Besplatne fotografije i ilustracije za vaše tekstove

Januar je mesec u kojem se, po pravilu, troši najmanje novca zbog toga što se u decembru, po pravilu, potroši mnogo više nego što imamo. Šnajderaj razume problem, i zbog toga ćete svakog utorka u januaru dobiti tekst koji će vam pomoći da obezbedite sredstva za rad potpuno besplatno. Ovog utorka to su svima preko potrebne profesionalne fotografije.

Bilo da su vam potrebne kao prateće ilustracije za tekstove na blogu, ili da biste vizuelno pojačali objavu na Facebooku, kvalitetne fotografije su nešto što nam je svima koji se bavimo ovim poslom preko potrebno. No, nekada se u budžet ne uklapa kupovina sa tzv. stock stranica, pa se dovija kako ko stigne – najčešće, nažalost, neovlašćenim postavljanjem fotografija (prevedeno: “skidanje” sa Interneta prve fotke koja vam izađe u Google pretrazi). Ne samo da nije profesionalno, nego je i kažnjivo – a i nema potrebe za time, kada postoje brojne stranice sa kojih možete preuzeti visokokvalitetne fotografije i ilustracije potpuno besplatno.

photo

Stock.XCHNG – www.sxc.hu

Jedan od najčešće korišćenih kataloga besplatnih fotografija. Registracija je neophodna, a trenutno broji blizu 400.000 fotografija.

 FreePhotosBank – www.freephotosbank.com

Registracija nije potrebna, pretraga lepo funkcioniše, nemaju toliko fotografija kao prethodna stranica, ali su kvalitetne i u dosta dobroj rezoluciji.

morgueFile – morguefile.com/archive

Prelepe fotografije i ilustracije možete preuzeti bez registracije, a prateća fotografija ovog teksta je upravo preuzeta sa tog kataloga.

Stockvault.net – www.stockvault.net

Omiljeni katalog autora teksta, iz prostog razloga što još uvek nije dovoljno popularan da bi se njegove fotografije svuda pojavljivale ;) Katalog trenutno broji preko 35.000 fotografija, a registracija nije potrebna.

StockPhotosForFree – www.stockphotosforfree.com

Registracija je obavezna, a možete se povezati i svojim Facebook nalogom, ukoliko vam nije do pravljenja novog naloga. Trenutno se ovde nalazi preko 100.000 fotografija – a ove fotografije možete koristiti i u komercijalne svrhe!

FreeDigitalPhotos.net – www.freedigitalphotos.net 

Fotografije i ilustracije preuzete sa ovog kataloga jesu besplatne, ali je obavezno da navedete izvor! Ukoliko vam ne odgovara kvalitet ponuđene fotografije, imate opciju i da kupite veći format.

Clker.com – www.clker.com

Ovde možete pronaći finu zbirku tzv. clip art ilustracija, ukoliko su vam potrebne za neke prezentacije i sl. Registracija je obavezna, a imate opciju i editovanja već postojećih ilustracija, kao i pravljenja ilustracija od fotografija koje sami dodate.

Unrestrictedstock.com – unrestrictedstock.com

Odličan katalog besplatnih fotografija, vektora i ilustracija. Registracija vam neće biti potrebna.

Simply Zesty – www.simplyzesty.com

Ove fotografije ste verovatno već viđali online: u pitanju je preko 80 visokokvalitetnih fotografija – ilustracija u vezi sa društvenim mrežama (posebno Facebook, Twitter, Instagram, Foursquare, Pinterest), kao i za iPhone i iPad. Nije loše da sačuvate ovu stranicu, obzirom da im se dopada saobraćaj koji su dobili zahvaljujući ovom postu, za očekivati je da ih bude još.

Obratite pažnju: ove fotografije ne smete koristiti tako da na njima zarađujete! Dakle, ne smete ih prodavati kao svoje, nije dozvoljeno dodavati ih na web stranice čiji ćete dizajn prodavati (negde jeste, ali to radije proverite), uglavnom nije dozvoljeno da od njih pravite svoj logotip ili zaštićenu marku, nije dozvoljeno korišćenje u katalozima koji su namenjeni prodaji; takođe nije dozvoljena upotreba na pornografskim stranicama i na stranicama koje šire versku, rasnu ili bilo koji drugi vid mržnje i slično.

Ukoliko ne želite da propustite sledeće objave o besplatnim korisnim stvarima sa Interneta, prijavite se na naš newsletter (ne prodajemo e-mail adrese, ne šaljemo spam mailove – čak ni čestitke za nove godine, božiće i rođendane – dakle, dobićete u inbox samo ono zbog čega ste se prijavili: mail svaki put kada bude objavljen novi tekst):

* obavezno popuniti


Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao biti koristan i nekom drugom, podelite ga s drugima. Ako imate još neke izvore odakle vi sakupljate besplatne fotografije, bićemo vam zahvalni ukoliko ostavite komentar.

Takođe, ukoliko postoji nešto što biste želeli da pronađemo besplatno za vas, napišite u komentarima.

Besplatne fotografije i ilustracije za vaše tekstove

17 thoughts on “Besplatne fotografije i ilustracije za vaše tekstove

  1. Ja bih dodao i Flickr slike sa Creative Commons licencom.

    Jedan od najlakših načina da nađete Flickr CC slike je preko alata PhotoPin.com, koji je besplatan, i koji vam generiše HTML link ka izvoru.

    Vrlo jednostavno rešenje, a ima jako lepih slika.

  2. Pravim sajt za salon mrsavljenja i zatezanja koze lica i tela kao i profesionalne masaze. Danima tragam za samo par dobrih fotografija,ali slabo ima izbora. Mozete li mi preporuciti gde da najpre pogledam,jer sam se vec umorila pregledavajuci fotografije? Zahvalna unapred. Ljiljana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top