Drage ženturače

uz dužno poštovanje izuzecima, umesto što širite maloumne mejlove, onu ‘borbu’ protiv raka i nazive pića, posetite LEKARE, zakažite PREGLEDE i po mogućstvu snimanje spravom koja se odaziva na ime MAMOGRAF! Vaš mrtvi status vas NEĆE izuzeti iz statistike gde svaka peta žena bla, ali pregled HOĆE! Kada nešto za promenu URADITE, skenirajte NALAZ i okačite. MOŽDA ćete uticati i na svest drugih. Ako imate svoju.

Aleksandra Karan

I, dobro, smete li da priznate (ako ne javno, onda sama sebi) kada ste poslednji put bile na pregledu tih lepih dekoltea i isfriziranih međunožja? Hihi haha jao, međunožje, hajde da se smejemo sad ovome i ne čitamo post dalje haha hihi.

Dobra osobina, a ujedno i loša osobina, raka grlića materice jeste ta što može biti bez simptoma 5 godina, pa i duže. (Dobra osobina, jer ovo takođe znači da može biti izlečiv, ukoliko se otkrije na vreme)

Pet godina.

Toliko imate vremena da ga otkrijete na vreme.

Načelnik prokupačke službe za Zdravstvenu zaštitu žena Zdravstvenog centra Toplica Branislav Ivković izjavio je danas (24.02.2010. prim.aut.) da je Srbija prva u Evropi po smrtnosti obolelih od raka grlića materice i upozorio da su loša obaveštenost i slaba kontrola glavni razlozi za to.

Šta vam ovo govori? Sramota, je l’ da?

Da li ste bile u poslednjih 5 godina na ginekološkom pregledu? Jeste li uradile čuveni Papa-Nikolau test?

Dobra osobina, a ujedno i loša osobina, raka dojke jeste ta što može biti bez simptoma 8 godina, 10 godina, pa i duže. (Dobra osobina, jer ovo takođe znači da može biti izlečiv, ukoliko se otkrije na vreme)

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Zoran Rakočević kaže da je najbolji primer koliko kod nas nije zastupljena prevencija podatak koliko žena oboleva od tumora dojke.

“U Srbiji više od 60 odsto žena se javlja lekaru kada je tumor veličine između dva i dva i po centimetra i kada već postoji širenje bolesti. Kada se žena javi sa tumorom dojke čija veličina nije veća od deset milimetara, izlečenje je veće od 95 odsto. To važi i za gotovo sve ostale vrste tumora”, rekao je prof. dr Rakočević.

Osam godina da se otkrije na vreme.

Samo 20 odsto obolelih od raka na vreme se javi lekaru, pa kod nas smrtnost od ove opake bolesti raste 1,3 odsto godišnje dok u Evropi opada. Stručnjaci upozoravaju da se ranim otkrivanjem malignih oboljenja može pozitivno uticati u čak 80 odsto slučajeva.

Hajde da ne stavljamo kopiran/nalepljen tekst na status.

Hajde da pošaljemo ovaj tekst svojoj devojci, sestri, mami, tetki, svakoj devojci i ženi koju poznajemo.

Hajde da odmah pozovemo lekara i zakažemo pregled, i za sebe i za svoju majku. I sestru, i svaku dragu drugaricu.

Hajde da ne skupljamo pare za operacije.

Lakše je pozvati korisnički centar. Besplatno je!

Novosađanke: Pregled se zakazuje preko Call centra, a može ga zakazati sam pacijent, komšija ili bilo koji srodnik. Izvolite link za Službu za zdravstvenu zaštitu žena.

Ako žene iz drugih krajeva Srbije imaju problem da pronađu telefone, neka mi se jave, staviću ih ovde.

Nema izgovora.

Neka vam zakazivanje pregleda bude prva sledeća stvar koju ćete uraditi.

Kada se žena javi sa tumorom dojke čija veličina nije veća od deset milimetara, izlečenje je veće od 95 odsto. To važi i za gotovo sve ostale vrste tumora.

Mislite o tome.

I uradite nešto protiv statistike!

DODATAK: Ako vam ja nisam bila dovoljno ubedljiva, ovaj tekst sigurno hoće: Žena hrabrost by Mooshema

Drage ženturače

45 thoughts on “Drage ženturače

 1. Predlažem ti jedno: da opišeš kako izgledaju ti tupavi mejlovi, jer se kladam da ima i onih koji nemaju pojma o čemu se radi. Sve ostalo stoji.

  1. ne, ja mislim da je bolji predlog da postavim fotografije kako izgleda karcinom dojke i grlića materice, misliš li da bi ih to opametilo?

 2. Hmmm…sve stoji, i iako ja prva mogu da se pohvalim zaista redovnim odlascima na sve sistematske preglede, onaj deo "pozovite odmah" i nije baš moguć…Da li si pokušala da zakažeš kod, recimo, ginekologa? Zakazuje se isključivo petkom, od 7 ujutru, s tim što u 8 više nigde nema termina. Ok, ustani u 7. Ali šanse da dobiješ vezu i nisu baš najbolje.
  Da zanemarimo i to, da si uporna i zakažeš, onda odeš kod nekog nezadovoljnog, nadrkanog doktora, gde se red, iako imaš zakazano, čeka satima,i koji će te otaljati, i posle ćeš sama satima da istražuješ na netu šta bi to od analiza trebala da odradiš, i otići privatno.
  Ne kažem da ne treba ići kod lekara, naprotiv…ali da je baš lako i jednostavno otići, nije.

  1. pa da, ali vidiš – najgore od svega jeste što kad nekom zaista zatreba, prolazi kroz sve to isto – samo bolestan.

   zdrava zakažeš, pa nek bude i za pola godine, dobro je.
   a zamisli šta znači i tri dana kada sumnjaš na nešto?

  1. ima, zove se ultra-zvuk.

   a stavljanje sise u metalni sendvič na par momenata je ipak bolje od satare koja seče sisu, ne?

   nisam surova, samo realna.

 3. Lepo rečeno.
  Što se tiče Beograda, u svakom domu zdravlja je moguće obaviti preglede, preporučila bih DZ Stari Grad iz razloga što imaju sjajne programe koji se odnose na preventivu, podsećaju te kao pacijenta da je npr vreme da uradiš Papa Nikolau i slično. Ultrazvuk nikada nije problem uraditi, još ako kažeš da je hitno, obrazložiš zašto, možeš ga uraditi isti dan. Koliko sam upućena oni su jedini DZ koji funkcioniše na taj način i nije važno da li imaš prebivalište na toj opštini, možeš biti kod njih. http://dzstarigrad.org evo sajta
  Ah da, čekanje na red što bi se reklo je u trajanju od 5-10 minuta uz izvinjenje.
  Mene su redovni pregledi na neki način spasili, imala sam dva benigna tumora, sada imam samo jedan. I tog jednog ću se uskoro rešiti :)

   1. Prva shvatam bitnost stvari, iz nazalost licnog iskustva…uprkos redovnim kontrolama, i iako je otkriven u najranijoj fazi, moja majka je izgubila borbu sa istim posle 7 god.
    i pored toga sto je zdravstveni adnik i sto su joj sve analize i kontrole bile dostupne i pored svesti , izgubila je….

    iako je sestru i mene vaspitala i usadila nam svest o redovnim kontrolama, izgubila je.
    ma ne interesuje me vise da se mlatim po kojekavim onkologijama i da me pipaju kojekakvi doktori kad mi isto dodje, samo cu produziti agoniju. uvek se isto zavrsi, samo pre ili kasnije.
    lep pozdrav

 4. Da, ovo bi trebalo da je opšta kultura, ali na žalost nije.
  Pored ovoga što si navela, dodala bih samo da bi na 2 godine trebalo raditi kompletan sistematski pregled (za mlađe od 40, ovi preko bi trebalo i svake godine). Često to organizuju i firme, ali ako nemate tu privilegiju sami bi to trebali da organizujete. Preventiva je čudo! I tu ni muškarci nisu izuzeti!

  1. pa istina, da.
   nekada su postojali obavezni sistematski pregledi.
   "preko" je nemoguće bilo kako se osigurati, ukoliko ne radite sistematski pregled na svakih godinu dana – kad god se obnavlja ugovor o zdravstvenom osiguranju.

   samo je ovde sve zapećak…

 5. Ja idem redovno na preglede, ali ne ponosim se speijalno time jer to smatram licnom kulturom, a ne necim vanserijskim. Nije bas uvek zgodno zakazati (ne javljaju se, nemaju termin, ceka se i kada imamo zakazano…), ali to se radi jednom, eventualno dva puta godisnje. Pa mozemo da izdvojimo jedan dan za takve stvari ma koliko bile zauzete. To je par sati, a moze nam itekako produziti zivot.

  1. pa upravo to, da – nije to nešto za ponositi se ili ne, tako bi trebalo svi da radimo.
   nije mi jasno kako neko može biti toliko ležeran po tom pitanju…

 6. Ovih dana svaki čas očekujem da čujem da je moja prijateljica (40 godina), konačno našla mir. Trenutno joj morfijum daju intravenozno, polusvesna je, ima dekubituse, rane od ležanja. Nepokretna. I mozak posustaje. Otkrila rak desne dojke u 3. stadijumu, tek nakon što je desna ruka počela nepodnošljivo da je boli i otiče.

  Prošlog meseca umrla mi je prijateljica (45 godina) i su svi odahnuli jer je konačno dočekala mir. Nakon 12 godina borbe, poslednjih meseci je ležala u privatnoj bolnici da je ne gledaju dve ćerke kako nestaje i više ne zna kako se zove.

  U septembru 2009. godine, umrla je jedna od mojih najboljih prijateljica, žena koja je činila deo moje biografije. Ovaj post sam napisala kada je prvi put odlazila, pre nego što je konačno i otišla. Borila se 5 godina, kao lavica, čekajući da joj ćerka postane punoletna. Onda je rekla mužu: ne mogu više. I, otišla. http://www.mooshema.com/2009/08/07/zena-hrabrost/

  1. uh, jako potresno. baš mi je žao…

   a čitala sam taj tekst, sada si me samo podsetila da sam mogla i da ga linkujem u tekstu – to ću i da uradim, kao napomenu.

   moja je ujna umrla pre 10ak godina, kada joj je ćerka bila 4., a sin 3. razred…

   tetka na vreme otkrila, operisala se, za dan bila kod kuće, redovno ide na kontrole i, hvala kome god, sve je u redu.

 7. Kao i uvek pravo u centar! Odmah svi na zakazivanje…. ako živite u Novom Sadu,Beogradu i sl…Ako kojim slučajem živite na selu,molim vas prvo idite kod "običnog" lekara da vam da uput,pa onda zamolite nekog da vas odveze na pregled ili se same odvezite,ili ga prvo zakažite ne znam kako ide.Možete i da odete kod privatnika to vam je oko 4500 dinara,ako imate novaca,ako nemate onda zaboravite na privatnika.
  Nemoj pogrešno da me shvatite,zdravlje je najbitnije.Uzmite slobodan dan pa umesto kod frizera idite kod ginekologa!
  Neće niko drugi mesto vas,samo će posle ako vam se ne daj Bože nešto desi da vas sažaljevaju.
  Priznajem ni sama nisam otišla sigurno dve godine.
  Hoću ja,zapisala sam na podestniku.Sigurno hoću.

 8. Svaka čast na tekstu! Za sad nisam lenja sa pregledima, možda lenjost ide sa godinama… Samo bih da dodam da mamografiju ne bi trebalo da rade žene mladje od 45-50god. Do tada uz i samopregled. Ja sam sa 21god nailazila na podsmeh lekara kad sam tražila papa test. Menjala sam dr posle takvih reakcija, 2god za redom. A tada sam još čula priču o devojci od 20god koja je umrla od komplikacija raka grlića materice. Nikad nije prerano, ali može biti prekasno!

 9. Prvo, odlican text. Zatim, zao mi je sto nemate vise komentara. Pre godinu dana da me moja cerka nije naterala da posle 10 godina konacno odem do ginekologa, odlicnog dr Ratkovica iz DZ Stari grad, ko zna…on me poslao na kontrolu u bolnicu, izvrstan lekar mi uradi konizaciju i na odsecku se pojave kancerogene celije. Duffff u glavu. "Stigli ste na vreme. Da sam malo dublje zasekao siguran sam da se te celije ne bi pojavile po obodu isecka.Uradicemo rekonizaciju" – rekao mi je moj hirurg u bolnici.
  Posle najkraceg vremena ponovo sam otisla na tu intervenciju. Proslo je godinu dana, idem na redovne kontrole. Nije bilo potrebe ni za hemoterapijom niti zracenjem. Kazu da sam stigla na vreme.
  Zaista valja otici.

  1. u ns-u ima privatna ambulanta koja za 1000 dinara ponedeljkom, sredom i subotom radi UZ dojke
   to, rekla bih, nije neka velika suma
   ne znam odakle si, ali verujem da i u tvom mestu postoji neka ambulanta sa tim i takvim popustima i akcijama…

   puno sreće

 10. Hvala, draga! Sve nameravam da odem, a vreme prolazi neosetno.. I onda naidjem na ovaj tvoj tekst. I odmah odem kod doktora, u DZ. Sutradan ujutru. Nisu hteli da me prime, guzva, pa zakazi.. I navalila sam. I primio me je doktor odmah. I znam da ne bi otisla sutradan i bila tako uporna (dosadna) da nisam procitala ovaj tekst… Ljubim te bas, bas u tu tvoju pametnu i mudru glavu! :*** (Blog ti poljubim!) A sta je doktor rekao, e to bas necu ovde da vam kazem, nikome… :PP

  1. :))) nadam se da je rekao sve nešto dobro i okej :)

   drago mi je da sam pomogla – prosledi dalje ova tekst svima na koje misliš da bi mogao uticati

   važno je voditi računa o sebi…

 11. Pingback: internet marketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top