Zašto Japan zna, a mi ne?

//Zašto Japan zna, a mi ne?

Zašto Japan zna, a mi ne?

Čitali ste verovatno jučerašnju vest koju je, čini mi se, prvi objavio Daily Mail, ako ne, evo je i na sprskom: Japan poklanja besplatne letove. Ovo će biti kratak tekst, koji se sastoji iz nekoliko pitanja. Nisu retorička, zaista bih volela da dobijem odgovore na njih.

Prvo: U cilju povećanja turizma, koji je opao za preko 50% u odnosu na prošlu godinu, Japan se odlučio na sledeći vid promocije: pokloniti 10,000 avio-karata ljudima koji bi želeli da vide Japan i pišu o svojim utiscima (tako je, opet ti blogeri). Koliko bi ovo moglo da košta Vladu Japana, makar okvirno? Znamo da se čeka budžet za sledeću godinu, kako bi se znali precizniji detalji o ovoj akciji.

Drugo: Koliko Vlada Srbije izdvaja za promocije po sajmovima u svetu? Koliko se izdvaja za reklame na “velikim” televizijama, poput CNN-a i BBC-ja?

Treće: Zbog čega mi nemamo maštovitije ljude koji se bave promocijom naše zemlje u svetu? (OK, ovo jeste retoričko pitanje)

Photo: http://legitscriptblog.com

Šta vi mislite, da li bi ova akcija mogla da uspe ukoliko bi bila u pitanju Srbija? Podrazumeva se da te avio-karte budu deljene pravim turistima, a ne raseljenoj rodbini političara, koja bi baš, eto, mogla da navrati o trošku države za slavu.

DODATAK, da se pravimo šbbkbb: Poklon Vlade Srbije: 10,000 avio-karata za sve mlade iseljenike

By | 2012-10-29T10:02:39+00:00 October 11th, 2011|Da mislimo o tome|8 Comments

About the Author:

Web preduzetnica od 2011. godine - osnovala agenciju Šnajderaj, za krojenje društvenih mreža po meri, koju 2013. zbog proširenja posla preimenuje u agenciju za poslovno (web) savetovanje Marketing ITD. Govorila na nekoliko regionalnih konferencija, rado prenosi drugima znanje i iskustvo. Srećna mama Mateja i Maše. Preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

8 Comments

 1. nikibgd Oct 11, 2011 at 09:06 - Reply

  Ako se dobro sećam (a ne sećam se, nego sam čula, nisam baš toliko matora :P) Bugarska je Jugoslovenima još 60ih ovako poklanjala avionske karte. Poenta je bila, pošto se znalo da Juga najbolje stoji finansijski u regionu, samo da se navuku naši turisti u Bugarsku da troše. U stilu, mi plaćamo put i hotel, vi samo ponesite pare. Bugari to još onomad znali, Japanci se dosetili a mi ćemo iskoristiti… tako što ćemo poneti pare ako nam uleti free karta. Bistri, nema šta. K'o litar boze.

  • Sandra Kravitz Oct 11, 2011 at 13:13 - Reply

   tuga :( meni je neverovatno da nikom baš eto ne može da padne na pamet ovako nešto, slično nešto, nalik nešto – bilo šta osim sajmova :s

 2. Pedya Oct 11, 2011 at 10:10 - Reply

  Mene njihova ideja podseća na jedan tekst od pre dve godine, samo što su oni Japanci, pa su se dosetili da ne čekaju da neko dođe, nego ga pozvali da dođe i motivisali ga da to uradi. Pa puta 10.000. To mu dođe nešto kao offline inbound marketing… ;)

  Ali da odgovorim na pitanja:
  1. Nemam pojma, ali će se sigurno svaki jen isplatiti (neko je sigurno seo, sabrao i izračunao potencijalni ROI (da, siguran sam da neko u svetu radi i takve stvari))
  2. Previše. S obzirom na efekte. (ne, neću da pominjem ROI, glupo je)
  3. Oni plaćeni nisu maštoviti, a oni maštoviti nisu plaćeni. Džaba mašta bez para, a važi i obrnuto.

  • Sandra Kravitz Oct 11, 2011 at 13:14 - Reply

   pa sigurno da, ako niko drugi, ono Japan računa ROI, i sigurno je da im je ovo odlična ideja
   isto tako, obzirom da je to Japan, ne sumnjam ni u realizaciju iste
   a ovo treće – bolna istina

 3. Branko Baćović Oct 11, 2011 at 11:45 - Reply

  Rcimo Kinezi, ako se ne varam, već godinama pomažu svojima da otvore kineske restorane po svetu. Kroz restoran "izvoze" kulturu hrane i ponašanja ali i pivo, špagete, začine… Onda ti ljudi bez problema iz Kine mogu da na avionu donesu i raznu ostalu robu… (mislim bez carine)… Jeftinije nego da otvaraju baš svuda svoje radnje… Zatim otvore radnju… i onda idu dalje… korak po korak…

  • Sandra Kravitz Oct 11, 2011 at 13:15 - Reply

   mi možemo da pomognemo samo toliko što ćemo platiti karte u jednom pravcu mladima koji žele da idu iz zemlje…

 4. Jovana Oct 11, 2011 at 13:14 - Reply

  Prvo treba da se rečimo pohlepnih lesinara koji su na rukovodecim pozicijama a uz to nemaju pojma o struci u kojoj rade.Eto…krenimo odatle…

 5. […] avio-karata za sve mlade iseljenike October 11th, 2011 Sandra Kravitz Digg DiggPoučena akcijom Japana koji je odlučio da pokloni 10,000 avio-karata svim turistima koji bi želeli da posete Japan i […]

Leave A Comment