Kako ne propustiti tuđe tekstove: RSS dodaci

/, Saveti/Kako ne propustiti tuđe tekstove: RSS dodaci

Kako ne propustiti tuđe tekstove: RSS dodaci

RSS feed je izuzetna stvar koja omogućava da pratite tuđe objave i onda kada nemate vremena da pratitite sve na TwitteruFacebooku i ostalim mrežama. Ovom prilikom se posvećujem ne ukupnoj korisnosti od RSS kanala već samo lakšem praćenju objava, u vidu dotataka (ekstenzija) za brauzer Hrom/Krom (Google Chrome).

Prva ekstenzija koja će vam biti potrebna jeste RSS Subscription Extension. Ona će vam omogućiti da se veoma lako prijavite na nečiji RSS kanal, prostim klikom na mali prepoznatljivi narandžasti kvadratić u tzv. address bar-u (vidi sliku) koji će vam se pojaviti na svakoj stranici sa koje može da se “pokupi” RSS. Napomena: kada instalirate ovaj dodatak, sve u tom momentu otvorene stranice ćete morati da učitate ponovo, kako bi dodatak bio primenljiv i na njih, odnosno, kako bi učitao RSS. Uglavnom ćete imati opciju da pratite glavni RSS, RSS dovod na taj određeni tekst ili RSS na komentare – a sve u zavisnosti da li ste na glavnoj – home stranici, ili na nekom izdvojenom tekstu.

Drugi dodatak koji preporučujem je Google Reader Notifier (ovo pod uslovom da za čitanje RSS kanala koristite Google Reader). Biće potrebno da se ulogujete u svoj Google Reader nalog, i svaki put kada se na nekom od blogova, novinskih portala, vebsajtova i svih drugih čije RSS kanale pratite pojavi novi članak, plavi kvadratić će dobiti crveni broj koji označava koliko je nepročitanih tekstova u vašem RSS čitaču.

Google reader notifier

Nadam se da nisam previše zbrzala tekst i da ste uspeli da ispratite sve što je potrebno. Ukoliko sam ostala nejasna ili nedorečena, slobodno pitajte.

A možete i da proverite kako rade ti RSS dodaci upravo tako što ćete ih testirati prijavom na Šnajderajev RSS kanal :)

Uživajte.

By | 2013-12-13T15:47:56+00:00 August 9th, 2011|Društvene mreže, Saveti|4 Comments

About the Author:

Web preduzetnica od 2011. godine - osnovala agenciju Šnajderaj, za krojenje društvenih mreža po meri, koju 2013. zbog proširenja posla preimenuje u agenciju za poslovno (web) savetovanje Marketing ITD. Govorila na nekoliko regionalnih konferencija, rado prenosi drugima znanje i iskustvo. Srećna mama Mateja i Maše. Preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

4 Comments

 1. Iva Aug 10, 2011 at 05:25 - Reply

  Verovali ili ne, postoje manijaci za društvene mreže koji nikad nisu otvorili Google Reader. Tj. postojim ja.

  No, sad sam ga otvorila i videla da u njemu već ima blogova i da sam budala što ga pre nisam probala. Hvala na prosvetljenju! :)

  • Sandra Zmua Aug 10, 2011 at 13:43 - Reply

   :)) i meni je trebalo malo vremena da shvatim zbog čega ga ljudi toliko gotive
   a sad ne mogu da zamislim kako bih ispratila sve što hoću drugačije…

 2. […] vođenje do pet naloga sa ponuđenih društvenih mreža, kao i dva RSS kanala, […]

 3. […] Da biste pratili neki RSS feed potrebno je da imate RSS čitač – agregator, a kako da se prijavite čitajte u tekstu RSS: kako pratiti objave. […]

Leave A Comment