Besplatne adaptivne (responsive) teme za WordPress blogove i stranice

Nakon spiska online kataloga sa besplatnim fotografijama, ovog utorka su na redu i besplatne teme za WordPress. Ne bilo koje teme, već one koje su responsive, odnosno adaptivne: automatski se prilagođavaju veličini monitora/displeja na kojem se prikazuju.

Upotreba mobilnih uređaja (posebno tablet i smartphone) je u stalnom porastu, u Srbiji se na mobilni telefon potroši jednako vremena kao i na gledanje televizije (6h), a 89% populacije uzrasta 15 i više godina poseduje i aktivno koristi mobilni telefon u privatne svrhe, čime je broj odraslih aktivnih privatnih korisnika dostigao 5,5 miliona (iz teksta Mobilni marketing se širi i u regionu, ali nedostaje edukacija).

Sve ovo vam ukazuje na to da je neophodno prilagoditi dizajn svake stranice/bloga na Internetu tako da on bude čitljiv i jasan sa koje god platforme da mu se pristupa. Jedno od rešenja jeste i mobilna verzija (postoje besplatni načini kako da napravite mobilni sajt), ali modernije, popularnije, lepše jeste da tema koju koristite bude responsive – adaptivna. Početak godine je idealno vreme da sredite dizajn svog bloga/stranice, a Šnajderaj vam pomaže u tome: donosimo nekoliko besplatnih WordPress responsive tema, kao i stranice na kojima sami možete odabrati neke druge.

Najjednostavniji način da testirate da li je neka tema adaptivna jeste da promenite veličinu prozora: testirajte na ovoj stranici, videćete da izgleda drugačije na raširenom prozoru nego na prepolovljenoj veličini, recimo, kao i ukoliko joj pristupate sa mobilnog telefona.

Uniqe (Blog/magazin tema)

uniqe

Moderan, pregledan i adaptivan dizajn – sasvim dovoljno da ovo bude vaša naredna tema koju ćete koristiti. Pogledajte kako izgleda Demo, ili preuzmite ovde.

Responsive (Poslovna tema)

responsive

Ukoliko volite minimalistički dizajn, ovo je prava tema za vas: bez suvišnih boja, jednostavna, moderna, pregledna, i – kako joj i naziv kaže – responsive, odnosno, adaptivna. Pogledajte kako izgleda Demo, ili je preuzmite odavde.

Respo (Blog/magazin tema)

respo

Još jedna minimalistička tema, odlična za blogove ili magazine. Pogledajte kako izgleda Demo, ili je preuzmite odavde.

Touchfolio (Portfolio tema)

touchfolio

Interesantna tema za one kojima je važno da predstave svoje proizvode/usluge kroz fotografije. Pogledajte kako izgleda Demo, ili je preuzmite ovde.

Grid (Portfolio tema)

grid

Još jedna portfolio tema, koja može biti interesantna recimo i modnim blogovima, ili kulinarskim blogovima, zbog načina na koji se prikazuju tekstovi na naslovnoj strani. Pogledajte kako izgleda Demo, ili je preuzmite odavde.

Ukoliko želite još tema, možete pogledati i:

40 Free High Quality Responsive WordPress Themes For Your Blogs – Smashing apps

35 Best Free Responsive WordPress Themes Of 2012 – Inspire First

21 Free Responsive WordPress Themes of High Quality – Pelfusion

Ukoliko ne želite da propustite sledeće objave o besplatnim korisnim stvarima sa Interneta, prijavite se na naš newsletter (ne prodajemo e-mail adrese, ne šaljemo spam mailove – čak ni čestitke za nove godine, božiće i rođendane – dakle, dobićete u inbox samo ono zbog čega ste se prijavili: mail svaki put kada bude objavljen novi tekst):

* obavezno popuniti


Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao biti koristan i nekom drugom, podelite ga s drugima. Ako imate neke izvore za kvalitetne responsive teme, bićemo vam zahvalni ukoliko ostavite komentar.

Takođe, ukoliko postoji nešto što biste želeli da pronađemo besplatno za vas, napišite u komentarima.

Besplatne adaptivne (responsive) teme za WordPress blogove i stranice

5 thoughts on “Besplatne adaptivne (responsive) teme za WordPress blogove i stranice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top