Generacija Y: Nova vrsta radne snage

Nemam običaj da ovde postavljam prevode tuđih tekstova (izuzetak je do sada činio samo Komentar o filharmoniji), ali me je ovaj tekst poprilično zaintrigirao. U pitanju je osvrt na generation gap, odnosno generacijski jaz koji se javlja između današnjih dvadesetogodišnjaka i generacije njihovih roditelja: jasno je da tehnološki napredak donosi nove izazove za sve, pitanje je samo koliko će ko uspeti da drži korak sa njim.

Na treninzima i obukama koje sam držala srednjoškolcima bilo mi je poprilično komplikovano da im objasnim šta je bio dial-up i što smo svi gledali u Download Accelerator Plus kao u ultimativni predmet obožavanja – jer je skidanje muzike bio višesatni poduhvat.

A ja sam starija od njih tek 12-15 godina. I ja se vodim, kao i oni, kao Generacija Y.

Generacija Y, ili Milenijum generacija, najčešće podrazumeva sve rođene osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka – poslednje generacije rođene u XX veku. U Srbiji tek potonji, ali u razvijenom svetu i oni rođeni osamdesetih odrastaju okruženi digitalnom tehnologijom, novim načinima komunikacije i medijima, što je unelo znatno drugačije poglede na sve aspekte života, a što je opisano u tekstu, koji prenosim u nastavku:

“Pedeset procenata svetske populacije je mlađe od 30 godina. Generacija Y (ipsilon) je prva generacija koja odrasta uz tehnologiju: oni su upoznali tehnologiju pre nego što je ljubavna romansa ušla u njihov život. Oni su tzv. digitalni urođenici  – čitav njihov društveni život se nalazi na društvenim mrežama. A to, naravno, utiče na njihovo ponašanje, na njihove stavove i na očekivanja…. pogotovo na njihova očekivanja  u pogledu budućih poslodavaca. Utisak je da novac nije primarni motivator ove generacije.

Cisco je nedavno objavio svoj Connected World Report, čiji su rezultati poprilično šokantni. Od 2,800 studenata i mladih profesionalaca ispod 30 godina starosti, sa teritorije 14 različitih zemalja, čak jedna trećina njih je izjavila da stavljaju slobode po pitanju naloga na društvenim medijima, korišćenja različitih uređaja i mobilnosti posla iznad pitanja mesečne nadoknade.  Tokom razgovora za posao, njih 64% će pitati poslodavca o uslovima korišćenja društvenih mreža na poslu, a 24% navodi da im je odgovor na ovo pitanje ključni faktor pri odlučivanju da li da prihvate poslovnu ponudu ili ne. Takođe, visoko se rangira i mogućnost rada od kuće.

Studija Generacija Y i Fejsbuk (Generation Y and Facebook study) pokazuje da pripadnici Generacije Y  koriste svoje mreže i profile kao nastavak na poslovni deo svoje ličnosti. Iako koriste Fejsbuk najčešće za povezivanje sa porodicom i prijateljima, nesvesno spajaju poslovno i privatno. Iako 64% ispitanih pripadnika Generacije Y na svojim profilima nema upisano ko im je poslodavac, ipak će u proseku dodati 16 svojih saradnika u svoju grupu “prijatelja”.

Pored ovoga, studija nedvosmisleno pokazuje da mladi poseduju duh preduzetništva te zajedničke stavove ka lojalnosti svom poslu. “Vlasnik” (Owner) je peta najpopularnija poslovna titula na njihovim profilima na Fejsbuku. Oni koji postanu radna snaga, provedu u proseku malo iznad dve godine na svom prvom zaposlenju, i često će menjati poslove u svojim karijerama.

Ove dve studije pokazuju da će kompanije, ukoliko žele da angažuju mlade talente, morati da pokažu poverenje u svoju mladu radnu snagu, te da dozvole Generaciji Y da se ponaša preduzetnički u okviru kompanije, tako što će im davati kontrolu nad njihovim vremenom i aktivnostima.

Svakako, kompanije su zabrinute. Kako prikazuje Palo Alto Networks, kompanija koja se bavi mrežnom sigurnošću, upotreba društvenih mreža na poslu je skočila za 300% za samo godinu dana. I dok su kompanije zabrinute za sigurnost, kao i za rizike po produktivnost koje sa sobom nosi korišćenje društvenih mreža (pa tako neke kompanije i zabranjuju upotrebu istih), stav je da bi trebalo da prihvate korišćenje društvenih mreža više kao deo stila života, nego kao ometanje.”

Photo: millennialleaders.com

A šta kažu srpski poslodavci? Dajete li svojim zaposlenima ove slobode, i razumete li njihove potrebe za neprestanom povezanošću sa svima?

Zaposleni pripadnici Generacije Y, imate li slobode u korišćenju društvenih mreža? O biranju posla mislim da kod nas nema smisla previše govoriti, jer je tržište rada potpuno van balansa, a u korist poslodavaca, tako da retko ko ima mogućnosti da bira posao prema aspektu korišćenja društvenih mreža. Ili grešim?

Original možete pročitati ovde

Generacija Y: Nova vrsta radne snage

5 thoughts on “Generacija Y: Nova vrsta radne snage

  1. To su neki trendovi koji vladaju u svetu, a kod nas je pitanje da li će ikada doći. Sa nezaposlenošću koja je veća od 20 posto, niskom kupovnom moći, i lošim trendovima u obrazovanju, možemo samo da gledamo i da im zavidimo izdaleka.

    1. @Sandra9900 A zamisli sad “našu decu”, koja rastu isto tako okružena svim gedžetima, digitalizacijom života i svime ostalim, a ne mogu da se razvijaju na isti način kao oni u razvijenim zemljama. Biće tu svega…

  2. Stariji kolega ima sad već poveću decu, srednjoškolci, naime otupeli su nam jezici objašnjavajući im da FB nekada nije postojao, da preteče social networka bili su forumi, koji i dalje zbog svoje specifičnosti postoje i opstaju.Da svoje želje, simpatije i osećanja treba da iskažu off-line a ne da “lajkuju” “poukuju” itd. Da je normalno da na prvu od devojke dobiju korpu, i da to nikako ne znači da se “on” “njoj” nesviđa nego da mora malo više da se potrudi i animira.

    1. @cifra78 Pa istina, da – kao što rekoh, ja sam od te dece starija 15-ak godina, a razlika je odveć velika. I to će biti sve veće, rekla bih.

  3. Ja sam 89 godiste i uzimam hiljadu evra na svaka tri meseca zahvaljujuci facebooku. Radim neke kampanje i gluposti u sustini a posla ima gomilu i pare su ogromne. Ko ne ume od moje generacije da se snadje i da zaradi na osnovu face-a gde provodi 94754856 sati nedeljno taj je glup. Super text, poz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top