Za nešto više od mesec dana, koliko sam u Srbiji, više od 10 ljudi me je zaustavilo na ulici da me pita “Da li je to pas kao Roki sa Farme?”, i da konstatuje da su baš divni, slatki i pametni, i da bi baš voleli da ih imaju. I ja provedem po 10-15 minuta objašnjavajući im da nikako, ali nikako ne bi trebalo da kupe džek rasela. U početku ne veruju o čemu im pričam, a onda im, nakon priče i objašnjavanja, dam povodac (sa davilicom) da pokušaju da ga prošetaju 2-3m. Niko od njih mi nakon priče i šetnje nije rekao Pa dobro, ja i dalje mislim da je to pas za mene.

Pre nego što objasnim to što morate znati o njima, želim da kažem da je naš Pako nešto najbolje za šta smo ikada dali novac. Kupili smo ne ljubav, nego najboljeg drugara, divnog prijatelja, super-emotivno biće koje nas voli samo zato što postojimo, i od kojeg sam naučila neke veoma bitne stvari. Ne bih ga menjala ni za jednog psa, ili bilo koju drugu životinjicu na svetu, jer smo i Dragan i ja vrlo dobro znali “u šta ulazimo” kada smo se odlučili da naš pas bude baš džek rasel.

Tražili smo psića koji može da bude u stanu, ali koji se neće umoriti posle 500 m šetnje, koji hoće da se igra stalno i koji može i da trči sa nama. Šta smo tražili, to smo i dobili, bez mnogo iznenađenja (osim što sam mislila da se to zaista mnogo manje voli :).

Šta (džek rasel terijer) nije

Džek rasel terijer (eng. jack russel terrier, skraćeno JRT) nije “divan, pametan i poslušan” pas. Ovo je jedna od najtvrdoglavijih rasa, iako veoma, veoma inteligentna. Radiće samo ono što želi, onda kada želi, i vi tu malo šta možete da uradite. Ukoliko do sada niste imali psa, nemojte početi sa bilo kojim terijerom, a nikako sa bul terijerima (stafordi, bulovi, pit bulovi) ili lovnim terijerima (kod nas najpoznatiji džek raseli i foks terijeri). Bul terijerima je potrebna “čvrsta ruka” (ali ne batine!), a lovnim terijerima je potrebno – da love. I ne, to što su generacijama odgajani kao “kućni psi”, nije im baš nimalo uticalo na nagon za time.

Jedna obična šetnja sa džek rasel terijerom

Jedna obična šetnja sa džek rasel terijerom

Ako vi ne umete da dresirate terijera, oni će dresirati vas, budite uvereni u to. Ovo manje-više važi za svaku rasu, ali je posebno naglašeno kod terijera.

Ako vam se baš počinje od terijera, neka to bude bilo koji “toy terrier” – igračka-terijer, u bukvalnom prevodu pojma (kod nas zastupljen jorkširski terijer).

Šta (džek rasel) terijer jeste

 1. JRT je lovački pas, i to lovački terijer. Ovo znači da on trči, kopa i laje. Trčanje ne možete da mu oduzmete, jer ako ga ne budete šetali dovoljno (tek dovoljno je 5km na dan, sve preko je poželjno – i ne, ne šalim se!) i ako mu ne posvetite najmanje 30-45 minuta u igri dnevno, imaće previše energije, i skakaće i trčaće po stanu, biće nervozan i agresivan. Kopanje možete donekle da regulišete, tek toliko da ne kopa po stanu (ako pretražite Google, pronaći ćete gomilu fotografija i snimaka na kojima vam je dočarano kako izgleda kao se JRT malo zanese po stanu, pa prokopa rupu u novom parketu). Lajanje može takođe donekle da se reguliše ako mu od starta date do znanja da ne reagujete na taj vid komunikacije, ali ovo samo znači da se vama neće oglašavati lajanjem – drugim psima i te kako hoće, o, da.
 2. JRT je lovački pas, namenjen jurenju malih životinja. Ovo znači da mačke, zečevi, jazavci, pacovi, kao i manji psi poput čivava, ali i pinčeva, nisu nimalo bezbedni sa njima.
 3. JRT su poznati po svojoj agresiji prema drugim psima, naročito prema većima od sebe. Mužjaci veoma teško tolerišu druge mužjake, a ženke su često agresivne i prema ženkama i prema mužjacima (osim u “teranju“). Socijalizacija je obavezna (kao i kod svake rase psa, uostalom), ali ne garantuje da će se vaš JRT ponašati lepo prema drugim psima, iako ste ga od malena učili da se druži i igra sa drugim rasama i veličinama.
 4. JRT skače i do metar i po od zemlje. I uuuuživa u tome! Odskaču iz mesta, zalet im nije potreban, i ma koliko smešno to da izgleda, morate se dobro pobrinuti da budu u obezbeđenom prostoru, odnosno, da je ograda najmanje! 2m visoka. Takođe, ne zaboravite na osobinu navedenu u prvoj tački: JRT kopa, i ako ne može da preskoči, potrudiće se da iskopa rupu ispod ograde. Električna ograda ne pomaže mnogo, opeći će se koliko god puta je potrebno da bi prešao na slobodu.
 5. JRT je pas odan svom vlasniku. JRT obožava svog vlasnika, što ide dotle da se jedino dobro oseća ukoliko spava ispod vašeg pokrivača, zajedno s vama. Ne, ovo nije šala, i ovo nije izuzetak. JRT nije za dvorište, i JRT nije za kavez ili boks. Takođe, ne bi ih trebalo ostavljati duže od 2-3h same, jer postaju anksiozni. Ovo obožavanje takođe znači da možete slobodno da zaboravite na maženje drugih pasa kada su oni tu, jer će to samo još više probuditi njihovu agresivnost prema drugim psima.
 6. JRT najčešće neće moći da se šeta bez povoca. Jedna od izreka koju sam čula kaže da “terijer nema kuću” i to bi trebalo da vam bude dovoljno objašnjenje. Takođe, njihova energija ih vrlo lako može oterati ispod točkova bicikla ili automobila, što je zaista prevelik rizik.

Upitnik: Da li je (džek rasel) terijer za mene?

Odgovorite na sledeća pitanja sa DA ili NE:

 1. Volim da šetam u dugim intervalima, ili da trčim.
 2. Nisam odsutan/odsutna duže od 4h od kuće.
 3. Imam 3h dnevno svakog dana na raspolaganju da se posvetim samo svom psu i njegovim potrebama.
 4. Imao/la sam psa ranije, u stanu, ne u dvorištu.
 5. Ne smeta mi da mi pas spava u krevetu/spavaćoj sobi sa mnom.

Ukoliko ste na bilo koje pitanje odgovorili odrično, džek rasel ipak nije rasa psa za vas. Bez ljutnje. Ništa od ovih pitanja nisam pisala napamet, već iz iskustva sa svojim džekom, i sa džekovima svih poznanika. Ukoliko se raspitate po forumima, ili po drugim specijalizovanim sajtovima, doći ćete do istih zaključaka i saveta. Džek rasel nije običan pas, a svojim neiskustvom (i arogantnim stavom: mah, ja to mogu) možete samo stvoriti nezadovoljnog i neiživljenog psa (i vlasnika).