Galerija SANU: Umetnost dostupna svima, jer tako i treba da bude

Čitajući jedan srpski nedeljni magazin, naišla sam na zanimljivu reklamu, koju vidite na ilustraciji iznad. Obzirom da sam dete roditelja oštećenog sluha razumljivo je da me ovakve stvari interesuju posebno, te sam malo odvojila vremena i raspitala se o čemu je reč.

SANU umetnost dostupna svima

Pretragom u Googlu došla sam prvo do saopštenja EUROBANK u vezi sa prilagođavanjem internet prezentacije Srpske akademije nauka i umetnosti, u kojoj se navodi sledeće:

Eurobank EFG i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) potpisali su Ugovor o donaciji koja će biti iskorišćena za prilagođavanje internet prezentacije Akademije potrebama osoba sa invaliditetom. Na ovaj način, Eurobank EFG i SANU aktivno doprinose nesmetanom uključivanju osoba sa invaliditetom u sve aspekte društvenog, naučnog i kulturnog života.

Pri izradi inovirane internet prezentacije Srpske akademije nauka i umetnosti www.sanu.ac.rs, ispoštovaće se svi standardi kojima je garantovana njegova “čitljivost”, tako da će svi korisnici imati mogućnost da lako dođu do informacija o aktivnostima SANU. Osobe oštećenog vida, zahvaljujući hardversko-softverskom dodatku na kompjuteru i sajtu, moći će zvukom da dobiju tekstualne sadžaje, opis slika, linkove i navigacije.

Potom, dobijam informaciju i u vezi sa galerijskim prostorom SANU sa web stranice Represent Communications, u kojoj se između ostalog navodi:

Eurobank, Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) i Centar za razvoj inkluzivnog društva (CRID) realizovali su projekat „Umetnost za SVE“, sa ciljem potpunog prilagođavanja galerijskog prostora Akademije osobama sa invaliditetom. Nabavka i postavka multimedijalnog vodiča, koji je dostupan na linku www.galerijasanu.rs kao i taktilnih pomagala u izložbene prostorije galerije SANU omogućiće osobama sa invaliditetom ravnopravnost i dostupnost sadržaja kulture. Zahvaljujući ovom projektu, osobe sa invaliditetom imaće priliku da ekskluzivno uživaju u izložbi poznatog slikara, akademika Vladimira Veličkovića, čiju  postavku ljubitelji umetnosti mogu pogledati u Galeriji SANU.

te

Galerija SANU prva je institucija kulture u Srbiji koja je u potpunosti opremljena u skladu sa principima „Dizajn za sve“ – Evropskog instituta za dizajn i invaliditet (EIDD). „Socijalna inkluzija, koju aktivno sprovodimo i promovišemo kroz podršku osobama sa invaliditetom u raznim oblastima društvenog života, predstavlja jedan od stožera društveno odgovornog poslovanja Eurobank. Pored višegodišnjeg partnerstva sa CRID-om, svoju centralu u Beogradu, kao i ekspoziture širom Srbije prilagodili smo građanima sa invaliditetom“, istakla je Slavica Pavlović, član Izvršnog odbora Eurobanke.

Među prvih par rezultata nalazi se i ovaj tekst Deda Bora, u kojem se nalazi i promotivni video klip, pa vam prenosim i njega:

U trenutku dok pišem ovaj tekst, web stranica www.galerijasanu.rs nije u funkciji, dakle, ne mogu da proverim kako projekat izgleda, te ću ovo ostaviti za neki naknadni tekst.

Zašto sam vam ovo pisala? Kao što je Deda Bor u svom tekstu primetio, kada čitate o ovome deluje kao da je vest iz Nemačke, možda neke skandinavske zemlje ili Švajcarske – bilo gde, samo ne da se tako nešto dešava u Srbiji. I to je zaista tužno, jer se podrazumeva da se kod nas ne obraća pažnja ni na “normalne” ljude, a kamoli da se neko posvetio ljudima sa problemom sluha ili vida – i to u nekomercijalne svrhe.

Želim da ovakve vesti ne budu čudo, i da se ne krstimo i buljimo kad ih čitamo. Želim da, zapravo, ovo i ne bude vest – već da bude normalna stvar, da se podrazumeva da svi muzeji i galerije u Srbiji budu prilagođeni i ljudima sa invaliditetom, da mogu da priđu zgradama, i da mogu svojim čulima da dožive sve ono lepo u čemu mi kojima sva čula rade besprekorno uživamo svakog dana, neometano.

Eto, samo sam to htela. Želim vam lep ostatak vikenda, i hvala na odvojenom vremenu za čitanje.

Galerija SANU: Umetnost dostupna svima, jer tako i treba da bude

One thought on “Galerija SANU: Umetnost dostupna svima, jer tako i treba da bude

  1. Poštovana Sandra

    u pitanju je multimedijani muzejski vodič, a ne veb sajt.

    Da bi koristili taj vodič, morate da DOĐETE u Galeriju SANU (bilo koju od te dve) i da se povežete na njihovu Wi FI mrežu. Onda u svom mobilnom otvorite vodič koji podseća na veb sajt (na takav korak su se odlučili jer je takav vizeulni sadržaj u obliku sajta prepoznatljiv posetiocima, pa samim tim i lakši za upotrebu).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top