Pretpostavljam da znate, ali nije nemoguće ni da ste toliko isključeni iz dešavanja oko sebe da ne znate da se svakog dana u Srbiji najmanje jedno dete bori za život, i da o njegovom životu odlučuje ništa drugo nego novac. Njihov život zavisi isključivo od toga da li će skupiti novac za operaciju (i nastavak terapije) ili ne.

Nažalost, moj brat od ujaka je vodio bitku sa vremenom i novcem pre nekoliko godina; bitku s novcem je dobio, bitku s vremenom nije. Kod ovakvih borbi, računa se svaki dan, svaki sat koji prođe – dok vi čitate ovaj tekst, jedna majka gleda bespomoćno u svoje dete, očekujući poziv iz banke koji će im javiti da je prikupljena potrebna suma za operaciju njenog deteta. Jedan otac slomljeno gleda u rezultate i nalaze koje mu je dao doktor, i razmišlja kako da proda auto, kuću, bubreg da bi pomogao svom detetu.

Sinoć i noćas smo moralisali svi. Da li je društvo propalo, da li je čovečanstvo na umoru, jesmo li podbacili kao ljudi, koliko smo moralno nisko pali. Dok smo se mi raspravljali kucajući po tastaturama i telefonima da li je ovo ili ono u redu, neki roditelji su bespomoćno vapili za pomoć.

Noćas nisam spavala. Danas me čeka ponedeljački posao, i dug put. Celu noć sam razmišljala kako da pomognem, šta da uradim, koliko mogu da dam, i da poguram. Odlučila sam: danas ni na marketingITD.com ni na snajderaj.com neće biti objavljeno ništa.

Danas glasam za život!

Postavila sam e-banking dokaze o uplati pomoći jednoj maloj Tijani koja čeka svoje novo srce, i jednoj maloj Anđeli čija borba s novcem i vremenom suviše dugo traje. Ne umem lepo da crtam ni na papiru, kamoli uz pomoć tastature, zato se nisam dovoljno kreativno iskazala.

Prošle godine negde u ovo vreme krenula je kampanja za tzv. bele listiće, čije rezultate smo videli na majskim izborima iste godine svuda po Facebooku i ostalim društvenim mrežama: ljudi su pokazivali svoje mišljenje o kandidatima, iskazivali stav o državi i svoj bes i nezadovoljstvo tako što su crtali i pisali koješta po glasačkim listićima, tako ih čineći nevažećima i dajući beli glas, a onda te svoje kreacije fotografisali i širili po društvenim mrežama.

Pozivam vas da danas odete do banke/pošte (ili pokrenete svoj e-banking), uplatite koliko god novca da možete, a onda iskažete svoju kreativnost na toj uplatnici i postavite je na svoj Facebook/Twitter profil.

Znam da nam datum u mesecu i nije baš naklonjen. Plate i penzije uglavnom stižu tek za koji dan, retko ko prvog dobija platu, a od prethodnog meseca se potrošilo. Ali sam sigurna da imate makar 50 dinara u džepu/na računu koje možete da date za obe ove devojčice. Molim vas, nemojte da vas bude sramota što nemate da uplatite više. Procene su da u Srbiji ima oko dva miliona aktivnih korisnika Facebooka – matematika je neumoljiva: 50 X 2.000.000 = 100.000.000 dinara samo od vaših 50!

andjela jankovic

Ukoliko niste vešti u fotošopu i sređivanju fotografija, na svojoj uplatnici preškrabajte flomasterom/markerom svoju adresu, a ako ne želite da se zna koliko ste novca dali, preškrabajte i to – ponavljam:

NIJE SRAMOTA DATI MALO NOVCA, sramota je okrenuti glavu na drugu stranu!

Dokažite da zaista želite da pomognete, dajte svoj beli glas za život!

Danas sam glasala za dva života!