Čitali ste verovatno jučerašnju vest koju je, čini mi se, prvi objavio Daily Mail, ako ne, evo je i na sprskom: Japan poklanja besplatne letove. Ovo će biti kratak tekst, koji se sastoji iz nekoliko pitanja. Nisu retorička, zaista bih volela da dobijem odgovore na njih.

Prvo: U cilju povećanja turizma, koji je opao za preko 50% u odnosu na prošlu godinu, Japan se odlučio na sledeći vid promocije: pokloniti 10,000 avio-karata ljudima koji bi želeli da vide Japan i pišu o svojim utiscima (tako je, opet ti blogeri). Koliko bi ovo moglo da košta Vladu Japana, makar okvirno? Znamo da se čeka budžet za sledeću godinu, kako bi se znali precizniji detalji o ovoj akciji.

Drugo: Koliko Vlada Srbije izdvaja za promocije po sajmovima u svetu? Koliko se izdvaja za reklame na “velikim” televizijama, poput CNN-a i BBC-ja?

Treće: Zbog čega mi nemamo maštovitije ljude koji se bave promocijom naše zemlje u svetu? (OK, ovo jeste retoričko pitanje)

Photo: http://legitscriptblog.com

Šta vi mislite, da li bi ova akcija mogla da uspe ukoliko bi bila u pitanju Srbija? Podrazumeva se da te avio-karte budu deljene pravim turistima, a ne raseljenoj rodbini političara, koja bi baš, eto, mogla da navrati o trošku države za slavu.

DODATAK, da se pravimo šbbkbb: Poklon Vlade Srbije: 10,000 avio-karata za sve mlade iseljenike