Zeleno, volim te zeleno

Ne, ovo nije post o mojoj autističnoj ljubavi prema svim nijansama zelene boje, već jedan mali ekološki apel. Neću smarati, obećavam, trudiću se da budem što konkretnija, bez uvrtanja, suvišnih objašnjenja i onog tako suvislog jahanja po ganglijama svih onih koji su tako srčano pro nešto, a contra nešto drugo. Moja zelena malenkost je samo pro life (ne u anti-abortus smislu, i o tome možda nekom drugom prilikom). Nego: zeleno.

Ne zeleno ekološki, kao: Jeej, vidite me, ja imam platnenu I’m green! torbu i svi ste vi loši što koristite plastične kese! To što kod kuće koristim tone još štetnijih hemikalija za pranje sudova, veša, ribanje pločica… to nema veze, na to ionako niko ne obraća pažnju – jer se ne vidi.

green_grocery_reusable_bag

 

Ne zeleno zdravo, kao veganski/vegetarijanski (vegeterijanski, od volje vam), kao: Jeej, ja ne jedem meso i ništa životinjskog porekla, jer su životinje divna, mala stvorenja, koje ljudi ubijaju zarad svoje ishrane, a mogu da jedu i biljke i prežive od toga (a to što nosim kožne patike, cipele, torbe… za čije potrebe se životinje muče mnogo strašnije od onih koje služe samo za ishranu, i što koristim kozmetiku koja ne samo da ima u sebi sastojke životinjskog porekla, već je i testirana na istim – guglajte malo, od guglanja niko nije umro – to, naravno, nema veze).

Zeleno koje je meni tema u ovom postu jeste zeleno, kao način života zato što tebi tako odgovara, a ne jer si pročitao/la negde da je sad jako popularno reći da si životinja-laver i plastična_kesa-hejter, a ispadneš budala.

Šta ja mogu da promenim kao jedinka? Hm, da vidimo… Sve?

Kada ustaneš ujutro i ideš da opereš zube, ne razmišljaš o tome da li komšinica Mara pere svoje, već higijenu održavaš po sopstvenom nahođenju. Zašto se onda za ostale stvari koje se tiču higijene okrećemo da vidimo šta rade drugi oko nas?

Rekla sam da neću daviti, pa ovde stavljam zaključak.

Nije poenta biti ekološki/vegetarijanski svestan jer je to sad in. U neke stvari treba zaista i verovati. 

Mislite o tome.

Naslovna ilustracija: http://www.goldengate.com.mt/

Zeleno, volim te zeleno

6 thoughts on “Zeleno, volim te zeleno

  1. Kratko i jasno, svaka čast! Ako ovaj tekst za nekoga predstavlja skakanje po glanglijama, onda ih on i ne zaslužuje. Zaista, u neke stvari treba verovati. Zemlja polako počinje da nam vraća za sve što joj radimo, a to ne mora da bude tako. Nije teško biti fin. :)

  2. >> Zemlja polako počinje da nam vraća za sve što joj radimo, a to ne mora da bude tako.upravo to.

  3. Nekako osećam da i tebi nedostaje moja bivša firma, kad već govorimo o kozmetici netestiranoj na životinjama i neživotinjskog porekla. Šmrc. :(Zeleno je život – bili u pitanju poezija, ekologija ili estetika. Kad bi svi to shvatili, ne bismo više imali na koga da besnimo……ali što bi nam bilo lepo…eh.

  4. može da se nađe sve i svašta lepo i ne testirano, a da pri tome nije skupo uopšte – samo ako se čovek malo potrudi.a kada bi svako, za početak, čistio ispred svog dvorišta, cela ulica bi bila čista, ne? ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top