Trendovi u obrazovanju: učenje na daljinu

Učenje na daljinu je jedan od trendova koji beleži sve brži rast, zahvaljujući fleksibilnosti koju omogućava. U početku je ovo bilo skoro pa rezervisano za IT oblasti, međutim, sa širenjem interesovanja širi se i broj oblasti koje se pokrivaju, pa tako i programe učenja na daljinu imaju i poslovne škole, između ostalih.

Prednosti koje pruža učenje na daljinu su višestruke. Zaposleni dobijaju mogućnost da “prisustvuju” predavanjima onda kada to njima odgovara, a predavanje se može neograničeno puta pogledati, zaustaviti, nastaviti tamo gde ste stali – što je idealno za roditelje, recimo, jer oni retko kad imaju više od sat vremena “za sebe”.

Učenje na daljinu omogućava da slabo pokretne i nepokretne osobe mogu da studiraju ono što ih interesuje bez napora koje za njih predstavlja odlazak na fakultet, čije su zgrade (čast retkim izuzecima) potpuno nepristupačne za kolica.

Iako sam ja bila student u drugom gradu i od srca preporučujem svima koji mogu da učine to isto, troškovi koje to nosi za sobom nisu zanemarljivi i često predstavljaju upravo onaj razlog protiv koji prevagne. Sa druge strane, učenje na daljinu će vam omogućiti da studirate od kuće, po mnogo nižim troškovima nego da ste se preselili u drugi grad.

Znajući koliko sam ja vremena potrošila na bespotrebna, nekvalitetna predavanja koja su nam držali, a bila su obavezna, volela bih da sam imala priliku da odaberem učenje na daljinu tada. Bilo je predavanja koje je vredelo pratiti, ali je, nažalost, bilo mnogo više onih koja su bila čisto traćenje vremena. Nije isključeno da će i neko od predavanja koje budete pratili putem Interneta biti suvišno, ali u ovom slučaju imate opciju da ga ne pogledate, i tako vreme koje biste utrošili na nešto beskorisno posvetite učenju. Dakle, sami birate koja su vam predavanja obavezna, a koja ne. Ovo baš deluje idealno, zar ne?

Loše u učenju na daljinu jeste nemogućnost da posle predavanja odete sa kolegama na kafu i tako upoznate neke super ljude. Loše takođe može biti i onima kojima organizacija vremena nije baš dobra strana, mada – rokovi i ovde postoje, ne možete odlagati polaganje ispita do beskonačnosti. A da li ćete pratiti predavanja, pa onda učiti, ili bataliti nastavu i učiti samo iz udžbenika, to je već vaša odluka.

Photo: http://www.istogram.com

Govoreći o online obrazovanju i učenju na daljinu, ne mogu se ne spomenuti i besplatni online kursevi najpoznatijih univerziteta u organizaciji Coursera, koji u trenutku pisanja ovog teksta broje 206 kurseva raspoređenih u 20 kategorija koje pruža 33 univerziteta, a pohađa ih ili je završilo blizu dva miliona polaznika.

Za dalje čitanje:

 Podršku za pisanje ovog teksta je pružila LINK group.

Trendovi u obrazovanju: učenje na daljinu

2 thoughts on “Trendovi u obrazovanju: učenje na daljinu

  1. Ja ucim ” na daljinu” vec nekoliko godina. Nekada iz dosade uzmem online casove i ucim. Naravno da ima pregrst prednosti, jednostavnije jeste, medjutim ono sto bih ja promenila u vezi online casova je to da se ne moze bas svaki cas uzeti od kuce, ili kao sto ti kazes – na daljinu. Na primer, ja sam uzela cas komunikacije i za domaci smo morali da dajemo govore, da vezbamo kako se to radi i u sustini citavu poentu govora. Medjutim, na ovom casu nismo morali da mrdamo iz kreveta, vec smo snimili nas govor i poslali profesoru da nas oceni. Tako da, ako sam htela da ucim kako se drzi govor, i da recimo nemam tremu pred publikom, cas na daljinu bi bio potpuni promasaj.

    Isto tako, neki casovi su znatno tezi, i mnogo ih je lakse zavrsiti i razumeti radom u grupi, ili dok je profesor u ucionici da pojasni detalje, nego sedeti u kuci i pokusavati razumeti stivo samostalno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top