Sve je više korisnika koji Internetu pristupaju preko svojih mobilnih telefona i tablet računara, i odavno je već neophodno da svaka web stranica ima i “izgled” optimizovan za pristupanje i sa pomenutih uređaja. Postoji više načina da to uradite i sa svojim sajtom, a jedan od njih je i odlično besplatno rešenje, napravljeno u saradnji kompanije Google sa DudaMobile.

Nije neophodno da poznajete programiranje, kodiranje, web dizajn. Čak ne morate znati ni engleski jezik, potrudiću se da u tekstu opišem svaki korak, tako da može da ga prati bilo ko – zaista je maksimalno uprošćena procedura.

Prvo, idite na Mobilize your website now i pišite URL (adresu) sajta kojem želite da napravite mobilnu verziju:

Bićete prebačeni na sajt u kojem se vrše podešavanja, a koji će vaš sajt vrlo verovatno prepoznati kao blog, ukoliko je na WordPress platformi, i to vam i ponuditi kao predefinisano podešavanje. Moj izbor je bio da zadržim to, i odaberem najminimalniju moguću temu – oni koji ovo čitaju preko svog telefona su verovatno zadovoljni belom pozadinom i crnim slovima. Nisam koristila fotografije ili suviše detalja, prosto zastupam mišljenje da stranicu u mobilnoj verziji treba “olakšati” što je moguće više, kako bi bila što jednostavnija za rukovanje (mobilni telefoni nemaju miša i tastaturu, tableti nemaju miša, nego je navigacija – vaš prst).

Biranje teme je zaista jednostavno, a koju god da izaberete možete je kasnije podešavati (boje, fotografije, pozadina, linkovi, font…). Kada izaberete temu, kliknete na Next i pojaviće vam se podešavanja za naslov bloga, pozadinu, tekstove i komentare.

U sekciji Edit Header & Logo podešavate da li će vam se prikazivati logo ili ne, šta će pisati kao naslov bloga, font, boja i ostalo. Sekcija Eidt Blog Home Page uređuje naslovnu stranu bloga, takođe: font, veličinu slova, boju. Edit Blog Posts uređuje kako će izgledati pojedinačni tekst na blogu – obratite pažnju na ovo, jer ljudi najčešće na vaš blog dolaze preko nekog linka do konkretne stranice – teksta. I na kraju, Edit Comments rešava izgled komentara (font, boja, veličina teksta).

Potom ćete sačuvati podešavanja, i bićete upućeni da na svom blogu instalirate plugin – dodatak koji omogućava da sve ovo radi kako treba, odnosno, da se po pokretanju vašeg bloga sa mobilnog uređaja uključi automatski redirekt na mobilnu verziju sajta.

Dobro je znati i ovo:

  • sa jednom mail adresom je moguće registrovati samo jedan sajt,
  • jednom nedeljno će vam stizati na mail statistika posećenosti sajta, koju u svakom momentu možete proveriti i logovanjem na svoj nalog DudaMobile,
  •  za sve dodatne informacije, biće ipak potrebno da znate engleski :) imaju dosta dobro urađenu Support stranicu, pa se raspitajte dodatno o svemu što vas zanima.

Da li ste probali i, ako jeste, kako vam se čini?

Ukoliko ste koristili ovaj ili neki drugi način za optimizovanje stranica za mobilne uređaje, podelite to u komentarima.

Ukoliko ne želite da propustite naredne tekstove, prijavite se na newsletter (ne prodajemo e-mail adrese, ne šaljemo spam mailove – čak ni čestitke za nove godine, božiće i rođendane – dakle, dobićete u inbox samo ono zbog čega ste se prijavili: mail svaki put kada bude objavljen novi tekst):

* obavezno popuniti


Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao biti koristan i nekom drugom, podelite ga s drugima. Ukoliko imate predlog ili pitanje, ili ukoliko želite da predložite sledeći tekst, ostavite komentar ispod teksta.