Ne postoji opravdanje za nasilje nad ženama

Od početka 2012. godine, u Srbiji je čak 29 žena ubijeno rukom svojih bivših ili sadašnjih partnera, a svaka treća žena je doživela neki oblik nasilja. Ne koriste se samo noževi, sekire, pištolj, nego i gole ruke, pa je tako i dvadesetpetogodišnja devojka pretučena na smrt. Broj prijava nasilja u porodici je iz godine u godinu veći, a najviše prijava stiže iz Beograda, Pančeva, Novog Sada i Niša (mišljenja sam da nisu muškarci u ovim sredinama nasilniji nego drugi, već da su žene iz ovih gradova spremije da prijave nasilnika). U istom tekstu se navodi i ovo:

Čak 54 odsto žena u Srbiji u svom životu ima iskustvo nasilja u porodici, a 38 odsto žena trpi nasilje u porodici u ovom trenutku. Prošle godine čak 28 žena su ubili njihovi partneri, muževi ili bivši muževi. Postoji raskorak između broja prijavljenih i broja procesuiranih slučajeva. Mnogo prijava ne dođe do pravosuđa jer žrtva odustane.

Svaki put kada pomene se zlostavljanje žena, uvek se kao kontraargumenti navode iste rečenice:

  • Zašto ostaje sa njim?!
  • Žene same biraju idiote.
  • Neću da se mešam, kad ona ne traži pomoć.
  • Ako pozovem policiju, ili neće izaći, ili će napraviti zapisnik i otići.
Photo: http://andreasmoser.files.wordpress.com

Nažalost, vaše nereagovanje nije opravdano ovime. Isto su tako, verujem, razmišljale i komšije one nesrećne devojke iz Novog Sada. Kao i komšije nožem ubijene OsiječankeNije moj problem. Neko drugi će pozvati. Možda se igraju. Što da se mešam? Policija ionako ništa neće uraditi.

Ne jednom sam čula da su se i sami policajci koji su izašli po pozivu podsmevali, govorili da je sama kriva/tražila. Ne jednom sam čula da je nekad neophodno udariti ženu, jer joj se drugačije ne može dokazatiJer izazuvaju. Jer su histerične. Jer su dosadne, gunđaju, zanovetaju.

Okretanje drugog obraza ne rešava problem

Šta mislite da je onda rešenje? Da pretučena žena plati nekog profesionalnog tabadžiju da prebije njenog muža? I tako nek idu u krug dok jedno ne bude prebijeno na smrt.

Ne.

Rešenje je u podizanju svesti u društvu, da ne postoji opravdanje da se podigne ruka na slabijeg. Da se batine ne zaslužuju.

Niste se opravdali time što ste (sami sebi) rekli: Sama je birala. Nije vam opravdanje ni to što ste odmahnuli rukom i rekli Ma, policija ionako neće ništa uraditi.

Da li biste vi to prihvatili kao izgovor da je vaša sestra/majka/drugarica prebijena na smrt?

Nisam ni mislila.

Ne postoji opravdanje za nasilje nad ženama

One thought on “Ne postoji opravdanje za nasilje nad ženama

  1. RainDogAko cemo tako , evo:Stedeci na el.energiji zaista sam smajno racune, ali se oni preklapaju jer ne zelim da stedim kad su mi deca, zena (i ja)u pitanju, pa ne stedim na grejanju stana. Klima mi radi stalno kad je nedovoljno toplo. Kad je benzin u pitanju, ne stedim jer zena stalno vozi auto, ali sam ustedeo ja jer od septembra idem autobusom, sto se drasticno odrazilo na moj budje Uspeo sam cak da skinem jedan dug na jednoj kartici Verovao ili ne, ali je to prava istina Za ovakvo ponasanje ima udela i Oremilak koji mi je jednom prilikom rekao: Sedim i cutim! E pa i ja sedim i cuti, ali u stanu gde su mi stedljive sijalice, gde koristim plin na sporetu, gde ne izvodim vise besne gliste sa kojekakvim perverzijama i slicno Sedim i cutim neko vreme, idem autobusom vec nekoliko meseci, planiram da ostavim cigarete, a sve novce naravno necu ustedeti, nego cu trositi sa zadovoljstvom na decu i neke druge uzitke Znam da je ova akcija iritirajuca, ali ako se sve sistematski prekontrolise i azuzrira, veruj mi da ima pomaka i velikih Jedino mi je krivo sto sam kreten pa nisam sebi kupio zimske cipele pred zimu misleci da ustedim na sebi a potrosio sam nekoliko pari na kojekave druge gluposti Od tri auta , samo jedan vozimo , a ja gledam sto vise da idem pesice, verovao ili ne Pitaj Suske, juce smo isli prvi put pesice kod nje Promena, ali velika Izgleda smesno, ali smo se lepo prosetali i uzivali, a u narednom periodu sam siguran da cemo setnju praktikovati vise nego dosad Nije samo stednja u pitanuju!!Ako mi samo spomenes cigarete iz celog ovog komentara ima da te bacim u piritno blato zajedno sa Sanjom :P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top