Decembar je, počinje sezona lova na drveće. Svakog decembra u Srbiji se poseče oko milion stabala mladih četinara, prvenstveno smrče i jele (izvor). Mi nemamo vremena da se bavimo time, jer u decembru potrošimo duplo više nego što zaradimo u oktobru, novembru i decembru zajedno, pa se od toga oporavljamo do marta. U decembru su slave, u decembru su blagdani, božići, hanuke, nove godine. Kupiti svima poklone, odenuti se za tu najluđu noć, pojesti, popiti, platiti, potrošiti. I poseći makar jedno mlado drvo. Nije u redu da trpeza bude bez prave jelke, a pošto je nećemo saditi kasnije, jer nemamo gde – a ko je lud da nosi jelku do Gradskog zelenila?! dovoljno je što smo je kući doneli, naravno da ćemo kupiti onu otfikarenu. I tako puta milion.

U međuvremenu u Beogradu

Za četvrtak 15. decembar zakazana je sednica Skupštine grada Beograda na kojoj će se odlučivati o Planu detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara. Pred odbornicima će se naći verzija koja podrazumeva seču velikih delova Zvezdarske šume radi probijanja saobraćajnice i uspostavljanja trase turističkog voza, ali i izgradnju stambenih, javnih i poslovnih objekata. Prema predviđenom Planu sprema se do sada neviđeno uništavanje zelenih površina u Beogradu, naspram čega će uništenje drvoreda od nekoliko stotina platana u centralnom beogradskom bulevaru izgledati naivno. U ovom slučaju, postoji realna opasnost da će više od 70.000 kvadratnih metara zelenila u park-šumi Zvezdara zameniti stambeni i poslovni prostor, javni objekti i kompleksi, a i crkva će dobiti svoj ničim zasluženi posed od oko tričavih 500 kvadratnih metara (izvor).

Prvo, razumem da ovo pogađa samo Beograđane i da se, vrlo verovatno i potpuno razumljivo, niko sem njih neće potresti oko toga.

Drugo, razumem i da Beograđani imaju pametnija posla, nego da se mlate sa idejama svojih preuzvišenih vlasti, jer treba smisliti kako kupiti sve planirano u decembru, a onda preživeti januar.

Pošto vas baš briga za beogradske šume i probleme i bahatost i seču knezova, pardon, drveća, vraćamo se u studio, gde je tema i dalje samo jedna jelka, bez busena.

Samo živo drvo je dobro drvo

slogan je kampanje Mladih istraživača Srbije, pokrenute još 2009. godine, sa ciljem da sve nas kojima decembar služi za kićenje jelki zamole da porazmislimo o tome vredi li život jednog drveta tih 15 dana hvaljenja okićenom prirodnom jelkom.

Istina je da je veliki deo jelki koje se nađu na tržištu odgajan samo za to – to su najčešće tri godine stare jelke, odnegovane na plantažama za ovu posebnu priliku. Istina je i da veliki broj ljudi koristi praznike da zaradi tako što će otići u šumu na lov na jelke, poseći prve koje mu padnu šaka i poređati ih pred tezgom na pijaci. Inspekcija bi trebalo da ovo proverava, a znamo svi kako sve funkcioniše u Srbiji, pogotovo inspekcija, pa to dalje neću komentarisati.

Jedno drvo, pa šta?!

Pa ništa, da. Imamo mi važnijih stvari o kojima ćemo misliti. A bićemo zeleni onda kada je to u trendu.

Odbijam da budem u trendu i odbijam da zbog jedne kobasice koljem celu svinju, pardon, zbog 15 dana sečem celu jelku. 

A vi kako hoćete.

Dobro drvo

Izvor: www.mis.org.rs