Predraže, sine, mora li ta Amerika?

Mora, majko, nemamo od koga drugog da učimo.

Nije moguće da nijedan restoran, kafić, kafeterija, čajdžinica u Srbiji nije čula za Foursquare.

Nije moguće da se niko pre nekih tamo amerikanaca stranih plaćenika domaćih izdajnika nije dosetio da časti svoje posetioce za redovno posećivanje.

Nije moguće da nijedan vlasnik pobrojanih objekata nema barem nekog prijatelja/brata/kuma koji bi mu predložio pomenuto.

Ne mogu, a da se makar jednom dnevno ne setim Mileta Kekina i ove njegove misli:

Ali, dok to gledam, razmišljam koliko se kod nas cijeni sposobnost da razmišljaš drukčije? Pitam se bi li Mark (Zuckerberg, prim.aut.) imao takvu imovinsku karticu da je, kojim slučajem, s istim kvocijentom inteligencije rođen negdje drugdje – recimo u Hrvatskoj.  Zanima me bi li ovdje našao spozora, bi li neka od silnih državnih agencija za poticanje poduzetništva posudila par tisuća dolara nekom balavcu za pokretanje društvene mreže?

‘Kakve mreže? Mene si došao zajebavat!’

Mnogo se ovih dana govori o unapređivanju Interneta u Srbiji, o dolasku PayPala, e-bankingu, e-trgovini, o razlozima slabe razvijenosti online kupovine, o cenama imanja Interneta i ponudi provajdera.

I opet smo krenuli od naopačke.

Umesto da rešavamo uzrok, mi bismo odmah na posledice.

Isto se uradilo i sa zapošljavanjem invalida, romske i ostalih ugroženih manjina – umesto da su prvo dobili priliku da se osposobe za rad, da uče škole koje vole (za slučaj da ne razumete o čemu pričam, pozovite udruženje slepih i slabovidih, gluvih i oštećenog sluha, invalida bilo koje kategorije i pitajte na koji fakultet njihovi članovi mogu da se upišu, sa garantovanim sredstvima za učenje), poslodavcima je naređeno da ih zaposle, pa gde god i kako god. Neko rekao inkluzija?!

A je l’ radio neko istraživanje po Srbiji koliko ljudi zna šta je internet, imejl, veb prezentacija, veb dizajner, sajt. Da li se brzina protoka iskazuje u kilobajtima ili kilobitima. I šta je, zapravo, taj bajt i bit.

Šest hiljada godina civilizacije da bi nam Ekrem bio V.I.P.

Izbacićemo informatiku iz srednjih škola, a unapredićemo Internet poslovanje u Srbiji?

Neće da može, Šojiću.

A možda je neko i predložio vlasnicima pobrojanih i podrazumevanih lokala ovako nešto i kod nas.

Sigurna sam da mu je vlasnik odgovorio:

“Kakve mreže? Mene si došao zajebavat!”

Mislite o tome.

P.S. hvala Netokraciji i Ivanu za inspiraciju.

[EDIT] P.P.S Eto predloga za MTID:

Hajde da, evo, zajedno organizujemo besplatne seminare za preduzetnike, mala i srednja preduzeća o značaju Interneta i postojanja na njemu, društvenim mrežama i njihovim blagodetima, radionice (makar jednočasovne!) o načinu online komunikacije sa (potencijalnim) klijentima.

Lako ćemo sa decom u osnovnim školama – oni su ionako daleko ispred svojih roditelja po informatičkoj pismenosti.

Šta ćemo sa srpskim preduzetnicima i privrednicima?

Ko će njih uključiti u svetske tokove, ako ne mi, Internet zajednica Srbije?

Prva se dobrovoljno javljam da potpuno besplatno pričam o hobiju moje majke koji je dobio svoje mesto na društvenim mrežama.

Predraže, sine, mora li ta Amerika?

24 thoughts on “Predraže, sine, mora li ta Amerika?

 1. Sjajan post, prvenstveno na kulturu poslodavaca.
  Ovde se retko nalaze lokali, bilo koje delatnosti, koji na pravi način, sa simpatičnim malim gestom znaju i hoće da privuku potrošača.

  Po tome me najviše kafane iznenađuju. Moj drugar je u svoje vreme imao MASIVNE pazare, samo zato što je imao razuma da časti kojom turom određene ekipe, i samim time im "otvori diznu", i bukvalno ih ubedi da ostanu kod njega čitavu noć i polome sve pare. Mala ulaganja za velike dobiti.
  A ne klasične fore butika koji žele trista posto zaradu na svakom artiklu, pa im ostanu isti i po tri godine. Ekonomija obrta, to je čudo, treba je praktikovati.

  1. pa da, to je, zapravo, mnogo duboka tema – ovo je tek zagrebano po površini…

   ali zaista, znaš i sam koliko puta ponovim: zamisli da se sretni cukerberg rodio na balkanu… :)

 2. Poznat je koncept godinama. To što ti predlažeš zovu se "Ambasadori Brendova". Problem je u tome što je po nekom defaultu uvek biran ambasador brendova među ljudima koji su popularni i imaju veliki broj fanova, pa je poznato da će poruka doći do velikog broja potrošača.

  Kao i u tradicionalnom advertajzingu, taj "shotgun" koncept marketinga čak i na društvenim mrežama polako prestaje da postoji, i tim ljudima koji vode poslove treba podstreka kako da iskoriste svu postojeću tehnologiju a ima je na pretek da se povežu sa svojim novim brend ambasadorima.

  1. pa da, a u ovom slučaju bi, eto, baš ti mogao biti brend ambasador – ako za brend, uslovno rečeno, uzmemo internet

   svaki bi fitness instruktor, nutricionista, i motivator iz srbije mogao da se ugleda na tebe – samo da im pokažeš kako

   zato mislim da bi MTID zaista moglo da pokrene neke besple seminare tog tipa
   na kojima će Debeljuca pričati o svom brendu, na kojima će Gaga pričati kako je postala to što jeste, na kojima će Jasna izneti koliko je blog bitan za firme

   ali ne na plaćenim skupovima i ne po fensi hotelima
   nego za onaj "običan" svet, koji o tome tek treba da uči

 3. Draga Sandra,

  Cenimo Vašu inicijativu i predlažemo da nam dostavite razrađenu ideju. Primetili ste da imamo čitav niz aktivnosti sa Internet zajednicom i svaka nova ideja je dobrodošla.

  1. veliki pozdrav za MTID, pre svega :)

   da, upravo sam dobila još jednu ideju – kako bi to sve bilo mnogo povoljnije i za mtid i za same preduzetnike, privrednike i ostale zainteresovane

   e-book i štampani materijal

   isto kao što smo učili ljude da gase svetlo kad izađu iz prostorije i ostale načine štednje, tako da ih obrazujemo i o intertenu

   no, šaljem celokupnu ideju, kada je razradim još malo, pa ćemo videti šta je od toga zaista izvodljivo

 4. Zmua draga, ideja ti je super i evo, ne mogu nakon čitanja ovog tvog blog posta, da ti ne kažem da ja zadnjih desetak dana radim na jednoj takvoj sličnoj ideji :)
  Naime, u martu će kod nas biti organizovana jednodnevna radionica ženama, članicama Udruženja (kod nas ima 10 registrovanih udružena žena) i to na temu bloga, blogovanja, korišćenja društvenih mreža a sve u svrhu promocije njihovog posla.
  Ono što je za izuzetnu pohvalu, je odaziv naših blogera, predavača na toj radionici.
  Na neki način, eto, počećemo u Somboru a želja mi je da se ovakav jedan program proširi i na druge gradove.

  1. hvala, Verkić, na podršci i – uzvraćam podršku za ideju!

   odlično, super je što širite ideju o blogovanju i društvenim mrežama, i upoznajete sve one kojima bi bilo interesantno da postoje i online (a to smo, zapravo, svi mi..)

 5. Prvo hvala za post,kao i uvek rado čitan,drugo hvala Verkic na ideji koju bih i ja mogla da sprovedem kod mene u mom selu,pa da vidimo koliko smo mi žene jake .Sta mislite o tome? Da organizujemo niz predavanje žene blogerke ženama domaćicama (npr, ili slično) pa da krenemo redom od Vojvodine na primer pa da malo obrazujemo jedni druge.One nas na primer nekim super receptima a mi njih (pod mi mislim internetske čudo žene :) jer to bolje znam neg da kuvam :) ja čak možda samo da slušam) pa da vidimo šta može da se uradi.
  Šta mislite o tome?
  Ne moraju da budu samo domaćice već sve gospođe i gospođice koje žele.

  Pozvaćemo i muškaće koji žele da uživaju u našem društvu :)

  1. Draga Herbi, predavanja ne moraju biti samo ženama domaćicama, mnogo ciljnih grupa bi mogli imati.
   Kod nas su žene veoma aktivne bilo da su samo domaćice bilo da su zaposlene. Naš Forum žena okuplja sve žene bez obzira na stranačko opredeljenje što im daje dodatnu vrednost.
   Svako selo u našoj opštini pak ima svoje udruženje žena. Pokušavaju pronači način kako bi dodatno zaradili i zaista su aktivne……i tu nastupamo mi svojom edukacijom.
   Neće biti lako, za njih će u prvo vreme to sve biti ……. znaš već njihova mišljenja, ali ako uspemo dopreti do njih, zainteresovati ih….. mnogo im možemo pomoći u promociji njihovih radova …….

  2. uh, evo tek sad vremena da se odgovori…

   elem, ja podržavam inicijativu uvek
   mislim da bi to moglo lepo da se sprovede, samo da se dobro osmisli

   1. Zmua draga, evo da iskoristim tvoj blog, nadam se da se nećeš ljutiti, da tebe i sve tvoje posetioce obavestim da će prva bloger akcija pomoći ženama se održati 19. 03. ove godine u Somboru.

    Jednodnevni seminar će početi u 10 časova pre podne na kojem će učestvovati 6 bloger predavača, nakon kojeg ćemo održati i prvi #tweetupSO.

    U Somboru počinjemo i duboko sam ubedjena da će se ovakve i slične akcije nastaviti i u drugim našim gradovima.

    Obaveštenje i poziv svim blogerima će uslediti na mom blogu.

 6. To oko Zuckerberga i Balkana možeš da nadješ u jednoj aktuelnoj knjizi ("Nadprosečni" – Malkolm Gledvel) – odgovor je u najkraćem: to jednostavno nebiva. Da bi postao Pikaso – moraš iz svoje vukojebine u Pariz. I tačka.

  A šta mislim o internet zajednici i biznisu (iz ugla jednog od biznismena koje treba opismeniti) – imaš u mom poslednjem postu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top