapošljavanja.
  Kao neko ko je prethodne 3 godine bio aktivan u organizaciji sajma (između ostalog i član upravnog odbora 2010. godine), mogu da kažem da se svake godine trudimo da dovedemo što veći broj kompanija i da imamo što širu lepezu poslova koji se nude, tj. obrazovnih profila koji se traže.
  Iako sam završio ETF, žao mi je što na sajmu nema više firmi koje nude poslove arhitektama, građevincima, mašincima i drugim profilima. To bi veoma pozitivno uticalo na popularnost sajma među mladima i na rast zaposlenosti. Međutim, organizatori ne mogu nijednu firmu da nateraju da dođe i da ponudi radna mesta. Iako mi činimo sve što je u našoj moći, finalni spisak radnih mesta koja su u ponudi zavisi isključivo od kompanija koje posluju u Srbiji.
  Bilo kako bilo, garantujem vam da i ove godine organizacioni tim sajma radi punom parom na dovođenju što više različitih kompanija, tako da u svakom slučaju vredi posetiti sajam lično, razgovarati sa predstavnicima svake kompanije koja vam deluje interesantno i obavezno ostaviti elektronski CV na http://www.jobfair.rs. Čak i ako kompanija koja vas interesuje trenutno ne nudi posao, nije na odmet popričati sa njima i ostaviti im CV – tako povećavate šanse da vas se sete kada budu imali otvorena radna mesta ;)
  Pozdrav svima i vidimo se 5. i 6. novembra :)

 4. Jako mi se dopao članak koji govori o opcijama zapošljavanja mladih ljudi, tj. onih koji se nalaze pred završetkom studija! Moja jedina primjedba je da ipak njima treba ostaviti mogućnost izbora kako će se odjenuti za događaj, jer i njihov način odijevanja govori o njihovoj osobnosti, kod svakoga je drugačija i kao takvu je treba poštovati!
  Onoga dana kada zbog svojih sposobnosti dobiju posao, vjerujem da će se naći osoba koja će im ukazati na to kako se trebaju odijevati u skladu s poslom koji obavljaju :)

  Lijepi pozdrav i čestitke na poučnom pozivu na sajam zapošljavanja.

 5. ja sam do sada svaki put išao, i iako nemam nekog preteranog radnog iskustva u struci (tri godine, arhitektura) uvek sam dobijao odgovore poput “nemate dovoljno iskustva” ili “vaša struka nije nešto što mi tražimo”, i iako se slažem sa svime u tekstu u potpunosti, čini mi se da i jobfair i velika večina sličnih manifestacija podržavaju mahom IT sektor, te je opis manje sajma manje više pogrešan. da stvar bude još smešnija, jedan jedini put kada sam dobio poziv za razgovor preko nekog od sajmova zapošljavanja, bilo je to za call centar za telekom. gde sam naravno bio prekvalifikovan (?!) i nisam dobio posao. tako da, arhitekte i građevinci stvarno imaju problem koji sajmovi i konkursi uglavnom ne rešavaju, a to dragoceno iskustvo je u našem slučaju ili jako teško dostižno ili je, gle apsurda, nepotrebno jer posla nema. jako fin tekst, ali ove godine zaobilazim job fair i nastavljam da radim na crno, amin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top