Nakon što ste prošle nedelje dobili lep izbor za nove i besplatne adaptivne WordPress teme za svoj blog, red je da te teme i napravimo funkcionalnim. Neke teme dosta dodataka imaju u sebi, ali to najčešće nije slučaj sa onim verzijama koje su besplatne. Zbog toga ovog puta donosimo listu obaveznih i, što je važno, besplatnih dodataka koji će vam pomoći u što boljem funkcionisanju WordPress blogova i sajtova.

WordPress SEO

Ovaj dodatak mora da se nađe prvi na listi, obzirom da je zaista najneophodniji od svih. Pomoći će vam da sredite meta-tagove kako bloga (kako vam se zove blog/sajt, koji mu je opis, ključne reči), tako i svakog teksta posebno. Zašto je ovo važno? Google (i ostali pretraživači) vas prepoznaje po tome – to bi trebalo da vam je dovoljno objašnjenje, zar ne?

preuzmi dodatak: WordPress SEO Plugin

Digg Digg

Kako bi se sadržaj sa vašeg bloga lako delio po društvenim mrežama, potrebno je da ima dodatak u vidu tzv. social share buttons, odnosno dugmiće za deljenje po društvenim mrežama. Jedan od najboljih dodataka koje sam ja imala prilike da isprobam i koji koristim na ovom blogu jeste Digg Digg. Imate izbor da li ćete da aktivirate tzv. floating odnosno plutajuće dugmiće – one koji će se kretati zajedno sa stranicom (lično, ne bih preporučila, jer se ne vide na manjim rezolucijama ekrana), ili normalne, one koji stoje na početku ili na kraju teksta (moja odluka je da ih držim na kraju, prosto – prvo je potrebno da pročitate tekst da biste znali da li ćete ga deliti ili ne).

preuzmi dodatak: Digg Digg Plugin

Facebook Debugger

Kada smo već kod deljenja po društvenim mrežama, a prvenstveno Facebooku, oni pomenuti meta-tagovi, odnosno ključne reči i nazivi tekstova se ponekad ne vide kako treba kada delite neki tekst na Facebooku. Sigurno vam se to dešavalo, što sa svojim blogom, što sa tuđim sajtovima, i onda je bilo potrebno da odete na Facebook Debugger i “peške” unesete link da ga oni “poprave”. Srećom, ima ljudi koji imaju sluha za ove probleme, kao što je Darko Mitrović (da, naš čovek), koji je napravio dodatak za WordPress koji rešava ove probleme.

preuzmi dodatak: Facebook Debugger Plugin

WP jQuery Lightbox

Ovaj dodatak radi nekoliko stvari, ali ona koja je najvažnija jeste da “popravlja” prikaz fotografija. Klikom na fotografiju ispod videćete kako to izgleda na primeru.

wordpress

Bez ovog dodatka, svaka fotografija koju postavite će se u najvećem broju tema otvarati u posebnom prozoru, ili čak u istom – i tako zbuniti čitaoce. Ovim dodatkom rešavate taj problem.

preuzmi dodatak: WP jQuery Lightbox Plugin

Most Shared Posts

Svi volimo da znamo šta se to najviše deli od naših tekstova po društvenim mrežama, a često se i posetiocio (pogotovo oni koji su tu prvi put) oslanjaju na te istaknute tekstove sa strane. Najjednostavniji način da im pokažete koji su to tekstovi jeste ovaj dodatak. Možete izabrati period – najdeljeniji u poslednjih 7, 10, n dana, meseci, godina.

preuzmi dodatak: Most Shared Post Plugin

About.me

Ovo je odličan dodatak ukoliko je u pitanju vaš lični blog – ja ga koristim na Sandra Kravitz Blog da se na jednostavan način predstavim čitaocima. Imate izbor da li ćete da koristite sve (ime, bio, linkove sa društvenih mreža) ili samo nešto od toga.

Potrebno je, svakako, da otvorite nalog na ovoj mreži ukoliko nemate (što vam toplo preporučujem, jer služi kao svojevrsna online vizit-karta: pogledajte moj primer).

preuzmi dodatak: About.me Plugin

Ovo su neki od najvažnijih dodataka koje biste mogli koristiti. Ima ih mnogo više, ali bi to bilo suviše dugo širenje teksta. Ukoliko imate neke svoje korisne dodatke – pluginove za WordPress blogove za koje smatrate da su neophodni, bićemo vam zahvalni ukoliko ostavite komentar.

Ukoliko ne želite da propustite sledeće objave o besplatnim korisnim stvarima sa Interneta, prijavite se na naš newsletter (ne prodajemo e-mail adrese, ne šaljemo spam mailove – čak ni čestitke za nove godine, božiće i rođendane – dakle, dobićete u inbox samo ono zbog čega ste se prijavili: mail svaki put kada bude objavljen novi tekst):

* obavezno popunitiUkoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao biti koristan i nekom drugom, podelite ga s drugima.

Takođe, ukoliko postoji nešto što biste želeli da pronađemo besplatno za vas, napišite u komentarima.