A sada vesti iz kurtule

Da vam Zmua kaže nešto po pitanju sveopšte (ne)kulture koja se nadvila nad ovim područjem kano neka Sukuba, pa uzjahala i ne silazi sa čardaka, da ne bi nanulama klepetala i probudila sina Radovana, što je sinoć dohodio, a već se jutros u boj sprema – zalud preti ponor pakla, zalud vatra groma, niko nema što Srbin imade.

I, koliko vas je razumelo ovo iz prvog pasusa? Znate li šta je Sukuba? A koja je pesma Ne klepeći nanulama? Za Sokola i da ne pitam, sramota je spomenuti da se neko jošte seća partizanskih pesama. Al’ zato imamo četničke, koje niko nemade drugi.

Šali se Zmua.

Računam na to da mene čita fin neki svet i da sve odgovore zna. Jedna od vas je dugo nosila online nadimak Succubus. I idemo u kafane zajedno, pa znamo da klepećemo u istom ritmu. I svakom je barem jedan deda bio komunjara. I barem jedan četnik. Barem neki tamo, pozajmljeni, deda-ujak. Ako nemamo onog rođenog, a potreban je za priču.

Elem. Vesti iz kurtule. Zato što znam da ćete razumeti.

Zašto se plašimo kulture? Zato što imamo traume od nje! Zaista ne znam odakle meni ljubav prema klasičnoj muzici. Niti razumem kako je iko sa ovih prostora uspeo da je zavoli. Ama, ovde nikad niko nije vezivao klasiku za nešto lepo, prijatno, slušljivo, nešto u čemu se uživa! Ne, klasiku smo uvek vezivali za – Dan žalosti.

Kako se u Jugoslaviji, kasnije Srbiji, proglasi neki dan žalosnim, tako sve tv stanice redom – aj vadi onaj snimak iz Kolarca

I kako iko posle višedecenijske torture živaca svakim danom žalosti proglašenim tako iz najrazličitijih razloga nauči da uživa uz klasičnu muziku?!

– Mamaaaa, ja bih crtani! – Nema, danas je dan žalosti, samo klasična muzika.

– J*em ti i dan žalosti i radosti i oca i sina i svetoga duha, nema mi derbija danas! I kakva je ovo glupa muzika?!

A sada vesti iz kurtule.

 

Svadba decenije – Ceca i Arkan. Najzapamćeniji koncert – Lepa Brena i Slatki Greh u Bugarskoj. Ah, i Bijelo Dugme na Česmi. Ličnost godine – Jelena Karleuša. Tv stanica – Pink. Emisija – Nedeljno popodne kod Lee Kiš. Obrazovna emisija – Dvorska Farma, na Parove razbroj’s! Školski program – Grand Šou. Dečiji program – Pikaču u borbi protiv vetrenjača, potpomognut Teletabisima. A sve to dok selo gori, a bela lađa tone, u nekom boljem životu sa srećnim ljudima.

WoWiM tE, b00daL0 mawa!

A sada vesti iz kurtule.

Opstanak. Muzički tobogan. Zlatno zvonce. Zmajeve dečije igre. Brankovo kolo. Sterijino pozorje. BEMUS. FEST. Na slovo, na slovo. Branko Kockica. Guta Poštar. Otkrivalica. Metla bez drške.

Žvazbuka.

A sada vesti iz kurtule. Pardon. Kurtule.

Mislite o tome.

A sada vesti iz kurtule

5 thoughts on “A sada vesti iz kurtule

  1. Jao i smešno je i tužno u isto vreme. Ako smo mi (kulturni) stvarali ovaj svet u kom živimo, na šta će ličiti za 10-ak godina kad počnu kurtulni da ga preuzimaju?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top