Devojke, eto, kada postanu nečije žene imaju opciju da zadrže svoje prezime, zadrže svoje i dodaju muževljevo, i da uzmu muževljevo. Odakle poreklo ovog običaja ne znam, nije da me je nešto preterano i zanimalo, ali preporučujem da pročitate tekst Da li žena ima pravo na svoje prezime?. Moja odluka se neko vreme kolebala između dva prezimena i jednog – suprugovog, na kraju se ipak odlučih da uzmem njegovo (na šta me niko nije primorao, a što mi je još teže palo kad sam shvatila koje me peripetije čekaju kad bude trebalo da i dokumentovano promenim to prezime).

Elem – nažalost, nije dovoljno samo na Facebooku promeniti prezime i relationship status, moraćete ipak i zvanično u dokumentima da izvršite izmenu. Rok se, kako su meni rekli, kreće između 6 meseci i godinu dana (zavisi koga sam pitala, a neki kažu i 15 dana. U svakom slučaju, uradite to što je pre moguće.

Pre svega, pripremite novac. Oko 50 – 65€ za osnovna dokumenta, a u zavisnosti od toga da li vam treba i vozačka dozvola ili ne. Potom, otvorite nalog na stranici eUprava – znatno će vam skratiti stajanje u redovima.

Promena dokumenata

Korak 1 – izvodi iz MKV, MKR i uverenje o državljanstvu

Osnovni dokaz da ste se udale jeste Izvod iz matične knjige venčanih (MKV). Po završetku samog čina venčanja ćete dobiti od matičarke ručno popunjen izvod – ovo čuvajte za uspomenu. Na stranici eUprave Izvod iz matične knjige rođenih pojaviće vam se spisak opština u kojima je moguće poslati online zahtev da vam se dostavi izvod, pratite dalje korake i za par dana očekujte izvod iz MKV na kućnoj adresi.

Izvod iz matične knjige rođenih (MKR) i uverenje o državljanstvu moraju da budu na novom prezimenu. Ovo znači da je opština u kojoj ste venčani dostavila vašoj opštini promenu podataka, te ih obavestila da ste sklopili brak sa …. u … dana … prema MKV xx/yyyy. Kako sam se ja udala u drugoj opštini, nisam imala pojma da li je neko javio to ili nije. Zato sam odlučila da blefiram: na stranici Virtuelni matičar popunila sam zahteve za MKR i uverenje o državljanstvu – na novom prezimenu. Dakle, u polje “prezime” upisala sam ono koje sam dobila udajom. Pratila sam stanje zahteva, i kad je pisalo da je obrađen (1 radni dan), shvatila sam da je blef uspeo i da neću morati da idem da “peške” upisujem podatke. Ovde moram da napomenem dve stvari: 1. stranica Virtuelni matičar je validna samo za opštinu Novi Sad, a 2. prošlo je oko 3 nedelje od venčanja, dakle, sasvim dovoljno vremena da se novi podaci upišu, bez da moram ja da ih jurim.

Ukoliko opština nije uradila svoj deo posla i prijavila venčanje, moraćete prezime da promenite na sledeći način: ponesete MKV i odete do opštine da se na osnovu MKV izvrše izmene u MKR (da bi se na izvodu iz MKR pojavilo u Naknadne zabeleške: sklopila brak…).

Korak 2 – lična karta

Negde piše da mogu da se rade i lična karta i pasoš u isto vreme, neke žene su mi rekle da su uspele to da urade – u svakom slučaju, u novosadskoj policijskoj upravi (PU) juče mi je rečeno da ne može da se radi istovremeno, jer je prvo potrebno da se uradi nova lična karta, kao osnovni dokument, a potom se na osnovu nje rade i sva druga dokumenta. Dakle, dok se u sistemu ne pojavi lična karta sa vašim novim prezimenom, ne možete da izrađujete ostala dokumenta.

Na stranici Zakazivanje termina za izdavanje lične karte i pasoša pronađite svoj grad, i pratite dalje korake. Na stranici Biometrijska lična karta Ministarsta unutrašnjih poslova imate primer popunjene uplatnice, učinite sebi uslugu i popunite je ranije i uplatite u nekoj pošti/banci unapred, jasno vam je da je to mnogo bolje nego da to činite par minuta pre zakazanog termina u samoj PU.

Ponesite izvode iz MKR, MKV i uverenje o državljanstvu, uplatnice i to je to.

Moje iskustvo iz PU Novi Sad u kralja Petra I kaže da se sve završi za manje 20 minuta, upravo onoliko vremena koliko i dobijete na raspolaganju. Nema gužvi, nema čekanja, nema ulaska preko reda. Javite se dežurnom policajcu koji vam kaže u kojoj ste sobi i to je to.

Ukoliko vam je lična karta potrebna hitno, možete dostaviti napismeno razlog za hitnost, te se rok skraćuje na svega par dana. Ako vam ne gori pod nogama, nemojte mučiti sebe i opterećivati sistem bespotrebno – ionako bude gotovo za najviše dve nedelje.

Korak 3 – pasoš, vozačka dozvola

Ovo su već standardne procedure, kao kada zamenjujete dokumenta. Sa novom ličnom kartom idete da vam se izradi pasoš (iako navodno nije potrebno ništa drugo osim nove LK, budite pametniji od birokratije i ponesite novu LK, izvode iz MKR i MKV, te uverenje o državljanstvu i dokaz o uplati (na stranici MUP Putna isprava – pasoš imate primer popunjene uplatnice) – zakazivanje termina može da ide takođe preko eUprave, na stranici Zakazivanje termina za izdavanje lične karte i pasoša.

Za vozačku dozvolu (VD) se ide prema proceduri Izdavanje vozačne dozvole po osnovu promene ličnog imena. Potrebno vam je, kako i piše, nova LK, stara VD i dokazi o uplati (komada 3) – na pomenutoj stranici su dati primeri popunjenih uplatnica. Nažalost, u Novom Sadu u momentu pisanja ovog teksta (datum je naznačen gore) nije moguće zakazati preko eUprave izradu vozačke dozvole.

Korak 3a – zdravstvena knjižica; bankovni računi i kartice

Za zdravstvenu knjižicu je procedura kao za izradu nove (ukoliko ste preduzetnica, pa se vaša firma vodi na vas, moraćete prvo da promenite naziv firme – o tome u narednom tekstu).

Za bankovne račune, kartice, čekove i sl. potrebno je da sa novom ličnom kartom odete u banku i prijavite promenu, nakon čega će vam biti izdate nove kartice. U principu, ukoliko vam za par meseci ističe kartica, verovatno je bolja opcija da sačekate pa prijavite promenu u tom mesecu, kako vam ne bi bili zaračunati dodatni troškovi izdavanja kartice.