Zašto Japan zna, a mi ne?

Čitali ste verovatno jučerašnju vest koju je, čini mi se, prvi objavio Daily Mail, ako ne, evo je i na sprskom: Japan poklanja besplatne letove. Ovo će biti kratak tekst, koji se sastoji iz nekoliko pitanja. Nisu retorička, zaista bih volela da dobijem odgovore na njih.

Prvo: U cilju povećanja turizma, koji je opao za preko 50% u odnosu na prošlu godinu, Japan se odlučio na sledeći vid promocije: pokloniti 10,000 avio-karata ljudima koji bi želeli da vide Japan i pišu o svojim utiscima (tako je, opet ti blogeri). Koliko bi ovo moglo da košta Vladu Japana, makar okvirno? Znamo da se čeka budžet za sledeću godinu, kako bi se znali precizniji detalji o ovoj akciji.

Drugo: Koliko Vlada Srbije izdvaja za promocije po sajmovima u svetu? Koliko se izdvaja za reklame na “velikim” televizijama, poput CNN-a i BBC-ja?

Treće: Zbog čega mi nemamo maštovitije ljude koji se bave promocijom naše zemlje u svetu? (OK, ovo jeste retoričko pitanje)

Photo: http://legitscriptblog.com

Šta vi mislite, da li bi ova akcija mogla da uspe ukoliko bi bila u pitanju Srbija? Podrazumeva se da te avio-karte budu deljene pravim turistima, a ne raseljenoj rodbini političara, koja bi baš, eto, mogla da navrati o trošku države za slavu.

DODATAK, da se pravimo šbbkbb: Poklon Vlade Srbije: 10,000 avio-karata za sve mlade iseljenike

Zašto Japan zna, a mi ne?

8 thoughts on “Zašto Japan zna, a mi ne?

 1. Ako se dobro sećam (a ne sećam se, nego sam čula, nisam baš toliko matora :P) Bugarska je Jugoslovenima još 60ih ovako poklanjala avionske karte. Poenta je bila, pošto se znalo da Juga najbolje stoji finansijski u regionu, samo da se navuku naši turisti u Bugarsku da troše. U stilu, mi plaćamo put i hotel, vi samo ponesite pare. Bugari to još onomad znali, Japanci se dosetili a mi ćemo iskoristiti… tako što ćemo poneti pare ako nam uleti free karta. Bistri, nema šta. K'o litar boze.

  1. tuga :( meni je neverovatno da nikom baš eto ne može da padne na pamet ovako nešto, slično nešto, nalik nešto – bilo šta osim sajmova :s

 2. Mene njihova ideja podseća na jedan tekst od pre dve godine, samo što su oni Japanci, pa su se dosetili da ne čekaju da neko dođe, nego ga pozvali da dođe i motivisali ga da to uradi. Pa puta 10.000. To mu dođe nešto kao offline inbound marketing… ;)

  Ali da odgovorim na pitanja:
  1. Nemam pojma, ali će se sigurno svaki jen isplatiti (neko je sigurno seo, sabrao i izračunao potencijalni ROI (da, siguran sam da neko u svetu radi i takve stvari))
  2. Previše. S obzirom na efekte. (ne, neću da pominjem ROI, glupo je)
  3. Oni plaćeni nisu maštoviti, a oni maštoviti nisu plaćeni. Džaba mašta bez para, a važi i obrnuto.

  1. pa sigurno da, ako niko drugi, ono Japan računa ROI, i sigurno je da im je ovo odlična ideja
   isto tako, obzirom da je to Japan, ne sumnjam ni u realizaciju iste
   a ovo treće – bolna istina

 3. Rcimo Kinezi, ako se ne varam, već godinama pomažu svojima da otvore kineske restorane po svetu. Kroz restoran "izvoze" kulturu hrane i ponašanja ali i pivo, špagete, začine… Onda ti ljudi bez problema iz Kine mogu da na avionu donesu i raznu ostalu robu… (mislim bez carine)… Jeftinije nego da otvaraju baš svuda svoje radnje… Zatim otvore radnju… i onda idu dalje… korak po korak…

 4. Prvo treba da se rečimo pohlepnih lesinara koji su na rukovodecim pozicijama a uz to nemaju pojma o struci u kojoj rade.Eto…krenimo odatle…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top