Od početka 2012. godine, u Srbiji je čak 29 žena ubijeno rukom svojih bivših ili sadašnjih partnera, a svaka treća žena je doživela neki oblik nasilja. Ne koriste se samo noževi, sekire, pištolj, nego i gole ruke, pa je tako i dvadesetpetogodišnja devojka pretučena na smrt. Broj prijava nasilja u porodici je iz godine u godinu veći, a najviše prijava stiže iz Beograda, Pančeva, Novog Sada i Niša (mišljenja sam da nisu muškarci u ovim sredinama nasilniji nego drugi, već da su žene iz ovih gradova spremije da prijave nasilnika). U istom tekstu se navodi i ovo:

Čak 54 odsto žena u Srbiji u svom životu ima iskustvo nasilja u porodici, a 38 odsto žena trpi nasilje u porodici u ovom trenutku. Prošle godine čak 28 žena su ubili njihovi partneri, muževi ili bivši muževi. Postoji raskorak između broja prijavljenih i broja procesuiranih slučajeva. Mnogo prijava ne dođe do pravosuđa jer žrtva odustane.

Svaki put kada pomene se zlostavljanje žena, uvek se kao kontraargumenti navode iste rečenice:

  • Zašto ostaje sa njim?!
  • Žene same biraju idiote.
  • Neću da se mešam, kad ona ne traži pomoć.
  • Ako pozovem policiju, ili neće izaći, ili će napraviti zapisnik i otići.

Photo: http://andreasmoser.files.wordpress.com

Nažalost, vaše nereagovanje nije opravdano ovime. Isto su tako, verujem, razmišljale i komšije one nesrećne devojke iz Novog Sada. Kao i komšije nožem ubijene OsiječankeNije moj problem. Neko drugi će pozvati. Možda se igraju. Što da se mešam? Policija ionako ništa neće uraditi.

Ne jednom sam čula da su se i sami policajci koji su izašli po pozivu podsmevali, govorili da je sama kriva/tražila. Ne jednom sam čula da je nekad neophodno udariti ženu, jer joj se drugačije ne može dokazatiJer izazuvaju. Jer su histerične. Jer su dosadne, gunđaju, zanovetaju.

Okretanje drugog obraza ne rešava problem

Šta mislite da je onda rešenje? Da pretučena žena plati nekog profesionalnog tabadžiju da prebije njenog muža? I tako nek idu u krug dok jedno ne bude prebijeno na smrt.

Ne.

Rešenje je u podizanju svesti u društvu, da ne postoji opravdanje da se podigne ruka na slabijeg. Da se batine ne zaslužuju.

Niste se opravdali time što ste (sami sebi) rekli: Sama je birala. Nije vam opravdanje ni to što ste odmahnuli rukom i rekli Ma, policija ionako neće ništa uraditi.

Da li biste vi to prihvatili kao izgovor da je vaša sestra/majka/drugarica prebijena na smrt?

Nisam ni mislila.