U Beogradu će se 5. i 6. novembra ove godine održati osmi sajam poslova za studente i diplomce tehničko-tehnoloških fakulteta JobFair, pod sloganom: Kreiraj svoju budućnost!.

 Još jedan Sajam zapošljavanja? Da. Isti kao i drugi? Ne. Ono što odvaja ovaj Sajam od sličnih je što je ovo sajam zapošljavanja namenjen studentima određenih fakulteta (tehničko-tehnološkim), i još važnije: što su deo organizacije momci i devojke kao i vi – studenti (Udruženje studenata tehnike Evrope – BEST Beograd i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – EESTEC Beograd).

Zašto da idem na (još jedan) Sajam zapošljavanja?

  • Bože, molim Te, evo već 764. noć za redom: daj mi makar šesticu na Lotou!
  • Ama, uplati tiket već jednom, čoveče!

Kako očekujete da se zaposlite, ako ne radite ništa po tom pitanju? Gde tražite posao, na fejsbuku? Čak i da je tako, morate se malo više potruditi, kao što je Diana svojevremeno, teško da će vam neko dati posao samo zato što dobro igrate FarmVille ili Mafia Wars (ovo drugo sam probala i ja, ne vredi, verujte mi na reč).

Idite na Sajam i učestvujte na njemu da biste mogli reći sebi: “E, OK, probao/la sam i to, dao/la sam sve od sebe.” Nije dovoljno samo da se pojavite (doduše, ne znam, možda će biti i neka agencija koja traži manekene i foto-modele pa vas primeti usput), moraćete malo i da se potrudite oko predstavljanja sebe potencijalnom poslodavcu.

Saveti: šta (da) se radi na sajmu zapošljavanja?

Ovo su saveti kako za predstojeći, JobFair, tako i za sve druge sajmove zapošljavanja.

Prvo i osnovno: nemojte raditi generičke biografije. Jedan isti CV sa propratnim pismom koji ćete odštampati i deliti svima nije pravo rešenje. Prednost sajmova zapošljavanja je ta što unapred znate koji će tačno poslodavci biti i koji profili zanimanja im trebaju: iskoristite to! Prilagodite svoju biografiju koliko je to puta potrebno; ako ima 19 kompanija kojima želite da se predstavite, napišite 19 različitih propranih pisama i prilagodite svoj CV onome što ta kompanija traži. Da, najčešće će to biti iste karakteristike – ali, za svaki slučaj, proverite.

Obucite se kao da idete na razgovor za posao, a ne na poslepodnevnu kafu s drugaricom/sa ortakom u teretanu. Pokažite da vam je stalo da ostavite dobar utisak, posvetite pažnju sebi da bi vam je posvetio i neko drugi. Nije neophodno da idete u odelu (sako/pantalone+kravata, odnosno, sako/suknja+marama), ali devojke: potrudite se da izbegnete farmerice (džins uopšte), a momci: gaće pokazujte devojkama po klubovima, a na Sajmu zapošljavanja podignite te pantalone na struk. Devojke, molim vas, nemojte se šminkati kao da će vas osvetljavati 6 kamera RTV Pink. Da ne dužim suviše o oblačnju, pročitajte koje savete za oblačenje za razgovor za posao daje Infostud.

Upoznajte se dobro sa kompanijama koje će biti prisutne. Pretražite Internet i saznajte sve što možete o potencijalnim poslodavcima. Budite spremni na eventualna pitanja koja vam mogu postaviti.

Posvetite pažnju i kako ostavljate svoju biografiju. Nemojte je samo ubaciti u kutiju/odložiti na štand kao da je pokvareni kišobran. Odvojte dovoljno vremena za posetu sajmu tako da svakom štandu koji želite da posetite možete posvetiti potrebnu pažnju. Osluškujte o čemu se na štandu priča, posmatrajte. Uostalom, nikad se ne zna: možda baš onaj ko je zadužen za odabir kandidata bude u tom momentu stajao na štandu i primao vašu biografiju. Nije da se ovo ne dešava.

Traženje posla nije: evo ti moj CV pa ti vidi šta ćeš s njim. Traženje posla je zadatak koji od vas zahteva da budete aktivni, da date inicijativu, da zainteresujete drugu stranu za sebe.

Ako zamislite sebe kao drvo u šumi, biće vam možda jasnije koliko je potrebno raditi na tome da vas poslodavac primeti.

JobFair 2012 – Kreiraj svoju budućnost

Tekst je napisan u saradnji sa organiazoratima projekta “JobFair“. Sve dodatne informacije o sajmu potražite na sajtu, ili pitajte u komentarima.

Takođe, bila bih vam zahvalna da ostavite svoje utiske o ovom, ili nekom drugom sajmu zapošljavanja na kojem ste bili.