Rak dojke: kako se uključiti u borbu protiv ove bolesti

//Rak dojke: kako se uključiti u borbu protiv ove bolesti

Rak dojke: kako se uključiti u borbu protiv ove bolesti

Photo: http://theminaretonline.com

Oktobar je proglašen mesecom svetske borbe protiv kancera koji svake godine Srbiji “podari” novih 4.000 obolelih – zapravo, otkrivenih (izvor). To je mesec kada je rak dojke najčešća tema u medijima, kad ase pokreću razne humanitarne akcije, kada se prodaju brojni predmeti (nakit, majice, kačketi i sl.) i na taj način skuplja novac za istraživanje i lečenje obolelih. Ovo jeste veoma važno, ali ipak imam revolucionarni i pomalo šokantni predlog kako da na pravi način svaka devojka i žena pomogne i da svoj doprinos svim akcijama na svetu.

Moj revolucionarni predlog za ovu godinu, kao i sve ostale, je:

Idite na pregled.

Umesto da kupujete kojekakve drangulije koje ćete baciti nedugo potom, uložite novac u sebe, investirajte u sopstvenu borbu.

Potrebno:

 1. dobra volja
 2. telefonska linija
 3. malo vremena i/ili novca

Uzmite dobru volju, pozovite najbliži dom zdravlja ili privatnu kliniku i zakažite pregled.

To će vam biti najbolje utrošen novac ovog meseca.

Jer, ako jednog dana, daleko bilo, dobijete kasno pozitivan rezultat, neće vam pomoći ni sve ružičaste trakice ovog sveta. Samo je redovan pregled prava akcija!

Još mojih tekstova o borbi protiv kancera dojke:

 1. Drage ženturače
 2. Šta se krije u tvom telu?
 3. Moje dojke su OK!
 4. Bolje da ne znam šta imam
By | 2013-03-19T14:45:13+00:00 October 1st, 2012|Ustupam prostor|4 Comments

About the Author:

Web preduzetnica od 2011. godine - osnovala agenciju Šnajderaj, za krojenje društvenih mreža po meri, koju 2013. zbog proširenja posla preimenuje u agenciju za poslovno (web) savetovanje Marketing ITD. Govorila na nekoliko regionalnih konferencija, rado prenosi drugima znanje i iskustvo. Srećna mama Mateja i Maše. Preduzetnica po opredeljenju, futurista po religijskim shvatanjima. Moto: Dom je tamo gde su ti šifre.

4 Comments

 1. Lidija Marković Oct 4, 2012 at 11:46 - Reply

  Ovde si me našla! Majka mi je obolela u roku od dva meseca od raka dojke (jak stres), ali su definitivno redovni pregledi ono što smanjuje rizik od kancera. Kod nas zdravstvo nema redovno psihološko i psihijatrijsko praćenje takvih bolesnika i način oporavka tih žena je jako težak, bez obzira na podršku porodice…hemioterapije i gubljenje kose se teško posdnosi i ostavlja nove traume, a svaki dodatni stres na genetski faktor je poguban za ponovni susret sa novom odlutalom metastazom ili depresivnim stanjem koje odvodi u druge bolesti (kod moje majke Alchajmer)…znači dve stalno prisutne bolesti, azdravstvo ne nudi dovoljno podrške iz istog razloga iz kog imamo “uspavane prosvetare”…idite redovno na pregledda ne ostanete sami u svemu…Dobro jutro moja državo, ponovo!

 2. […] pozvala sam babu da vidim gde je pletenica moje pokojne tetke, koja je – ironijo! – umrla od raka mnogo, mnogo godina nakon sečenja te kike, i odlučila da ću i ja da se ošišam. Planirala sam […]

 3. Zdravlje Jan 23, 2016 at 03:03 - Reply

  Odlican teskt.

Leave A Comment